Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Συναγερμός στην Κύπρο: Εμφανίστηκε το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού

Πόσοι βρέθηκαν θετικοί στον νέο ιό

3 Ιανουαρίου 2021 16:18
Συναγερμός στην Κύπρο: Εμφανίστηκε το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού

Συναγερμός στην Κύπρο: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό είναι αρκετά δύσκολη σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα να γίνονται τα αδύνατα δυνατά για να μην εξαπλωθεί περισσότερο, όμως μεγαλύτερη ανησυχία επικρατεί με τη νέα μετάλλαξη του ιού όπου έκανε την εμφάνιση του στην Κύπρο. Επίσης δείτε αναλυτικά πως θα γίνεται η ενημέρωση για του εμβολιασμούς για τη σειρά προτεραιότητας.

Συγκεκριμένα την εμφάνιση του έκανε η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού και στην Κύπρο όπου είχε κάνει την πρώτη εμφάνιση της πριν λίγες μέρες στην Βρετανία, όπου και βρέθηκαν αρκετά κρούσματα.

Συναγερμός στην Κύπρο: Η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης του ιού

Ειδικότερα στην Κύπρο εντοπίστηκαν δώδεκα κρούσματα κορωνοϊού που σχετίζονται με την μετάλλαξή του. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας οι συγκεκριμένες μολύνσεις εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχου ατόμων που έφτασαν στη χώρα από τη Μεγάλη Βρετανία.

Στην Κύπρο εμφανίστηκε το νέο στέλεχος του κορωνοϊού όπου και βρέθηκαν αρκετά κρούσματα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Κύπρου

Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την κατάσταση που βρέθηκαν κρούσματα με τη νέα μετάλλαξη του ιού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ακολουθώντας τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) σχετικά με το νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2, VOC 202012/01, το οποίο είχε αρχικά ανιχνευθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε, μέσω του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, σε εξειδικευμένο έλεγχο δειγμάτων από άτομα που αφίχθησαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και είχαν διαγνωσθεί θετικά στον ιό.

Συγκεκριμένα, απεστάλησαν στο ΙΝΓΚ όλα τα θετικά δείγματα των αφικνούντων από το Ηνωμένο Βασίλειο από τη μέρα που οι Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσαν την ύπαρξη του νέου στελέχους στη χώρα τους, δηλαδή στις 20 Δεκεμβρίου 2020, και μέχρι 15 μέρες πριν. Πιο συγκεκριμένα, από τα 19 δείγματα της περιόδου 6-20 Δεκεμβρίου 2020 που εξετάστηκαν, στα 12 εξ αυτών εντοπίστηκε το στέλεχος VOC 202012/01.

Σημειώνεται ότι το νέο στέλεχος του ιού έχει συσχετιστεί με υψηλότερο ιικό φορτίο, ταχύτερη διασπορά και υψηλότερη μεταδοτικότητα έως και 70%. Το νέο στέλεχος του ιού θεωρείται ότι πιθανόν να έχει συμβάλει έως έναν βαθμό στην αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη και, κατά συνέπεια, στην αύξηση των νοσηλευόμενων.

Υπενθυμίζεται ότι οι συστάσεις του ECDC επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στην αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και την εντατικοποίηση του επιδημιολογικού και μοριακού ελέγχου μέσω εργαστηριακών εξετάσεων».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share