Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2022

"Βόμβα" Μητσοτάκη για Τουρκία: "Η απειλή των κυρώσεων είναι το καλύτερο εργαλείο"

Τι ανέφερε ο Πρωθυπουργός

11 Δεκεμβρίου 2020 15:16
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη σύνοδο κορυφής προέβη στο να κάνει δηλώσεις για το τι συζητήθηκε αλλά και για το ζήτημα της Τουρκίας. Επίσης οι "27" της Συνόδου Κορυφής συμφώνησαν να προχωρήσουν σε κυρώσεις προς την Τουρκία.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου του μετά τη Σύνοδο Κορυφής πως «η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο υπήρξε απολύτως σαφής», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Ευρώπη «έκανε ένα βήμα».

«Ένα βήμα, το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης, το κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το ευρωπαϊκό συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις έναντι της Τουρκίας διευρύνοντας τη λίστα προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για τις κυρώσεις στην Τουρκία μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν σταμάτησε όμως εδώ. Έδωσε εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ και την ευρωπαϊκή επιτροπή να υποβάλλουν το αργότερο μέχρι το επόμενο συμβούλιο γραπτή έκθεση που θα αφορά ολοκληρωμένο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων» είπε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως στην πρώτη παράγραφο του λήμματος για την Τουρκία, η γειτονική χώρα καλείται να δείξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση προκειμένου να ξεκινήσουν εκ νέου οι διερευνητικές επαφές.

«Η απειλή των κυρώσεων προς την Τουρκία το καλύτερο εργαλείο» είπε επίσης ο πρωθυπουργός. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, γίνεται και μια ρητή αναφορά στο ζήτημα του προσφυγικού. «Για να συνοψίσω σε μια πρόταση, η Ευρώπη έκανε ένα βήμα. Έκανε ένα βήμα το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά».

Ερωτηθείς σχετικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η στρατηγική της Αθήνας με αυτή του Νίκου Αναστασιάδη είναι «απολύτως ευθυγραμμισμένη».

«Αυτή μας επέτρεψε να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα που είναι ωφέλιμο για την Ελλάδα, την Κύπρο, την ΕΕ. Η επιτυχία της Κύπρου είναι επιτυχία της Ελλάδας και η επιτυχία της Ελλάδας είναι επιτυχία της Κύπρου» τόνισε ο ίδιος, και κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως δεν τις είχε δει.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την Τουρκία.

«Πιστεύω ότι τα συμπεράσματα είναι δεδομένα, οι αποφάσεις είναι δεδομένες και δεν νομίζω ότι επιδέχονται ιδιαίτερης αμφισβήτησης» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παραδέχτηκε, μάλιστα, πως μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχουν όλοι την ίδια οπτική για την Τουρκία.

«Υπήρχαν χώρες που μέχρι πρόσφατα ήταν απολύτως αρνητικές στην επιβολή οποιασδήποτε κύρωσης κατά της Τουρκίας. Αυτές οι χώρες σε ένα βαθμό αναθεώρησαν. Η διπλωματία είναι ένα παιχνίδια που δεν κρίνεται με την απόφαση της στιγμής, είναι μια μάχη διάρκειας. Η Ελλάδα πορεύεται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αυτοπεποίθηση και έχει χτίσει μέτωπο συμμαχιών. Δεν αρκεί να πιστεύεις ότι έχεις δίκιο αλλά να μπορείς να πείθεις και τους άλλους» ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε δε, πως η Ελλάδα και η Κύπρος πέτυχαν μια περιφερειακή διαφορά να αναχθεί σε ζήτημα που αφορά την ΕΕ και έκανε λόγο για στρατηγική που εξυπηρετεί τα εθνικά δίκαια. «Την υπηρετούμε με συνέπεια, προσπάθεια, πιστεύω με αποτελεσματικότητα», υπογράμμισε.

«Καταφέραμε και λύσαμε την τελευταία εκκρεμότητα»

«Επιτέλους μετά από 6 μήνες, μετά τον Ιούλιο του 2020 όταν πάρθηκε επί της αρχής η απόφαση για τον προϋπολογισμό για την επόμενη 6ετία και για το Ταμείο Ανάκαμψης καταφέραμε και λύσαμε την τελευταία εκκρεμότητα η οποία υπήρχε και έτσι ξεκλειδώνουν οριστικά για την πατρίδα μας 72 δις. ευρώ» τόνισε από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε δηλώσεις για τις κυρώσεις στην Τουρκία.

«Εδώ και μήνες υπήρχε ένα πρόβλημα το οποίο προέκυπτε από το γεγονός ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία είχαν εγείρει ουσιαστικά ζητήματα σχετικά με την ερμηνεία της διάταξης περί κράτους δικαίου. Αυτό το ζήτημα επιλύθηκε μετά από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις τις οποίες ανέλαβε η γερμανική προεδρία και έτσι μπαίνουμε στο 2021 με οριστικοποιημένο τον προϋπολογισμό της ένωσης για την επόμενη 6ετία και με όλους σε θέση εκκίνησης προκειμένου να τρέξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις διαδικασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης».

Επίσης σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που έχει ήδη υποβάλει το προσχέδιο της στην ευρωπαϊκή επιτροπή και έχει γίνει δεκτό με πολύ κολακευτικά σχόλια.

«Επετεύχθη συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, παράλληλα, και στο δεύτερο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής: την κλιματική αλλαγή.

«Μετά από μια δεκάωρη διαπραγμάτευση, κάμφθηκαν και οι τελευταίες αντιδράσεις κάποιων κρατών μελών και επετεύχθη συμφωνία για την μείωση των εκπομπών του αερίου των θερμοκηπίων κατά 55% μέχρι το 2030» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε:

«Η Ευρώπη ξαναμπαίνει δυναμικά από τη θέση πρωταγωνιστή σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια». Αναφέρθηκε, μάλιστα, στο πρόγραμμα εξοικονομώ-αυτονομώ που εξήγγειλε πριν από δύο ημέρες και «τρέχει» από σήμερα.

«Είναι ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα 3 δις ευρώ το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε πάνω από 150.000 νοικοκυριά να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους να έχουν χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και καλύτερη ποιότητα ζωής, δημιουργώντας και πολλές νέες θέσεις απασχόλησης και στηρίζοντας την εγχώρια βιομηχανία δομικών υλικών» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις του

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share