Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Ανησυχία των λοιμωξιολόγων για την άρση του lockdown - Σε επιφυλακή σήμερα για την Πάτρα

Ενόψει του Αγ. Ανδρέα

30 Νοεμβρίου 2020 07:45
Κορωνοϊός: Ανησυχία των λοιμωξιολόγων για την άρση του lockdown - Σε επιφυλακή σήμερα για την Πάτρα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα να μειώνονται οι λοιμωξιολόγοι δεν φαίνονται αρκετά σίγουροι για την άρση του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου. Επίσης δείτε πόσα κρούσματα σημειώθηκαν στην Αττική και την Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα ήδη η κυβέρνηση έχει δώσει μία πρώτη παράταση στα μέτρα ως τις 7 Δεκεμβρίου, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξει και νέα παράταση ως τις 14 του μηνός. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φωνές των ειδικών που προτείνουν να συνεχιστούν τα μέτρα ως τις 21 Δεκεμβρίου, καθώς από την μία τα κρούσματα δεν έχουν πέσει στο επίπεδο που ήλπιζαν, ενώ από την άλλη, το σύστημα Υγείας συνεχίζει να πιέζεται, καθώς πάνω από 600 ασθενείς (603 για την ακρίβεια) παραμένουν διασωληνωμένοι, με την Θεσσαλονίκη να δοκιμάζεται για άλλη μία εβδομάδα.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός το Σάββατο από την συμπρωτεύουσα, η αποσυμφόρηση του ΕΣΥ θα είναι και ο καθοριστικός παράγοντας για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και την σταδιακή άρση του lockdown.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι παράμετροι που μελετά το Μαξίμου για να αποφασίσει την άρση, ή την μερική άρση του lockdown, είναι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, ο αριθμός των διασωληνωμένων, το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων, ο δείκτης θετικότητας, ο δείκτης Rt και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων.

Μητσοτάκης: Λίγη ακόμη υπομονή ως τα Χριστούγεννα

«Θα εξετάσουμε όλα τα στοιχεία. Πέρα από τα κρούσματα μας ενδιαφέρουν και άλλες παράμετροι. Ο δείκτης θετικότητας ευτυχώς βαίνει μειούμενος παντού και στη Θεσσαλονίκη, αλλά μας ενδιαφέρει περισσότερο η αποσυμφόρηση της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ και αυτός θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας» ανέφερε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο Status fm, ο οποίος ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν λίγη υπομονή ακόμα.

Ξεκαθάρισε πως ούτως ή άλλως τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα είναι συνηθισμένα λόγω της πανδημίας, ωστόσο θα δοθεί η ευκαιρία να μην τα περάσουν μόνες τους οι οικογένειες, αλλά να επιτραπεί η επίσκεψη μίας οικογένειας.

«Ζητώ πραγματικά λίγη υπομονή και ακόμη μία παραπάνω προσπάθεια εν όψει των Χριστουγέννων. Καταλαβαίνω απόλυτα την κούραση, τη στεναχώρια, τον θύμο ακόμη και τον φόβο για ό,τι έχει συμβεί εδώ στην Θεσσαλονίκη. Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια, είναι ο πλέον επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης του ιού, θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές, διαλέξτε με ποια οικογένεια θέλετε να περάσετε τις γιορτές, σε αυτό το σημείο θα είμαστε πολύ αυστηροί, αυτό μπορώ να σας το πω. Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά, πολύ πιο μαζεμένα, γιατί πολύ απλά, έτσι πρέπει να γίνει», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε και το θετικό στοιχείο της μείωσης των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, ενώ σημείωσε πως θα ήταν «ανεπίτρεπτο να χαλαρώσουμε και να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα».

Γώγος: Χριστούγεννα μεταξύ μας -Μικρή άρση του lockdown 14 με 21 Δεκεμβρίου

Ο καθηγητής παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως Χριστούγεννα θα γίνουν σε αυστηρά κλειστό οικογενειακό κύκλο, καθώς όσο συνεχίζεται η πίεση στο σύστημα Υγείας, τα μέτρα πρέπει να συνεχιστούν.

