Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τσαβούσογλου: Θα λάβουμε ανταποδοτικά μέτρα μετά τις κυρώσεις - Καμία υποχώρηση για τους S-400

Όσα ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας

17 Δεκεμβρίου 2020 10:58
Τσαβούσογλου: Θα λάβουμε ανταποδοτικά μέτρα μετά τις κυρώσεις - Καμία υποχώρηση για τους S-400

Η Τουρκία συνεχίζει τις απειλητικές της ενέργειες παρά τα όσα έχουν γίνει απέναντι της και ειδικά τώρα τελευταία με τις κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ πριν λίγες μέρες για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι δεν πρόκειται η Τουρκία να ενοχληθεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο θέμα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και θα λάβει ανταποδοτικά μέτρα.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 24, αποσπάσματα της οποίας μεταδίδει το ΑΜΠΕ, o Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι η απόφαση για την επιβολή κυρώσεων ήταν λανθασμένη νομικά και πολιτικά, ενώ τη χαρακτήρισε επίθεση στα κυρίαρχα δικαιώματα της Τουρκίας, ενώ πρόσθεσε ότι τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν επιπτώσεις στην Άγκυρα.

Σχετικά με την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ ο Τσαβούσογλου σχολίασε ότι αυτό μπορεί να γίνει, εφόσον το επιθυμεί η Ουάσινγκτον, όμως με την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα εκπληρώσουν τις προσδοκίες της Άγκυρας στην πολιτική τους απέναντι στη Συρία.

Εξάλλου την αλλαγή της στάσης της Γαλλίας στις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία έθεσε ως όρο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και για την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με το Παρίσι.

Οργή Ερντογάν για τις κυρώσεις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας

Βέβαιος ότι οι αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία για την απόκτηση ρωσικών συστημάτων S-400 δεν θα πετύχουν τον στόχο τους εμφανίστηκε την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως στοχεύουν στην αμυντική βιομηχανία της χώρας του.

Σε δηλώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι κυρώσεις αποτελούν «εχθρική» ενέργεια και «ευθεία επίθεση» από τις Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια στην τουρκική κυριαρχία.

Υποστήριξε δε ότι οι κυρώσεις δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειες της Άγκυρας. Όπως πρόσθεσε, θα υπάρξουν ορισμένα ζητήματα, αλλά η Τουρκία δεν θα επηρεαστεί από αυτά.

Ο κ. Ερντογάν επεσήμανε ότι καμία χώρα δεν έχει υποστεί κυρώσεις βάσει της νομοθεσίας CAATSA πέρα από την Τουρκία, η οποία –όπως συμπλήρωσε- είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. «Τι είδους συμμαχία είναι αυτή;» διερωτήθηκε.

Επέμεινε εξάλλου ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου να καταστήσει πλήρως ανεξάρτητη την αμυντική της βιομηχανία. Παρόλα αυτά μπορεί οι ΗΠΑ να προχώρησαν σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ωστόσο το Oruc Reis συνεχίζει τις προκλητικές ενέργεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ερντογάν: "Να ανοίξουμε νέα σελίδα"

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Τούρκος πρόεδρος είχε εκφράσει την επιθυμία του να ανοίξει «μια νέα σελίδα» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πρώτη επικοινωνία του Τούρκου ηγέτη με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εις βάρος της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Η Τουρκία επιθυμεί να ανοίξει μια νέα σελίδα με την ΕΕ» και να "ξαναξεκινήσουν οι συνομιλίες με την ΕΕ εξετάζοντας την κατάσταση στο σύνολό της» και «στη βάση κοινών συμφερόντων», σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το σύμφωνο μετανάστευσης που υπεγράφη το 2016 μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ μπορεί να αποτελέσει μια αφετηρία για τη δημιουργία ενός πιο «θετικού» κλίματος.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share