Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Άλλη μια «μαύρη» μέρα με 85 νεκρούς - Αισθητή βελτίωση σε κρούσματα-διασωληνωμένους

Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ

21 Δεκεμβρίου 2020 18:04
Κορωνοϊός: Άλλη μια «μαύρη» μέρα με 85 νεκρούς - Αισθητή βελτίωση σε κρούσματα-διασωληνωμένους
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο κορωνοϊός προκάλεσε ακόμη μια «μαύρη» μέρα στην χώρα με 85 θανάτους, τη στιγμή που έρχονται θετικά νέα για κρούσματα και διασωληνωμένους.

Συγκεκριμένα, με το σύνολο των θυμάτων από την πανδημία στην χώρα να έχει φτάσει τα 4.257, τα κρούσματα και οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ μειώνονται. Τα νέα περιστατικά είναι 526, σε ένα νούμερο που φέρνει αισιοδοξία, ενώ 505 συμπολίτες μας παλεύουν στην Εντατική, με τις εξελίξεις να είναι έκτακτες για το εμβόλιο.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Σήμερα ανακοινώνουμε 526 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 131597, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.

5229 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 38481 (29.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

505 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 164 (32.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 812 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4257 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1717 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει το νέο στέλεχος στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο βρίσκεται σε τραγικό σημείο και ειδικά τις τελευταίες μέρες όπου αναφέρεται ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το νέο στέλεχος να βρίσκεται και στην Ελλάδα το οποίο έκανε την εμφάνιση του στη Βρετανία.

Κορωνοϊός: "Η μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία δεν πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα"

O καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον ιό διότι έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο περίπου 275.000 μεταλλάξεις του ιού.

Επίσης δήλωσε ότι «η μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία δεν πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Έχει γίνει υπερβολικός θόρυβος για το πραγματικό εύρημα. Αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο 275.000 μεταλλάξεις του κορωνοϊού, εκ των οποίων οι 120.000 έχουν εμφανιστεί στη Βρετανία, γιατί οι Βρετανοί το ψάχνουν πολύ. Από αυτές τις μικρές αλλαγές στο γενετικό υλικό, οι περισσότερες δεν έχουν καμία σημασία».

Κορωνοϊός: Βρίσκεται και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη

Ο καθηγητής συνέχισε λέγοντας ότι «στην Αγγλία είδαν ότι σε μια περιοχή που έχει έξαρση της επιδημίας, ένα σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων είχαν αυτή τη μορφή του ιού. Όμως ότι αυτό οδηγήθηκε σε περισσότερα κρούσματα, μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι εκεί δεν πρόσεξαν πολύ. Αν κρίνω με το πώς ήταν οι άνθρωποι με το που άνοιξαν τα μαγαζιά εκεί, μέρος της αύξησης μπορεί να οφείλεται και σε αυτό».

Μάλιστα, όπως επισήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, το στέλεχος αυτό έχει φύγει και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη. και πολύ πιθανόν να υπάρχει και στην Ελλάδα. Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το εμβόλιο να μην είναι αποτελεσματικό λόγω της μετάλλαξης».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share