«Αυτό που προέχει αύτη τη στιγμή είναι να λήξει ο συναγερμός στο σύστημα υγείας και εκεί είναι στραμμένα τα βλέμματα της Επιτροπής» τόνισε ο κ. Γώγος, που προσδιόρισε μια μικρή άρση των μέτρων στο διάστημα 14 με 21 Δεκεμβρίου. «Μικρή άρση μέτρων αυτό το διάστημα και μεγάλη προσοχή. Χριστούγεννα θα κάνουμε μεταξύ μας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γώγος είναι ένας από τους ειδικούς που είναι αντίθετοι με την χαλάρωση των μέτρων μετά τις 6 Δεκεμβρίου. Προτείνει μάλιστα παράταση ως τις 21 του μηνός, υπενθυμίζοντας πως «το lockdown έγινε οριζόντια για να μη μεταφερθεί το κλίμα της Θεσσαλονίκης και στις άλλες πόλεις». Εκρινε πως με βάση τα τελευταία δεδομένα, είναι πολύ δύσκολο να αρθούν κάποια μέτρα πριν από τις 14 Δεκεμβρίου.

Υπέρ του lockdown ως 21 Δεκεμβρίου και οι Σύψας, Εξαδάκτυλος

Υπέρ της παράτασης του lockdown ως τις 21 Δεκεμβρίου είναι και ο Νίκος Σύψας. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, ζήτησε η παράταση του lockdown για επιπλέον 2 εβδομάδες μετά την 7η Δεκεμβρίου, αν και, όπως είπε, θεωρεί ως πιο ιδανική ημερομηνία λήξης του την 14η Δεκεμβρίου.

Όπως και ο κ. Γώγος, έτσι και ο κ. Σύψας τόνισε πως τα φετινά Χριστούγεννα θα πρέπει να τα γιορτάσουμε «μόνοι μας, καμία οικογένεια γύρω μας. Δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα».

Την ίδια άποψη, για lockdown ως τις 21 Δεκεμβρίου, έχει και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, είπε πως είναι βιαστική η όποια συζήτηση για άρση των μέτρων.

«Θα ήταν τραγικό αν ανοίξουμε πρόωρα και χωρίς να έχουμε σιγουρέψει τα βήματά μας. Θα έχουμε υποτροπή του δεύτερου κύματος που θα δημιουργήσει μια κατάσταση χειρότερη από τη σημερινή» ανέφερε. «Θα ήταν ασφαλές να προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα όταν θα δούμε των αριθμό των διασωληνωμένων να είναι διψήφιος», συνέχισε ο κ. Εξαδάκτυλος, .

Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα αρχίσει να χαλαρώνει τα μέτρα από τις 21 Δεκεμβρίου και μετά.

Υπέρ του ανοίγματος μετά τις 21 Δεκεμβρίου είναι και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως «γύρω στις 21 Δεκεμβρίου είναι πιο ασφαλές το άνοιγμα. Μια βδομάδα μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά».

Ο κ. Σαρηγιάννης μάλιστα τόνισε πως είναι υπέρ του να μην ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές. «Τα σχολεία δεν έχει νόημα να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου και να ξανακλείσουν στις 20. Και στις 7 Δεκεμβρίου είναι νωρίς να ανοίξουν».

Να συνεχιστεί το lockdown τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη προτείνει ο Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος.«Να μην ανοίξουμε και ειδικά χωρίς περιοριστικά μέτρα. Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι τραγική, καθώς δεν υπάρχουν άλλα κρεβάτια στην εντατική. Βιώνουμε μια τραγική κατάσταση. Δεν έχουμε κρεβάτια εντατικής» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της πόλης, Κ. Ζέρβας, υπερασπίστηκε την άποψη αυτή λέγοντας πως είναι αντίθετος με μια γρήγορη άρση του lockdown.

