Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός - Ρωσία: Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ μετά τον εμβολιασμό

Για τουλάχιστον δύο μήνες

9 Δεκεμβρίου 2020 15:30
Κορωνοϊός - Ρωσία: Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ μετά τον εμβολιασμό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να απειλεί τον κόσμο με αποτέλεσμα κάποιες χώρες να πάρουν δραστικά μέτρα και να περάσουν στο επόμενο στάδιο αντιμετώπισης του δηλαδή να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς όπως η Βρετανία που τους έχει ξεκινήσει από την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα άρχισαν οι εμβολιασμοί και στη Ρωσία κατά του κορωνοϊού με τον Βαλέριο Ασλανίδη, πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Ανάπας, να είναι ο πρώτος Έλληνας που έκανε το Sputnik-V, χωρίς καμία παρενέργεια.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι όμως προχώρησαν σε μία προειδοποίηση προς τους πολίτες στο ότι να μείνουν μακριά από το αλκοόλ για δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Η προειδοποίηση ήρθε από τη Ρωσίδα αναπληρώτρια πρωθυπουργό Τατιάνα Γκολίκοβα, η οποία είπε σε συνέντευξή της ότι οι Ρώσοι θα πρέπει να λάβουν προφυλάξεις κατά τη διάρκεια των 42 ημερών που χρειάζεται για να είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο Sputnik V.

«Οι Ρώσοι θα πρέπει να μείνουν μακριά από μέρη με συνωστισμό, να φοράνε μάσκες, να χρησιμοποιούν αντισηπτικά, να περιορίζουν τις κοινωνικές επαφές τους, να μην πίνουν αλκοόλ και να μην παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα» είπε η Γκολίκοβα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η Ρωσία είναι στην τέταρτη θέση των χωρών με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ, με το μέσο Ρώσο να πίνει 15,1 λίτρα αλκοόλ το χρόνο. Το Sputnik-V είναι σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας 90% αποτελεσματικό. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν το έχει κάνει.

H Ρωσία έχει 2,5 εκατ. κρούσματα κορωνοϊού και 44.220 θανάτους.

Eμβόλιο για τον κορωνοϊό: Σε ποιες περιπτώσεις δεν είναι άμεσα αποτελεσματικό

Τα νέα για τα εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό είναι πολύ ενθαρρυντικά για την παγκόσμια κοινότητα.

Ήδη, η Βρετανία ξεκίνησε τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, οι υπόλοιπες χώρες δεν είναι πολύ μακριά, όπως και οι ΗΠΑ.

Αλλά, σύμφωνα με μία μελέτη επιστημόνων που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο New York Times υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό που δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστό.

Όσο ο αριθμός των κρουσμάτων είναι εξαιρετικά μεγάλος, τα εμβόλια θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά, ειδικά σε χώρες με μεγάλους πληθυσμούς και έξαρση των μολύνσεων.

Τα εμβόλια θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην πρόληψη του θανάτου και της ασθένειας το 2021 εάν εισαχθούν σε έναν πληθυσμό όπου ο κορωνοϊός μαίνεται – όπως συμβαίνει για παράδειγμα στις ΗΠΑ.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής μελέτης στο περιοδικό Health Affairs.

Ένας από τους συγγραφείς της είναι ο Δρ Rochelle Walensky του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, τον οποίο ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden επέλεξε να διευθύνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Το παράδειγμα του πυροσβεστήρα

Ένα εμβόλιο είναι, σαν ένας πυροσβεστήρας. Ένα εμβόλιο που είναι 95% αποτελεσματικό, όπως φαίνεται να είναι των εμβολίων Moderna και Pfizer, είναι ένας πολύ ισχυρός πυροσβεστήρας. Όμως, το μέγεθος της πυρκαγιάς είναι καθοριστικός παράγοντας για την έκταση της καταστροφής.

Οι εκτιμήσεις των ερευνητών είναι σημαντικές:

Στο τρέχον επίπεδο μόλυνσης στις Η.Π.Α. (περίπου 200.000 επιβεβαιωμένες νέες λοιμώξεις την ημέρα), ένα εμβόλιο που είναι 95% αποτελεσματικό και διανέμεται με τον αναμενόμενο ρυθμό – θα εξακολουθεί να αφήνει πολύ σημαντικό αριθμό θυμάτων στους επόμενους έξι μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού.

Σε αριθμούς αυτό σημαίνει πως, περίπου 10 εκατομμύρια Αμερικανοί θα προσβληθούν από τον ιό και περισσότεροι από 160.000 θα πεθάνουν.

Εάν το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό 50% και όχι 95% αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν μικρός δηλαδή στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου (περίπου 35.000 νέες καθημερινές περιπτώσεις), τότε ο αριθμός των νεκρών τους επόμενους έξι μήνες θα διατηρείτο σε περίπου 60.000.

Αν και ένα ποσοστό αποτελεσματικότητας των εμβολίων κατά 50% θα είχε συγκλονίσει τον πλανήτη, είναι σημαντικό πως απαιτείται να μην υπάρχει μεγάλη μετάδοση του ιού και ο αριθμός των κρουσμάτων να παραμένει χαμηλός.

Κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να εξαλείψει μια πανδημία αμέσως, όπως και κανένας πυροσβεστήρας δεν μπορεί να σβήσει μια δασική πυρκαγιά. Ενώ ο εμβολιασμός θα προχωρά την ίδια ώρα ο ιός θα συνεχίζει να προκαλεί βλάβη.

Έτσι, μέτρα που μειώνουν την εξάπλωση του ιού – όπως η χρήση μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση και τα rapid tests μπορούν να έχουν σημαντικά αποτελέσματα και μάλλον θα εξακολουθούν να ισχύουν για τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο. Και όχι μόνο σε χώρες όπως οι ΗΠΑ.

Και στην Ελλάδα θα πρέπει να πέσουν τα κρούσματα κάτω από 500 την ημέρα ή/και να έχει εμβολιαστεί μεγάλο τμήμα του πληθυσμού για να αφαιρεθούν από την καθημερινότητα των πολιτών μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους συνωστισμού ή να επανέλθουν οι κανόνες ελευθερίας στην προ κοροναϊό εποχή.

Άλλωστε, το επόμενο πεδίο που ακόμη είναι γκρίζο και δεν έχει ερευνηθεί είναι για πόσο διάστημα διαρκεί η ανοσία. Πάντως, οι δοκιμές για φάρμακο έχουν προχωρήσει και μπορεί έως το καλοκαίρι να υπάρχουν θετικά νέα και σε αυτόν τον τομέα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share