Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός - Δήλωση "βόμβα": Τα μέτρα δεν απέδωσαν στον επιθυμητό βαθμό

Όσα δήλωσε ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς

7 Δεκεμβρίου 2020 12:16
Κορωνοϊός - Δήλωση
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με την κατάσταση του κορωνοϊού να συνεχίζεται στην Ελλάδα τα μέτρα του lockdown από ότι φαίνεται λειτουργούν με αργούς ρυθμούς όπως σημείωσε και νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο καθηγητής Νίκος Σύψας.

Συγκεκριμένα ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων προβληματίζει τους ειδικούς, με την κατάσταση στο σύστημα υγείας να παραμένει ασφυκτική. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που δεν απέδωσαν τα μέτρα στον επιθυμητό βαθμό σύμφωνα με τον παθολόγο, λοιμωξιολόγο και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων υπουργείου Υγείας Μάριο Λαζανά.

Όπως είπε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 το τωρινό lockdown ήταν πιο χαλαρό από το πρώτο με πολλές ουσιαστικές διαφορές, όπως ότι λειτουργούν περισσότερες υπηρεσίες. Επίσης οι πολίτες δεν πειθάρχησαν στον ίδιο βαθμό. Όπως είπε δεν τηρούνται στον ίδιο βαθμό τα μέτρα και αυτό οφείλεται πιθανόν στην κόπωση των πολιτών και την ψυχολογική επιβάρυνση, αλλά και σε πρακτικά άγχη βιοπορισμού, που αφορούν την εργασία για παράδειγμα.

Ο λοιμωξιολόγος φοβάται ότι αν ανοίξουν τα καταστήματα θα δούμε εικόνες συνωστισμού όπως στη Βρετανία, γι' αυτό ανέφερε ότι το άνοιγμα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή. «Αν συναθροιζόμαστε χωρίς κανόνες θα έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα με τη νέα χρόνια» επισήμανε.

Ανέφερε ότι το σύστημα Υγείας συνεχίζει να πιέζεται και η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Παράλληλα επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ακόμη υπάρχει συρροή κρουσμάτων.

Τάχθηκε υπέρ των εκτεταμένων ελέγχων, κατά το πρότυπο της Σλοβακίας ή και πόλεων της Γαλλία, όπου τις επόμενες ημέρες οργανώνονται μαζικά τεστ, ώστε με την ιχνηλάτηση και την απομόνωση των κρουσμάτων να αντιμετωπιστεί η πανδημία. «Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να βρεθούμε σε σχετική κανονικότητα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Κορωνοϊός: Πόσο θα κοστίζουν τα rapid test και ο μοριακός έλεγχος

Με τον κορωνοϊό να συνεχίζει να "χτυπάει" την Ελλάδα ο κόσμος φοβάται όλο και περισσότερο στο άκουσμα της αύξησης των κρουσμάτων για αυτό και οι περισσότεροι παίρνουν δραστικά μέτρα και ελέγχονται όσο μπορούν. Επίσης ο καθηγητής Νίκος Σύψας ανέφερε ότι τα μέτρα άργησαν να δράσουν με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις.

Συγκεκριμένα λίγο πιο υψηλό αναμένεται να είναι το κόστος για τη διενέργεια rapid test για τον κορωνοϊό αλλά και για το PCR (μοριακός έλεγχος), καθώς όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, θα συμπεριληφθεί και το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών. Ειδικότερα σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης στην «Ώρα Ελλάδος» του Open TV, η ανώτατη τιμή θα διαμορφωθεί έως εξής:

  • rapid test: 10 ευρώ + 10 ευρώ ιατρικές υπηρεσίες: Τελική τιμή 20 ευρώ
  • PCR (μοριακός): 40 ευρώ + έως 20 ευρώ ιατρικές υπηρεσίες: Τελική τιμή έως 60 ευρώ

Εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί μάλιστα και σχετική υπουργική απόφαση.

Είχε προηγηθεί η αντίδραση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ο οποίος σε ανακοίνωσή του είχε σημειώσει ότι «η διατίμηση των ιατρικών πράξεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα έχει σοβαρές υγειονομικές παρενέργειες απολύτως ανεπιθύμητες για την αντιμετώπιση της πανδημίας» επισημαίνοντας ότι οι τιμές της διατίμησης δεν καλύπτουν το κόστος της διενέργειας των σχετικών εξετάσεων βάσει των διαγνωστικών πρωτοκόλλων.

Οι αντιδράσεις που έφεραν αλλαγές

Η κυβέρνηση εδώ και λίγες ημέρες είχε ορίσει ανώτατη τιμή για τα τεστ του κορωνοϊού, αφού είχε διαπιστωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις υπήρχε αισχροκέρδεια. Άλλωστε ειδικά στο πρώτο lockdown υπήρχαν κέντρα που χρέωναν τα τεστ PCR ακόμη και 250 ευρώ.

Έτσι το υπουργείο Ανάπτυξης έθεσε πλαφόν στις τιμές των τεστ. Η ανώτατη όμως τιμή που αρχικά είχε ορισθεί για τα rapid test 10 ευρώ και για τον μοριακό 40 ευρώ, είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων από τον ιατρικό κόσμο, ο οποίος τόνιζε πως οι τιμές αυτές είναι κάτω του κόστους.

Τελικώς έπειτα από διαβούλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με τον υπουργό Ανάπτυξης καθορίσθηκαν και οι τιμές για τις ιατρικές υπηρεσίες.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share