Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Συναγερμός στο Αιγαίο: Συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες η Τουρκία - Που βρίσκεται το Oruc Reis

Ποια είναι η διαδρομή που έκανε τις τελευταίες ώρες

14 Δεκεμβρίου 2020 09:42
Συναγερμός στο Αιγαίο: Συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες η Τουρκία - Που βρίσκεται το Oruc Reis
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συνεχίζει η Τουρκία τις απειλητικές της ενέργειες παρά τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες και όσα ανακοίνωσε η Σύνοδος Κορυφής και συγκεκριμένα οι "27" για της κυρώσεις κατά της χώρας.

Συγκεκριμένα από το απόγευμα της Κυριακής 13 Δεκεμβρίου το Oruc Reis πραγματοποιούσε «δοκιμαστικές εξόδους» από το λιμάνι Αττάλειας στην νότια Τουρκία, ωστόσο το βράδυ έδεσε και πάλι στο λιμάνι. Το πρωί της Δευτέρας, το στίγμα του τουρκικού ερευνητικού βρισκόταν ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας, με πορεία νότια, ολοταχώς δηλαδή προς την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με ταχύτητα 6,7 κόμβων.

Δείτε το τελευταίο στίγμα του πλοίου, όπως το κατέγραψε το σύστημα AIS, τα ξημερώματα της Δευτέρας (14/12), στις 04:00.

Αδύνατη η ανίχνευση του Oruc Reis

Το Oruc Reis πλέει τις τελευταίες ώρες με κλειστό δέκτη, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να ανιχνευθεί από τo σύστημα AIS (Αυτόματο Σύστημα Αναγνωρίσεως). Την πορεία του τουρκικού ερευνητικού πλοίου ακολουθούν και πάλι τα δύο συνοδευτικά πλοία το Ataman και Cengiz Han.

Νέα πρόκληση της Τουρκίας: Ζητεί αποστρατικοποίηση έξι νησιών με νέες Navtex

Συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις προκλήσεις η Τουρκία που εξέδωσε νέες Navtex θέτοντας ζήτημα αποστρατικοποίησης έξι νησιών του Αιγαίου. Επίσης, πριν λίγες μέρες η Άγκυρα είχε ανακοινώσει νέα Navtex για άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τη Χίο, τη Σάμο, την Τήλο και τη Χάλκη. Όπως αναφέρεται στις Navtex, παραβιάζονται τόσο η Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία, πάντως, ο Tούρκος πρόεδρος έχει ζητήσει την αναθεώρησή της, όσο και τη Συνθήκη των Παρισίων.

Δείτε τις Navtex:

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης με την ευκαιρία εγκαινίων αυτοκινητοδρόμου, επέκρινε την ΕΕ ότι επιτρέπει οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ να είναι όμηροι της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Παρά τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλουμε για την επίλυση των ζητημάτων μας με την ΕΕ πάντα με καλή πρόθεση και μέσω διαλόγου, δεν βρίσκουμε σωστή τη στάση που επιδεικνύει. Είναι εντελώς λάθος οι βαθιά ριζωμένες σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ να είναι όμηροι των τεχνασμάτων δύο κρατών» τόνισε.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share