Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Υπάρχει τάση μείωσης στα κρούσματα - Πρέπει να αυξηθούν τα τεστ

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

15 Δεκεμβρίου 2020 10:04
Κορωνοϊός: Υπάρχει τάση μείωσης στα κρούσματα - Πρέπει να αυξηθούν τα τεστ

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να κάνει την πορεία του στην Ελλάδα με αποτέλεσμα καθημερινώς να ανακοινώνονται αρκετά κρούσματα αλλά και διασωληνωμένοι με αποτέλεσμα να γίνονται προσεκτικές κινήσεις από την κυβέρνηση στο να μειωθούν. Επίσης ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου "Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι αν δεν προσέξουμε μπορεί να φτάσουμε τους 10.000 με 15.000 νεκρούς.

Όμως ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV τόνισε ότι υπάρχει μια σταδιακή μείωση σε όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες αλλά η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να επιμένει.

Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας διευκρίνισε ότι υπάρχει τάση μείωσης τόσο στα κρούσματα, όσο και στους θανάτους και τους διασωληνωμένους, καθώς επίσης και στον δείκτη θετικότητας.

Σε ό,τι αφορά τα τεστ που διενεργούνται, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε πως θέλουν να αυξήσουν τον αριθμό, επισημαίνοντας πως στόχος του ΕΟΔΥ είναι να γίνονται τεστ σε περιοχές που έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο αλλά και σε άλλες περιοχές, ώστε να προληφθεί τυχόν έξαρση του ιού.

Επιπλέον, συμπλήρωσε πως αυτή τη στιγμή στη χωρά διενεργούνται πολλά rapid τεστ, τα οποία είναι αξιόπιστα και βοηθούν στη γρήγορη ιχνηλάτηση. Μάλιστα, σημείωσε πως καθημερινά διενεργούνται έως 32.500 έλεγχοι PCR (μοριακά τεστ) και rapid.

Σχετικά με τα δημοσιεύματα προ ημερών που έκαναν λόγο για «διπλά βιβλία» καταγραφής κρουσμάτων, ο κ. Αρκουμανέας εμφανίστηκε κάθετος πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει ενώ, ενόψει και των εορτών, σήμανε καμπανάκι κινδύνου, λέγοντας πως ακόμη και μετά από αρνητικό τεστ πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε

Κορωνοϊός: Ποιες ομάδες πληθυσμού δεν θα μπορούν να εμβολιαστούν άμεσα

Η κατάσταση του κορωνοϊού παγκοσμίως είναι τραγική με αποτέλεσμα αρκετοί να περιμένουν πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο για να λάβουν τις πρώτες δόσεις και να έχουν ανοσία στον φονικό ιό. Παράλληλα ο ΕΟΦ προειδοποίησε ότι έχει σημάνει συναγερμός και ειδικά στην Interpol ότι έχουν ξεκινήσει κάποιοι να κατασκευάζουν "μαϊμού" εμβόλια.

Συγκεκριμένα η κατάσταση με τις προετοιμασίες για το εμβόλιο στην Ελλάδα βρίσκονται στο "κόκκινο" διότι ήδη έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζονται τα πρώτα εμβολιαστικά κέντρα αλλά και γενικά ρυθμίζεται η κατάσταση στο πως θα γίνουν οι εμβολιασμοί στα άτομα.

Συγκεκριμένα ωστόσο υπάρχουν και ομάδες του πληθυσμού που δε θα εμβολιαστούν στην πρώτη φάση. Σε αυτές ανήκουν οι έγκυες γυναίκες, τα παιδιά κάτω των 16 ετών αλλά και όσοι έχουν ήδη νοσήσει από κορωνοϊό, παρόλο που δεν είναι γνωστό πόσο θα διαρκέσουν τα αντισώματα που έχουν αναπτύξει όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θεωρείται ως προαπαιτούμενο ο εμβολιασμός πριν από την επίσκεψη στη χώρα. Η σκέψη αυτή που εξετάζεται στην Ευρώπη, θα γίνει πράξη και στην Ελλάδα εφόσον την εφαρμόσουν και άλλες χώρες.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share