Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Κορωνοϊός: "Μας ζητούν να αποχαιρετίσουν τα δικά τους πρόσωπα"

Τι αποκάλυψε η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων

24 Νοεμβρίου 2020 13:40
Κορωνοϊός:
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι γιατροί στο νοσοκομείο δίνουν καθημερινώς μάχη για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με τον κορωνοϊό με αποτέλεσμα να βλέπουν και να ακούν αρκετά πράγματα τα οποία τους "λυγίζουν". Επίσης μία 54χρονη νοσηλεύτρια στη Δράμα έχασε τη ζωή της από κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα για την καθημερινότητα των γιατρών και νοσηλευτών μίλησε η πνευμονολόγος του «Σωτηρία» πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων τονίζοντας πως «το νοσοκομείο πια είναι σπίτι τους».

Η ίδια είπε στο Open ότι «κρυφτήκαμε πίσω από μάσκες και στολές και γίναμε ευδιάκριτοι. Μένουμε κάθε μέρα εδώ δυνατοί κορονοσκοποί. Τα πράγματα στα νοσοκομεία είναι δύσκολα. Μεγάλοι άνθρωποι, ηλικιωμένοι μας αγκαλιάζουν, ζητούν να πάρουμε τα αγαπημένα τους πρόσωπα να τα αποχαιρετήσουν».

Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία.

«Μεγάλοι άνθρωποι, ηλικιωμένοι μας αγκαλιάζουν, ζητούν να πάρουμε τα δικά τους πρόσωπα να τα αποχαιρετήσουν», ενώ, αναφορικά με το εάν οι γιατροί αναγκάζονται να επιλέξουν ασθενείς, ανάλογα με την ηλικία τους, η γιατρός σημείωσε πως «δεν βρισκόμαστε στο σημείο να επιλέγουμε».

Αναφερόμενη σε ένα από τα περιστατικά που τη συγκλόνισαν είπε: «Με συγκλόνισε ο χαμός του 42χρονου συναδέλφου που κατέληξε, στην είδηση κάθε θανάτου από COVID συγκλονιζόμαστε». «Το σπίτι μας είναι εδώ, ο ασθενής είναι οικογένειά μας. Στηρίχτε μας για να μπορέσουμε και εμείς να στηρίξουμε το σύστημα» ανέφερε.

Δείτε το βίντεο:

Κορωνοϊός - Πρόβλεψη σοκ: Ορατή η αύξηση των κρουσμάτων ενόψει Χριστουγέννων

Με τον κορωνοϊό να συνεχίζει να "χτυπάει" την Ελλάδα και το lockdown να βρίσκεται ακόμη σε ισχύ, υπάρχουν αρκετά σενάρια για το τι θα συμβεί με τα κρούσματα μόλις γίνει η άρση του, ενώ ένα μέτρο πιθανότατα να μπορεί να σώσει τα Χριστούγεννα.

Συγκεκριμένα τις προβλέψεις του μοντέλου που εφαρμόζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την πορεία των κρουσμάτων παρουσίασε ενόψει των Χριστουγέννων ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης ανέφερε την πρόβλεψη των κρουσμάτων για τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με όσα είπε στον ΑΝΤ1 οι ημερομηνίες-«κλειδιά» για το διάστημα προ των Χριστουγέννων και αυτό των εορτών όπως προκύπτουν από το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιεί είναι:

  • Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου στα 2.500 κρούσματα
  • Στις 7 Δεκεμβρίου 2.200 κρούσματα
  • Στις 15 Δεκεμβρίου 2.000 κρούσματα

Κατά τον κ. Σαρηγιάννη παρατηρείται «μια σταθεροποίηση στο ιικό φορτίο και μια μείωση που θα επιταθεί τις επόμενες ημέρες». Ερωτηθείς κατά πόσο θα επηρεάσει την πορεία των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού η σταδιακή άρση του lockdown, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε ότι «δεν θα δούμε στις 15 Δεκεμβρίου αύξηση, όμως από τις 20 Δεκεμβρίου θα έχουμε ορατή αύξηση».

Ενδεικτικά, για τις 20 Δεκεμβρίου είπε ότι «με δεδομένη μια αύξηση μπορεί να έχουμε 2.600 κρούσματα και θα αρχίσει να ανεβαίνει ξανά. Σε εκείνο το σημείο θα πρέπει να δούμε το πώς θα διαχειριστούμε αυτή την αύξηση».

Την πρόβλεψη του ΑΠΘ για τα κρούσματα ενόψει Χριστουγέννων ανέφερε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Ο καθηγητής του ΑΠΘ εξήγησε ότι «δεν είναι ένα γραμμικό φαινόμενο. Αυτό που θα συμβεί στις 15 με 20 Δεκεμβρίου θα είναι λιγότερο σημαντικό από αυτό που θα έχουμε στις 25 με 30 Δεκεμβρίου. Μπορεί να φτάσουμε ξανά στα 3.000 κρούσματα. Σημασία έχει και το πώς θα ανοίξουμε, όχι μόνο το πότε».

Σχετικά με το σχεδιαζόμενο άνοιγμα των σχολείων, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε ότι «έχω αμφιβολίες», διευκρινίζοντας ότι αυτό που τον ανησυχεί «δεν είναι η μετάδοση από παιδί σε παιδί. Είναι η μετάδοση στους ενήλικες».

Ο καθηγητής του ΑΠΘ τόνισε, τέλος, την ανάγκη να αυξηθεί η υποχρεωτική τηλεργασία στο 70%: «Είναι κάτι που ζητάμε εδώ και μήνες. Είμαστε ακόμα στο 50%. Όμως δεν φτάνει να βγάλουμε μια ΚΥΑ και να λέμε ότι πάει στο 70%. Πρέπει και να τηρείται το μέτρο. Ξέρω περιπτώσεις, ακόμα και σε πολυεθνικές, όπου δεν εφαρμόζεται το 50%».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share