Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Ραγδαίες εξελίξεις με το εμβόλιο της Pfizer - Η ημερομηνία έγκρισης από την Ε.Ε.

Τι ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

15 Δεκεμβρίου 2020 16:20
Κορωνοϊός: Ραγδαίες εξελίξεις με το εμβόλιο της Pfizer - Η ημερομηνία έγκρισης από την Ε.Ε.

Με τον κορωνοϊό να συνεχίζει να "χτυπάει" όλο τον κόσμο αρκετοί αναρωτιούνται τι θα γίνει με το εμβόλιο και πότε θα εγκριθεί ώστε να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού δεν θα μπορούν να εμβολιαστούν άμεσα.

Από όσα όλα δείχνουν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer στις 21 Δεκεμβρίου.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δημοσίευση της στο Twitter, επεσήμανε ότι «κάθε ημέρα μετράει» και πρόσθεσε πως «εργαζόμαστε πλήρη ταχύτητα για να εγκρίνουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού».

Η πρόεδρος της Κομισιόν χαιρέτισε την απόφαση του ΕΜΑ να επιταχύνει τις διαδικασίες, προγραμματίζοντας για πριν τα Χριστούγεννα τη διάσκεψή του για το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech. «Πιθανό οι πρώτοι Ευρωπαίοι θα εμβολιαστούν πριν από το τέλος του 2020» σημείωσε η ίδια.

Πριν λίγες ώρες, είχε γίνει γνωστό πως η Γερμανία ασκεί πίεση στον αρμόδιο εποπτικό φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία χορήγησης άδειας χρήσης εμβολίου για την Covid-19.

Οι υπηρεσίες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του υπουργού Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, πιέζουν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και την ΕΕ προκειμένου το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Pfizer και του γερμανικού εργαστηρίου βιοτεχνολογίας BionNTech να λάβει άδεια για την κατεπείγουσα χρήση του ως την 23η Δεκεμβρίου κι όχι ως την 29η Δεκεμβρίου, όπως προβλέπεται επί του παρόντος.

«Όλα τα δεδομένα της BionNTech είναι διαθέσιμα. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει την έγκρισή τους. Η εξέταση των δεδομένων και η χορήγηση άδειας από πλευράς του EMA θα όφειλε να γίνει το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο Σπαν.

Γράφτηκε ιστορία στις ΗΠΑ: Η πρώτη νοσοκόμα που έκανε το εμβόλιο της Pfizer

Ιστορία γράφτηκε στις ΗΠΑ, καθώς καταγράφηκε σήμερα (14/12) η στιγμή, όπου εμβολιάστηκε η πρώτη εργαζόμενη σε νοσοκομείο με το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό.

Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech χορηγήθηκε στη νοσοκόμα εντατικής Σάντρα και η διαδικασία του εμβολιασμού μεταδόθηκε ζωντανά παρουσία του κυβερνήτη Άντριου Κουόμο, με μια πληττόμενη χώρα επίσης να ξεκινά άμεσα τους εμβολιασμούς.

Μετά τον εμβολιασμό της η Σάντρα δήλωσε, σύμφωνα με το CNN: «Αισθάνομαι σήμερα ανακουφισμένη. Ελπίζω να σημαίνει το ξεκίνημα του τέλους μιας πολύ οδυνηρής περιόδου για τη χώρα μας.

Θέλω να τονίσω ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Είμασε σε μια πανδημία και όλοι πρέπει να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί για να μπει ένα τέλος και να μην εγκαταλείψουμε γρήγορα. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ αλλά χρειάζεται να συνεχίσουμε να φοράμε τις μάσκες μας, να κρατάμε αποστάσεις.

Πιστεύω στην επιστήμη. Ως νοσοκόμα η δουλειά μου καθοδηγείται από την επιστήμη. Ενθαρρύνω τους πάντες να κάνουν το εμβόλιο».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share