«Θεωρώ ότι με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη οποιαδήποτε σκέψη για άρση του lockdown. Δεν θα ζητήσω ποτέ ως δήμαρχος αυτής της πόλης να μπούμε σε μια οποιαδήποτε κανονικότητα, αν δεν είναι εξασφαλισμένες η υγεία των κατοίκων και η επόμενη ημέρα της πόλης. Άρα οποιοδήποτε άνοιγμα αφορά το λιανεμπόριο, την εστίαση θα έχει να κάνει με πολύ καλύτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά» δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, τονίζοντας πως είναι κατά και του ανοίγματος των σχολείων πριν τις διακοπές.

Lockdown: Τα σενάρια για εστίαση, σχολεία, λιανεμπόριο εν όψει Χριστουγέννων

Με το σενάριο για συνέχεια του lockdown και μετά τις 7 Δεκεμβρίου, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, της εστίασης και του λιανεμπορίου. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι εξ αρχής να ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές και μιλώντας σε μαθητές δημοτικού προανήγγειλε πως αυτή την εβδομάδα θα υπάρχουν εξελίξεις σχετικά με αυτό το ζήτημα. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, την προσεχή Πέμπτη θα συζητηθεί το θέμα μεταξύ των λοιμωξιολόγων και του υπουργείου Παιδείας.

Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει πως πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία και μετά το λιανεμπόριο και η εστίαση. Το λιανεμπόριο θα πάρει σειρά μετά τα σχολεία ωστόσο τα περισσότερα καταστήματα ετοιμάζονται να δουλέψουν με τα e-shops τους και την μέθοδο του click away καθώς δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη το άνοιγμά τους στις γιορτές.

Και για την εστίαση τίποτα δεν είναι ακόμη σίγουρο. Δεν αποκλείεται μάλιστα να μην ανοίξουν καν για την εβδομάδα των γιορτών, καθώς σε αυτό φαίνεται πως συμφωνεί και ο ίδιος ο κλάδος.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει το σενάριο να μην ανοίξει η εστίαση και συγκεκριμένα τα εστιατόρια, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα παραμείνουν κλειστά μπαρ, κλαμπ και χώροι διασκέδασης. Υπάρχουν αρκετές φωνές από τον κλάδο της εστίασης που υποστηρίζουν την πιθανότητα αυτή μάλιστα, λόγω των περιορισμών που υπάρχουν για το άνοιγμά τους. Στο MEGA επισημάνθηκε η θέση εκπροσώπων της εστίασης ότι δεν επιθυμούν τη λύση «ακορντεόν», δηλαδή να ανοίξουν για δυο εβδομάδες και να κλείσουν αμέσως μετά.

Κορωνοϊός: Μειώθηκαν τα κρούσματα, παραμένει μεγάλος ο αριθμός των θυμάτων

Την ίδια στιγμή ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα εμφανίζει την τελευταία εβδομάδα μία σημαντική μείωση. Όχι στο επιθυμητό επίπεδο που έχουν ορίσει ειδικοί και κυβέρνηση, ωστόσο εμφανίζει πτώση της τάξεως του 20%. Μάλιστα, στην βόρεια Ελλάδα και δη στη Θεσσαλονίκη, που βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, ειδικοί περιμένουν σημαντική μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, βάσει των στοιχείων που έχουν συγκεντρώσει από τα λύματα της πόλης.

Χθες μετά από αρκετό διάστημα, η Θεσσαλονίκη μετρούσε λιγότερα κρούσματα από την Αττική (235 έναντι 247), από τα 1.193 κρούσματα που εντοπίστηκαν συνολικά. Δεν υπήρξε άλλη περιφέρεια με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, με την Πιερία ωστόσο να καταγράφει 88 μολύνσεις, τα Τρίκαλα 45, τις Σέρρες 49, την Λάρισα 63, την Καρδίτσα 44, και την Δράμα 64.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων μειώθηκε ελάχιστα και ανέρχεται σε 603 (από 606 την προηγούμενη), ενώ μεγάλος ήταν για άλλο ένα 24ωρο ο αριθμός των θυμάτων, που ανήλθε σε 98, φτάνοντας το σύνολο από την αρχή της πανδημίας τους 2.321, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 104.227.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share