Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Τσαβούσογλου: "Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές της κινήσεις"

Τι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας

8 Δεκεμβρίου 2020 14:05
Τσαβούσογλου:
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Τουρκία συνεχίζει τις "επιθετικές" της ενέργειες προς την Ελλάδα όπου και σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου φαίνεται ότι από την πλευρά τους η χώρα μας είναι εκείνη που προκαλεί συνεχώς. Επίσης ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε πρόσφατα για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα για «συνεχή προκλητικά βήματα από πλευρά της Ελλάδας παρά τις διπλωματικές προσπάθειες της Άγκυρας», κάνει λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Πυρά» κατά της χώρας μας εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δύο ημέρες πριν από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής όπου αναμένεται να συζητηθούν κυρώσεις κατά της Άγκυρας για τις παράνομες ενέργειές της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο ενός έντιμου διαμεσολαβητή σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια αυτών των διαδικασιών, είδαμε τα προκλητικά βήματα της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς. Η προκλητική στάση της Ελλάδας συνεχίζεται. Ήμασταν πολύ υπομονετικοί, η Ελλάδα δεν ήρθε σε διάλογο.», υπογράμμισε ο Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto.

Ακόμη, κάλεσε την Ένωση να δει ποιος είναι αυτός που αρνείται τον διάλογο. Παράλληλα, στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επεσήμανε πως τα προβλήματα Βρυξελλών - Άγκυρας μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω διαλόγου και διπλωματίας.

Παράλληλα, ισχυρίστηκε πως η Τουρκία «επιθυμεί να βελτιωθούν οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη βάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Άσκηση "Μέδουσα": Πληροφορίες για επεισόδια μεταξύ αιγυπτιακής και τουρκικής φρεγάτας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η άσκηση "Μέδουσα" μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου όπου σύμφωνα με πληροφορίες να έγινε επεισόδιο με την Τουρκία. Επίσης τονίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι Τουρκία μπορεί να βρεθεί με συνέπειες αν συνεχίσει τις προκλήσεις.

Συγκεκριμένα τουρκική φρεγάτα επιχείρησε να εισβάλει στον χώρο της άσκησης, σύμφωνα με τους Κύπριους, με αιγυπτιακό πλοίο να την τρέπει σε άτακτη φυγή.

Πληροφορίες από την Κύπρο, τις οποίες επικαλείται η ιστοσελίδα infognomonpolitics.gr, κάνουν λόγο για επεισόδιο που έγινε κατά της κοινής αεροναυτικής άσκησης «Μέδουσα» Ελλάδας και Αιγύπτου, στην οποία συμμετέχουν Κύπρος, Γαλλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μια τουρκική φρεγάτα τύπου «Perry» επιχείρησε να μπει στον χώρο της άσκησης. Παρά τις προειδοποιήσεις αρνήθηκε να υπακούσει, με την αιγυπτιακή φρεγάτα να ορμάει κατά πάνω της για την εμβολίσει. Αυτό ανάγκασε τον Τούρκο κυβερνήτη να το βάλει στα πόδια και να μην επιχειρήσει να επιστρέψει στον χώρο της άσκησης.

Στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα επιβεβαιώνουν μάλιστα την ύπαρξη της τουρκικής φρεγάτας στην περιοχή, ωστόσο, επισημαίνουν πως δεν έχουν σαφή εικόνα προς το παρόν για την ύπαρξη επεισοδίου με αιγυπτιακή φρεγάτα. Οι ελληνικές δυνάμεις που συμμετέχουν στη «Μέδουσα» επιχειρούσαν πολλά μίλια μακριά από το σημείο όπου φέρεται να επιχείρησε εισβολή του τουρκικό πολεμικό πλοίο, συνεπώς δεν υπήρξε άμεση οπτική επαφή και ξεκάθαρη εικόνα των γεγονότων.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share