Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία των «27» για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Τι αποφασίστηκε

11 Δεκεμβρίου 2020 07:53
Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία των «27» για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις οι "27" της Συνόδου Κορυφής συμφώνησαν στο κείμενο συμπερασμάτων έναντι της Τουρκίας, όπως δημοσιεύει το Politico και επιβεβαίωσαν διπλωματικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο τρίτο ντραφτ, η Ευρωπαϊκή Ενωση «καλεί την Τουρκία για υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και να πρωτοστατήσει στις προσπάθειες του αγώνα κατά των δικτύων παράνομης μετανάστευσης», μετά από αίτημα της Ελλάδας.

Οπως αναφέρει το Politico, οι αποφάσεις για κυρώσεις μεταφέρονται για τον Μάρτιο, με την έκθεση του Ζοζέπ Μπορέλ για την εκτίμηση της κατάστασης στην «ευρύτερη περιοχή». O όρος «ευρύτερη περιοχή» είναι μία από τις αλλαγές στο τρίτο προσχέδιο συμπερασμάτων που καταρτίστηκε μετά τα μεσάνυχτα, αντικαθιστώντας την φράση «Ανατολική Μεσόγειος».

Επίσης, «το Ευρωπαϊκό συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του OHE και παραμένει πλήρως δεσμευμένο για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και αναμένει το ίδιο από την Τουρκία». Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι κυρώσεις της ΕΕ βάζοντας για ακόμη μια φορά λάδι στη φωτιά.

Κυρώσεις σε βάρος προσώπων - Μέχρι το Μάρτιο οι αποφάσεις

Το κείμενο για τις κυρώσεις δεν άλλαξε σημαντικά. Μικρές αλλαγές όπως αντί να αναφέρεται «έκθεση του Μπορέλ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», γίνεται λόγος για «έκθεση για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή», ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα «το αργότερο τον Μάρτιο».

Επίσης, η έκθεσή του θα πρέπει να περιλαμβάνει «τη λειτουργία της Τελωνειακής Ένωσης» μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας - ένα σημείο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εξισορροπεί τη σκληρότερη γλώσσα προς την Άγκυρα για τη μετανάστευση και την Κύπρο, σύμφωνα με το Politico.

Πιο αναλυτικά, το προσχέδιο, «καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή να καταθέσουν έκθεση αναφορικά με την πολιτική, οικονομική και εμπορική σχέση της ΕΕ και της Τουρκίας και αναφορικά με μέσα και επιλογές για το πώς θα προχωρήσει, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της παραπάνω απόφασης για να μελετηθεί το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2021».

Παράλληλα «καταδικάζει τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια και καλεί να υπάρξει πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Ζητεί ακόμη από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να προχωρήσει ως προς την πρόταση για την πολυμερή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.

Και συνεχίζει: «η ΕΕ θα επιδιώξει να συνεργαστεί, σε ζητήματα σχετικά με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις ΗΠΑ». Πάντα σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταγράφει την αποχώρηση του πλοίου Oruc Reis και επιμένει στη συνέχιση της αποκλιμάκωσης για την επανέναρξη και στην ομαλή συνέχιση των απευθείας διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Σύμφωνα με διπλωμάτη που μίλησε στο Γαλλικό πρακτορείο, οι όποιες κυρώσεις θα τεθούν, θα είναι «σε βάρος προσώπων και ενδεχομένως να υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τα στρατόπεδα στους «27»

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ ήταν χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα στο θέμα της Τουρκίας. Γερμανοί, Ισπανοί και Ιταλοί δεν ήταν από την αρχή πρόθυμοι να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση σκληρή γραμμή με κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ενώ είχαν στο πλευρό τους Μάλτα και Ουγγαρία.

Στον αντίποδα, εκτός από την Κύπρο, στο πλευρό της Ελλάδας τάχθηκαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Ολλανδία και οι Βαλτικές Χώρες, αλλά και η Δανία που πριν το διάλλειμα της Συνόδου τοποθετήθηκε για το ζήτημα.

Μάχη στις Βρυξέλλες

Για να φτάσουμε στο τρίτο προσχέδιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε πολύωρη «μάχη» για να επιβληθούν κυρώσεις στην Αγκυρα. Εθιξε μάλιστα και το γεγονός ότι την ώρα που οι ΗΠΑ προχωρούν σε κυρώσεις για την Τουρκία, η ΕΕ «ακόμη βαλτώνει σε "αν" και "αλλά"».

O πρωθυπουργός ζήτησε νωρίτερα από τους εταίρους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην περάσουν κάτω από τον πήχη που έβαλαν οι ίδιοι τον περασμένο Οκτώβριο. Οι αλλαγές στο τελευταίο προσχέδιο όπως φαίνεται αφήνουν ικανοποιημένες όλες τις πλευρές, καθώς υιοθετήθηκε από τους «27» λίγο μετά τη 1 τη νύχτα έπειτα από πολύωρες συζητήσεις.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share