Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Ραγδαίες οι εξελίξεις για το εμβόλιο της AstraZeneca

Σε τι κατάσταση βρίσκεται

29 Δεκεμβρίου 2020 15:15
Κορωνοϊός: Ραγδαίες οι εξελίξεις για το εμβόλιο της AstraZeneca

Κορωνοϊός: Με την πανδημία του κορωνοϊού να συνεχίζει να "χτυπάει" τον κόσμο οι χώρες κάνουν το αδιανόητο ώστε να ξεκινήσουν να χορηγούν τις πρώτες δόσεις του εμβολίου όπου ήδη έχουν ξεκινήσει ενώ παράλληλα άλλες εταιρείες προσπαθούν και εκείνες με την σειρά τους να τελειώσουν το δικό τους εμβόλιο για να καλύψουν περισσότερο "έδαφος". Επίσης σήμερα Τρίτη 29 Δεκεμβρίου το πρωί έφτασε η επόμενη παρτίδα των δόσεων του εμβολίου στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα το εμβόλιο της AstraZeneca φαίνεται να αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα στον δρόμο της διότι από ότι φαίνεται είναι δύσκολο να εγκριθεί χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την κατάσταση που βρίσκεται η επεξεργασία του.

Κορωνοϊός: Δύσκολη η έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Ειδικότερα ο εκτελεστικός διευθυντής της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής Noel Wathion δήλωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) πιθανότατα να μην μπορέσει να εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τον κορωνοϊό τον Ιανουάριο.

Σε συνέντευξη του στην βελγική εφημερίδα Het Nieuwsblad ο εκτελεστικός διευθυντής ανέφερε ότι «δεν έχουν καν υποβάλει αίτηση σε εμάς ακόμη». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή δεν έχει λάβει παρά κάποιες πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο.

«Ούτε καν αρκετές για εντολή υπό όρους άδειας κυκλοφορίας», είπε. «Χρειαζόμαστε επιπλέον στοιχεία για την ποιότητα του εμβολίου. Και έπειτα από αυτό, η εταιρεία θα πρέπει να καταθέσει επίσημη αίτηση». Αυτό σημαίνει ότι είναι «απίθανη» η έγκριση τον επόμενο μήνα, προειδοποίησε.

Οι δηλώσεις της AstraZeneca

Η AstraZeneca δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι το εμβόλιό της πρέπει να είναι αποτελεσματικό απέναντι στην νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, προσθέτοντας ότι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να εξακριβωθεί πλήρως η επίπτωση της μετάλλαξης. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ, έχει υποβάλει πλήρες πακέτο δεδομένων στην βρετανική ρυθμιστική αρχή.

Κορωνοϊός: Με καθυστέρηση έφτασαν τα 350.000 εμβόλια στην Ισπανία

Κορωνοϊός: Με την πανδημία να συνεχίζει να "χτυπάει" όλο τον κόσμο, οι χώρες κάνουν έναν αγώνα δρόμου για να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς ώστε να επιβραδύνουν τον ιό όσο γίνεται, με την Ισπανία να είναι μία από αυτές τις χώρες που έλαβαν τις δόσεις αλλά με καθυστέρηση από ότι υπολογιζόταν. Επίσης σήμερα έφτασαν στην Αθήνα και άλλες δόσεις του εμβολίου.

Συγκεκριμένα σήμερα Τρίτη 29 Δεκεμβρίου έφτασαν στην Ισπανία οι πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού των Pfizer/BioNTech, με μία ημέρα καθυστέρησης. Ειδικότερα σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Ισπανική κυβέρνηση έφτασαν πάνω από 350.000 δόσεις με πέντε αεροπλάνα σε πέντε πόλεις της Ισπανίας και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στις ισπανικές επαρχίες προκειμένου να ξεκινήσει η εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού.

Κορωνοϊός: Πότε αναμενόταν να φτάσουν τα εμβόλια

Ο στρατός επέβλεψε τη μεταφορά των εμβολίων προς τα Κανάρια Νησιά και τις Βαλεαρίδες Νήσους, όπως και στους θύλακες Θέουτα και Μελίγια, στην πλευρά του Μαρόκου.

Η Ισπανία, που έχει καταγράψει περισσότερους από 50.000 θανάτους από την covid-19, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου το βράδυ, έλαβε τα πρώτα εμβόλια το Σάββατο και ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού την επομένη, όπως και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Το χρονοδιάγραμμα της Ισπανίας

Χθες το πρωί ήταν προγραμματισμένο η χώρα να λάβει μεγάλο αριθμό εμβολίων, όμως η παράδοσή τους καθυστέρησε κατά 24 ώρες, όπως και σε άλλες επτά ευρωπαϊκές χώρες που δεν κατονομάστηκαν, λόγω ενός μικρού προβλήματος στον ανεφοδιασμό. Η Pfizer διανέμει το εμβόλιο σε όλη την Ευρώπη από το εργοστάσιό της στο Πιρς του Βελγίου.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος για τους επόμενους τρεις μήνες, η Ισπανία θα λαμβάνει κάθε εβδομάδα 350.000 δόσεις του εμβολίου.

Ο Ισπανός υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στην ισπανική τηλεόραση ότι, αν όλα πάνε όπως είναι προγραμματισμένο, “περίπου το 70%” του πληθυσμού της χώρας θα έχει εμβολιαστεί έως το καλοκαίρι του 2021.

Μια εκτίμηση πολύ πιο αισιόδοξη σε σχέση με τις επίσημες εκτιμήσεις της κυβέρνησης, στόχος της οποίας είναι 15 με 20 εκατομμύρια Ισπανοί, σε σύνολο 47 εκατομμυρίων, να έχουν εμβολιαστεί έως τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share