Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Ζαχαράκη: Στο τέλος της εβδομάδας θα αποφασίσουμε για τα σχολεία

Τι δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας

30 Νοεμβρίου 2020 11:33
Ζαχαράκη: Στο τέλος της εβδομάδας θα αποφασίσουμε για τα σχολεία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η κατάσταση του κορωνοϊού στην Ελλάδα συνεχίζει να είναι δύσκολη με αποτέλεσμα η άρση του lockdown για τις 7 Δεκεμβρίου να φαίνεται ότι θα πάρει παράταση όπως συνιστούν και οι ειδικοί ότι πρέπει να γίνει και να ανοίξουν με προσεκτικές κινήσεις όλα αργότερα.

Ένα άλλο θέμα όμως που απασχολεί τον κόσμο είναι το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία με την κατάσταση που επικρατεί όπου και σε αυτό έδωσε εξηγήσεις η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη. Συγκεκριμένα μιλώντας στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε πως δεν έχει παρθεί καμία απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, κάτι που αναμένεται να συμβεί έως το τέλος της εβδομάδας.

Η Σοφία Ζαχαράκη έδωσε εξηγήσεις στο τι αναμένεται να γίνει με το άνοιγμα των σχολείων.

Η άρση lockdown, αλλά και το άνοιγμα των σχολείων έχει εξελιχθεί σε «πονοκέφαλος» για κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους που αναμένεται να συνεδριάσουν εντός της εβδομάδας προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα για την έξοδο της καραντίνας.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές, με προτεραιότητα τα δημοτικά ενώ μετά θα ακολουθήσουν γυμνάσια και λύκεια. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε είχε τονίσει πως πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία και μετά το λιανεμπόριο και η εστίαση.

Ωστόσο όπως εξήγησε οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στο κοντινό μέλλον, ανάλογα με τα κρούσματα και την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Κορωνοϊός - Δήλωση σοκ: Περίπου 100.000 είναι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα

Με τον κορωνοϊό να συνεχίζει να "χτυπάει" την Ελλάδα παρά το γεγονός ότι μειώθηκαν τα κρούσματα το Σαββατοκύριακο οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την άρση του lockdown για αυτό και πρέπει να γίνει παράταση του.

Από την άλλη ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας εκτιμά ότι 100.000 είναι τα ενεργά κρούσματα κορoνοϊού στην Ελλάδα ενώ ο ίδιος επεσήμανε ότι «ο ιός είναι παντού. Όταν αίρεται κάποιο μέτρο, ανοίγουμε μια πόρτα για περεταίρω διάδοση του ιού».

Σύμφωνα με τον κ. Τούντα, δεν είμαστε σε θέση να κάμψουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας. «Το lockdown που ζούμε είναι για να αποσυμφορήσει την πίεση στα νοσοκομεία. Δεν είναι ικανό να κάμψει το δεύτερο κύμα. Δεν θα δούμε ακόμα ουσιαστική κάμψη για σημαντικό διάστημα.

Γιατί κάποιοι μιλάνε για τρίτο κύμα, όταν ακόμα προσπαθούμε να τιθασέψουμε το δεύτερο κύμα; Δε θα σβήσει το δεύτερο κύμα όπως έσβησε το πρώτο την άνοιξη» υπογράμμισε μιλώντας στο MEGA.

Ο Γιάννης Τούντας σε εκτίμηση του ανέφερε ότι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι 100.000

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «το δεύτερο κύμα θα υποχωρήσει με τα υφιστάμενα μέτρα. Η κινητικότητα που επιτρέπεται αυτό τον καιρό και αυτή που θα αυξηθεί τα Χριστούγεννα, θα τροφοδοτήσουν το δεύτερο κύμα και δεν θα το αφήσουν να καμφθεί».

Όπως εξήγησε, για να δημιουργηθεί συλλογική ανοσία από τον εμβολιασμό θα χρειαστούν 5-6 μήνες. «Κάθε ομάδα πληθυσμού που θα εμβολιάζεται θα είναι ένα επιπλέον τοίχος στην εξάπλωση του ιού. Σε συνδυασμό με τη φυσική ανοσία από όσους έχουν μολυνθεί, θα οδηγήσει σε εξελίξεις ελέγχου του δεύτερου κύματος. Αλλά όχι άμεσα».

Ο κ. Τούντας θεωρεί ότι η τρέχουσα καραντίνα αποδίδει, υποστηρίζοντας ότι αυτό φαίνεται στην σταθεροποίηση του αριθμού των νεκρών και των διασωληνωμένων.

«Θα δούμε αυτά τα δύο κρίσιμα και σκληρά δεδομένα να κάμπτονται. Αλλά θα κάμπτονται σταδιακά» ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίζουν να βελτιώνονται έως τις 14 Δεκεμβρίου, ένα μέρος της οικονομίας θα είναι σε θέση να ανοίξει τα Χριστούγεννα, «όχι η εστίαση όμως».

Δείτε αναλυτικά όσα είπε

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share