Δευτέρα, 02 Αυγούστου 2021

Κορωνοϊός: Πότε έρχεται η νέα παρτίδα εμβολίων στην Ελλάδα - Ποια θα είναι τα μέτρα την Πρωτοχρονιά

Τι αναμένεται να γίνει;

29 Δεκεμβρίου 2020 07:18
Κορωνοϊός: Πότε έρχεται η νέα παρτίδα εμβολίων στην Ελλάδα - Ποια θα είναι τα μέτρα την Πρωτοχρονιά
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κορωνοϊός: Από την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου έχουν ξεκινήσει οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα με τους πρώτους που να έχουν λάβει τη δόση να είναι πολιτικά πρόσωπα ενώ αναμένεται και σήμερα να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί. Επίσης σε αγωνία βρίσκονται οι ειδικοί σχετικά με ένα άτομο το οποίο εμφάνισε αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο του κορωνοϊού όπου από ότι φαίνεται δεν είναι ανησυχητικό.

Κορωνοϊός: Πότε έρχεται στην Ελλάδα η επόμενη παρτίδα των δόσεων

Συγκεκριμένα σήμερα Τρίτη 29 Δεκεμβρίου η Pfizer παραδίδει στην Ελλάδα τη νέα παρτίδα των 83.850 εμβολίων. Ποια η σκέψη της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο νέων μέτρων αλλά και για τα σχολεία. Παραμένει υψηλός ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Άλλο ένα βήμα για την επιχείρηση «Ελευθερία» και τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού πραγματοποιείται σήμερα, καθώς στην Ελλάδα φτάνουν το πρωί 83.850 δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech.

Σήμερα αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα η νέα παρτίδα εμβολίων από την Pfizer.

Επίσης, ο εμβολιασμός επεκτείνεται σε τέσσερα νοσοκομεία της περιφέρειας (Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα και ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη). Με βάση τα σημερινά δεδομένα, στόχος παραμένει να ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού προς τα τέλη Ιανουαρίου (σ.σ.: μετά τις 20/1).

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, κάθε εβδομάδα θα γίνονται παραδόσεις του εμβολίου και έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν παραληφθεί περίπου 420.000 δόσεις και έως το τέλος Μαρτίου συνολικά 1.255.800 δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech. Σ’ αυτόν τον αριθμό θα προστεθούν οι δόσεις του εμβολίου της Moderna, οι παραδόσεις των οποίων θα ξεκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ προς το τέλος του μήνα θ’ ακολουθήσουν οι παραλαβές των δόσεων της AstraZeneca. Επίσης, εντός του Φεβρουαρίου θα παραδοθούν οι δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης και άρα εκτιμάται ότι θα υπάρξει επάρκεια.

Από την Pfizer αναμένεται να έρθει σήμερα η νέα παρτίδα εμβολίων.

Τι θα γίνει με τα μέτρα την Πρωτοχρονιά

Από την κυβέρνηση τονίζεται πάντως ότι δεν αρκεί μόνο η «αντεπίθεση» μέσω του εμβολιασμού, αλλά και η «άμυνα» με την τήρηση των μέτρων. Από ότι φαίνεται υπάρχει κατά βάση ικανοποίηση για την τήρηση των μέτρων τις ημέρες των Χριστουγέννων κι έτσι δεν πρόκειται να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα ή αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων.

Η απόφαση, ωστόσο, για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Ιανουαρίου κι αν θα υπάρξει ή όχι παράταση του lockdown θα ληφθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όταν θα υπάρξει και ασφαλής εκτίμηση με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα για το αποτύπωμα των ημερών των Χριστουγέννων.

Προσώρας πάντως καταγράφεται μείωση του δείκτη μεταδοτικότητας (Rt) σχεδόν στα επίπεδα της μονάδας, ενώ στο δείκτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (EDDC) η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο πράσινο, εκτός από κάποιες μεμονωμένες περιοχές ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Μολαταύτα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν την Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου από τον ΕΟΔΥ, ο αριθμός των διασωληνωμένων εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα υψηλός και να καταγράφει πτώση με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ και ο περιορισμένος αριθμός τεστ λόγω των εορτών ανεβάζει το δείκτη θετικότητας παρά τα μειωμένα κρούσματα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share