Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ερντογάν: Δεν μας ενδιαφέρουν οι κυρώσεις από την ΕΕ

Τι είπε ο Τούρκος πρόεδρος

9 Δεκεμβρίου 2020 13:24
Ερντογάν: Δεν μας ενδιαφέρουν οι κυρώσεις από την ΕΕ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι όποιες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας δεν θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τη χώρα, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Ερντογάν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροδρόμιο πριν από την επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε: «Οποιαδήποτε απόφαση για κυρώσεις που θα ληφθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δεν είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, δεν αφορά την Τουρκία».

Υπογράμμισε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο και πως αν η Ελλάδα είναι ειλικρινής, τότε η Τουρκία είναι ανοικτή στον διάλογο. Ωστόσο χθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε σε νέο show κατηγορώντας ακομη μια φορά την Ελλάδα.

«Η ΕΕ επιβάλλει συνεχώς κυρώσεις εναντίον μας από το 1963. Η ΕΕ δεν συμπεριφέρθηκε ποτέ τίμια. Ποτέ δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. Αλλά περιμέναμε πάντα υπομονετικά και συνεχίζουμε να υπομένουμε. Ας δούμε τι μέτρα θα πάρουν τώρα. Ωστόσο, οι ειλικρινείς και τίμιοι ηγέτες δεν υποστηρίζουν αυτή τη θέση απέναντι στην Τουρκία», δήλωσε ο Ερντογάν.

Σχολιάζοντας την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ που προβλέπει κυρώσεις για τους S-400, είπε πως «δεν είναι ωραία» η ρητορική και οι ενέργειες των ΗΠΑ ως προς τις προμήθειες όπλων της Τουρκίας. Σημείωσε πως θα μιλήσει με τον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, μόλις αυτός αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του.

Σύνοδος Κορυφής: Υπέρ της Τουρκίας οι Γερμανοί

Η συντριπτική πλειονότητα των χωρών-μελών της ΕΕ συντάσσονται με τις ελληνικές θέσεις και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου ότι οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων θα λάβουν αποφάσεις δρομολογώντας συνέπειες για την Τουρκία.

Υπάρχουν όμως και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με πρώτη την γερμανική που τάσσονται υπέρ μιας απλής επανεξέτασης της τουρκικής συμπεριφοράς και όχι της δρομολόγησης κυρώσεων. Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζεται για μια σκληρή διαπραγμάτευση αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο προσχέδιο συμπερασμάτων που έχει συντάξει η γερμανική προεδρία δεν γίνεται αναφορά σε ενεργοποίηση κυρώσεων τις οποίες θα πρέπει να λάβει εντολή ώστε να προσδιορίσει στη συνέχεια η ευρωπαϊκή υπηρεσία εξωτερικών υποθέσεων.

«Σε αυτά τα συμβούλια γίνονται πολύ ζωντανές συζητήσεις και καταλήγουμε τελικά με πολύ διαφορετικά συμπεράσματα από αυτά με τα οποία ξεκινάμε» επιχειρηματολόγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επιδιώκει να μετακινήσει την Άνγκελα Μέρκελ και το Βερολίνο από την γραμμή του επιτήδειου ουδέτερου στην απόφαση για ενεργοποίηση συγκεκριμένων μέτρων.

Η γερμανική προεδρία δεν είναι απομονωμένη στην επιλογή της απλής φραστικής καταδίκης των κινήσεων του Ταγίπ Ερντογάν. Υπέρ της Τουρκίας λειτουργούν η Ισπανία με την Ιταλία αλλά και μικρότερες χώρες όπως η Μάλτα που ζητούν από την ΕΕ να μην διαρρήξει τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Η διαπραγμάτευση για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών αναμένεται κάθε άλλο παρά εύκολη.

Με δεδομένο ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δίνει κατευθύνσεις για την επιβολή κυρώσεων και δεν αποφασίζει συγκεκριμένα μέτρα, δεν θα πρέπει να αναμένεται η ενεργοποίηση αντιποίνων στην Τουρκία την επομένη της Συνόδου Κορυφής.

Τι αναφέρουν οι ηγές των Ευρωπαϊκών χωρών για τα Ελληνοτουρκικά

Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών, μπορούν ωστόσο να δώσουν σαφείς οδηγίες στον επικεφαλής των Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ να συντάξει λίστα κυρώσεων η οποία να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που η Τουρκία επαναλάβει τις μονομερείς ενέργειες σε βάρος χωρών μελών όπως η Ελλάδα και η Κύπρος ή επιμείνει σε μια εχθρική ρητορική εναντίον της ευρωπαϊκής οικογένειας.

«Περιμένουμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να πατήσει το πρώτο κουμπί, να περιγράψει δηλαδή τις κυρώσεις που θα πλήξουν την Τουρκία εάν ο Ταγίπ Ερντογάν επιμείνει να ακολουθεί επιθετική πολιτική» τονίζει στο protothema.gr κορυφαίος παράγοντας της ελληνικής κυβέρνησης.

Η λίστα Μπορέλ που είχε συνταχθεί στα τέλη Αυγούστου είναι ένας προφορικός κατάλογος που περιλαμβάνει σοβαρές κυρώσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα, τις εμπορικές συναλλαγές των ευρωπαϊκών χωρών με την Τουρκία, μείωση των κονδυλίων που διοχετεύονται στην Άγκυρα από τις Βρυξέλλες και περιορισμούς στην ροή Ευρωπαίων τουριστών προς τουρκικά θέρετρα.

Τα μέτρα αυτά είναι βέβαιον ότι θα προκαλέσουν αντίκτυπο στην τουρκική οικονομία ακόμη και με την ανακοίνωση της πιθανότητας να ενεργοποιηθούν. Υπάρχει και μια δεύτερη λίστα μέτρων που συζητείται με στόχευση στα άτομα που εμπλέκονται στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην Κύπρο και θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το πλήρωμα του Oruc Reis αλλά και αξιωματούχους της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίων TPAO.

Η επόμενη ημέρα μετά την Σύνοδο Κορυφής

Η τακτική που θα ακολουθήσει η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να έχει ως στόχο να γίνει το επόμενο βήμα στην σκλήρυνση της ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στην Τουρκία.

Η τακτική του μαστιγίου και του καρότου πρέπει να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε η Άγκυρα να αναπροσαρμόσει την συμπεριφορά της υπό το φόβο σκληρών κυρώσεων αλλά και της αναμονής ότι η ΕΕ θα επαναλάβει εν ευθέτω χρόνω και την θετική ατζέντα.

Όπως λέει έμπειρος διπλωμάτης «η απειλή ενεργοποίησης κυρώσεων πολλές φορές φέρνει καλύτερα αποτελέσματα από κυρώσεις που σε πληγώνουν αλλά δεν μπορούν να σε σταματήσουν, αντιθέτως μπορεί να σε αποθρασύνουν αν νιώθεις ότι στο εξής δεν έχεις τίποτα να χάσεις».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share