Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Έρχεται επίσημα σε όλη την Ευρώπη το εμβόλιο της Pfizer

Πήρε την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

21 Δεκεμβρίου 2020 16:17
Κορωνοϊός: Έρχεται επίσημα σε όλη την Ευρώπη το εμβόλιο της Pfizer
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μια ιστορική ημέρα είναι η σημερινή (21/12), αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και αυτό αναμένεται άμεσα να μοιραστεί σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο.

Πλέον και μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής για τα Φαρμακευτικά Προϊόντα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προχωρήσει στην αδειοδότηση του εμβολίου για κυκλοφορία στην αγορά της ΕΕ, κάτι που ενδέχεται να συμβεί ακόμα και απόψε, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι από τους πρώτους που θα μπουν στη σειρά για τους εμβολιασμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση του ΕΜΑ, στην οποία συμμετέχουν ειδικοί από όλα τα κράτη-μέλη, εκδίδει θετική σύσταση μόνον όταν τα στοιχεία αποδεικνύουν πειστικά ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι μεγαλύτερα από τυχόν κινδύνους από το εμβόλιο.

Τι ισχύει με τις δόσεις του εμβολίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διεξάγει προς το παρόν εντατικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξασφαλίσει μια διαφοροποιημένη γκάμα εμβολίων σε δίκαιες τιμές. Έχουν συναφθεί συμφωνίες με τις εταιρείες AstraZeneca (400 εκατομμύρια δόσεις), Sanofi-GSK (300 εκατομμύρια δόσεις), Johnson and Johnson (δόσεις αρκετές για 400 εκατομμύρια άτομα), BioNTech-Pfizer (300 εκατομμύρια δόσεις), CureVac (405 εκατομμύρια δόσεις) και Moderna (160 εκατομμύρια δόσεις). Τα κράτη μέλη έχουν επίσης τη δυνατότητα να δωρίζουν εμβόλια σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Έρευνα-σοκ για το εμβόλιο στην Ελλάδα - 6 στους 10 νοσηλευτές δεν θέλουν να το κάνουν - Στο 50% οι γιατροί

Κορωνοϊός: Μια έρευνα-σοκ έρχεται στο φως για το εμβόλιο καθώς 6 στους 10 νοσηλευτές δεν θέλουν να το κάνουν, ενώ στο 50% είναι το ποσοστό των γιατρών.

Κορωνοϊός-εμβόλιο: Επιφυλακτικοί οι νοσηλευτές

Κατά μέσο όρο στα νοσοκομεία όλης της χώρας το ποσοστό των γιατρών κινείται κοντά στο 50% ενώ χαμηλότερο είναι αυτό των νοσηλευτών και κινείται στο 35 με 40%, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ethnos.gr. Πολύ χαμηλότερο είναι το ποσοστό όσων θέλουν να εμβολιασθούν κα ανήκουν σε άλλες ειδικότητες εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι περίπου 6 στους 10 νοσηλευτές είναι άκρως επιφυλακτικοί και δηλώνουν αρνητικοί στο να κάνουν το εμβόλιο. Γεγονός που προβληματίζει το υπουργείο Υγείας σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr.

Κορωνοϊός-Εμβόλιο: Τα Νοσοκομεία της Αθήνας

Στα νοσοκομεία της Αθήνας με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ethnos.gr, το ιατρικό προσωπικό στις μεγαλύτερες Μονάδες Υγείας κινείται στο 50% ενώ στους νοσηλευτές το ποσοστό αγγίζει το 46%. Μεγαλύτερη συμμετοχή έχουν δηλώσει όσοι εργάζονται σε ΜΕΘ και σε κλινικές covid κάτι που αποδίδεται και στην δραματική εμπειρία που έχουν αποκτήσει όλους τους μήνες της πανδημίας με τους ασθενείς να χάνουν τη ζωή τους.

Το λοιπό προσωπικό στα Νοσοκομεία της Αθήνας κατέγραψε ποσοστό θετικών δηλώσεων 30%.

Τα στοιχεία τόσο των Νοσοκομείων όσο και των Κέντρων Υγείας, επεξεργάζονταν τα στελέχη της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (1η ΥΠΕ) μέχρι αργά χθες το βράδυ ώστε το πρωί να παραδοθούν στο υπουργείο Υγείας.

Κορωνοϊός-Εμβόλιο: Τα Νοσοκομεία Πειραιώς και Νήσων

Στα νοσοκομεία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (2η ΥΠΕ) Πειραιώς και Νήσων οι γιατροί δήλωσαν σε σχετικά μεγαλύτερο ποσοστό «ναι» στο εμβόλιο του κορονοϊού, αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr.

Ειδικότερα τα στοιχεία η επεξεργασία των οποίων θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι σήμερα, δείχνουν ότι το 60% των γιατρών θέλουν να εμβολιασθούν και το 40% των νοσηλευτών.

Περισσότερο θετικοί είναι και στη 2η ΥΠΕ οι εργαζόμενοι στις κρίσιμες μονάδες που διαχειρίζονται περιστατικά covid.

Κορωνοϊός-Εμβόλιο: Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας της Μακεδονίας όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι από κορονοϊό στη χώρα μας ειδικά τους τελευταίους μήνες, η εικόνα της Θεσσαλονίκης δεν διαφοροποιείται πολύ από την υπόλοιπη χώρα.

Στο σύνολο του προσωπικού των Κέντρων Υγείας το ποσοστό όσων δήλωσαν θετικά στο να κάνουν το εμβόλιο αγγίζει το 53%, ενώ στα Νοσοκομεία φθάνει το 52%. Και στην Βόρεια Ελλάδα πιο διστακτικοί είναι οι νοσηλευτές καθώς λιγότεροι σε σχέση με τους γιατρούς δήλωσαν ναι στο να κάνουν το εμβόλιο που φθάνει σε λίγες ημέρες και στην Ελλάδα.

Σήμερα πάντως αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρωί άλλη μία τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Διοικητών των ΥΠΕ με τους Διοικητές των Νοσοκομείων και τους Γενικούς Γραμματείς του υπουργείου Υγείας, ώστε να συνεχισθεί η οργάνωση των εμβολιαστικών κέντρων και η διάθεση των εμβολίων καθώς και η συνέχιση της δημιουργίας νέων κλινών ΜΕΘ για κάθε ενδεχόμενο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share