Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊος: Δραματική προειδοποίηση Μαγιορκίνη

Σοκ

6 Νοεμβρίου 2020 19:43
Κορωνοϊος: Δραματική προειδοποίηση Μαγιορκίνη
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με την εξάπλωση του κορωνοϊού περιέγραψε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι 2.448 νέα κρούσματα καταγράφηκαν σήμερα στη χώρα μας.

Ο καθηγητής τόνισε πως η πανδημία βρίσκεται «σε δυναμική θετικής αύξησης, με μεγαλύτερη επιβάρυνσή στα βόρεια της χώρας». Όπως είπε χαρακτηριστικά, η αύξηση στη Θεσσαλονίκη είναι εκρηκτική, ενώ εκτεταμένη είναι η επιβάρυνση και σε άλλες περιοχές της χώρας. . «Οι νέοι 19-39 έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση, ενώ και 40 έως 65 πλησιάζουν τις 600 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού», σημείωσε.

Ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε πως καταγράφεται ένας μέσος όρος 10 θανάτων την ημέρα, αλλά «δυστυχώς αναμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ημέρες». Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για ήπια μείωση στην Αττική, έκρηξη στη Θεσσαλονίκη με έξι φορές περισσότερες διαγνώσεις ανά μονάδα πληθυσμού.

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Έξι παιδιά έως και 12 ετών νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη φαίνεται να μην βελτιώνεται διότι συνεχίζει να έχει υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Ενώ πριν λίγη ώρα κατέληξαν δύο ακόμα άτομα από τον ιό με αποτέλεσμα το σύνολο να φτάνει τους 707 νεκρούς.

Έξι παιδιά, ηλικίας από δύο μηνών έως 12 ετών, νοσηλεύονται με Covid-19 στο Ιπποκράτειο, ενώ στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύονται σε κλινικές Covid περισσότερα από 100 άτομα. Υπενθυμίζεται ότι το νοσοκομείο Ιπποκράτειο αποτελεί κέντρο αναφοράς για παιδιά που νοσούν από κορωνοϊό, ενώ κανένα από τα έξι παιδιά δεν νοσηλεύεται σε Μ.Ε.Θ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ 3 η κατάσταση των 5 παιδιών είναι καλή και το ένα από αυτά έχει παρουσιάσει πνευμονία, χωρίς όμως να εμπνέει ανησυχία στους γιατρούς η κατάσταση της υγείας του.

Τα παιδιά παράγουν διαφορετικά και πιο εξασθενημένα αντισώματα - Τι αποκαλύπτει η νέα έρευνα

Τα παιδιά και οι ενήλικες παράγουν διαφορετικά είδη και διαφορετικές ποσότητες αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2, σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα.

Οι διαφορές αντανακλούν το γεγονός ότι η πορεία της λοίμωξης Covid-19 είναι διαφορετική ανάλογα με την ηλικία, καθώς τα περισσότερα παιδιά «καθαρίζουν» εύκολα τον ιό από τον οργανισμό τους (ακόμη άγνωστο γιατί αυτό συμβαίνει), με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν και πιο εξασθενημένα αντισώματα.

Ασυμπτωματικά παιδιά συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την καθηγήτρια μικροβιολογίας-ανοσολογίας Ντόνα Φάρμπερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ανοσολογίας «Nature Immunology», μελέτησαν 47 παιδιά ηλικίας τριών έως 11 ετών (τα μισά ασυμπτωματικά) και 32 ενήλικες με Covid-19, οι οποίοι είχαν από μηδαμινά και ήπια συμπτώματα έως σοβαρά.

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά παρήγαγαν αντισώματα που είχαν διαφορετικό «προφίλ» από εκείνα των μεγάλων.

«Η μελέτη μας παρέχει μια σε βάθος εξέταση των αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 στα παιδιά και αποκαλύπτει μια έντονη αντίθεση με τους ενήλικες», ανέφερε η Φάρμπερ. «Στα παιδιά η πορεία της λοίμωξης είναι πολύ πιο σύντομης διάρκειας και πιθανότατα όχι τόσο εξαπλωμένη στο σώμα όσο στους ενήλικες.

Τα παιδιά μπορούν να καθαρίσουν το ιό πιο αποτελεσματικά από τους μεγάλους και έτσι δεν χρειάζονται μια ισχυρή ανοσιακή αντίδραση με αντισώματα, προκειμένου να απαλλαγούν από αυτόν», πρόσθεσε ο αναπληρωτής καθηγητής Ματέο Πορότο του Τμήματος Παιδιατρικής του Κολούμπια.

Τα παιδιά παράγουν λιγότερα αντισώματα IgG

Σε σχέση με τους ενήλικες, όπως δείχνει η νέα συγκριτική μελέτη, τα παιδιά παράγουν λιγότερα αντισώματα IgG που αναγνωρίζουν την προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα του ιού, με την οποία μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Επίσης τα παιδικά αντισώματα έχουν μικρή εξουδετερωτική ικανότητα, ενώ όλοι οι ενήλικες, ακόμη και εκείνοι μεταξύ 20-30 ετών, παράγουν αρκετά εξουδετερωτικά αντισώματα, κάτι που είναι πιο έντονο σε όσους πάσχουν από σοβαρότερη Covid-19.

Αν και φαίνεται παράδοξο ότι οι πιο άρρωστοι παράγουν περισσότερα εξουδετερωτικά αντισώματα, αυτό, κατά τη Φάρμπερ, έχει να κάνει με το ότι ο κορωνοϊός βρίσκεται για περισσότερο χρόνο στο σώμα τους. Όπως ανέφερε, «υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο μέγεθος της ανοσιακής αντίδρασης και στο μέγεθος της λοίμωξης.

Όσο σοβαρότερη η λοίμωξη, τόσο ισχυρότερη η ανοσιακή απάντηση, επειδή ο ασθενής χρειάζεται περισσότερα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και περισσότερη ανοσιακή αντίδραση για να καθαρίσει μια υψηλότερη δόση του παθογόνου ιού».

Αντίθετα, κατά τη Φάρμπερ, «η λοίμωξη στα παιδιά δεν εξαπλώνεται πολύ και δεν σκοτώνει πολλά κύτταρά τους». «Επειδή τα παιδιά καθαρίζουν τον ιό γρήγορα, δεν έχουν εξαπλωμένη λοίμωξη και δεν χρειάζονται ισχυρή ανοσιακή αντίδραση», πρόσθεσε ο Πορότο.

Τα παιδιά δεν παράγουν καθόλου αντισώματα έναντι της ιικής πρωτεΐνης Ν, που βρίσκεται όχι στην επιφάνεια αλλά μαζί με το γενετικό υλικό του κορωνοϊού στο εσωτερικό του. Το ανοσοποιητικό σύστημα θα έβλεπε την εν λόγω πρωτεΐνη και θα ανέπτυσσε αντισώματα εναντίον της, μόνο αν ο ιός ήταν πολύ εξαπλωμένος στο σώμα, κάτι που προφανώς δεν συμβαίνει στα παιδιά.

Όμως πολλά τεστ αντισωμάτων «στοχεύουν» ακριβώς σε αντισώματα έναντι αυτής της πρωτεΐνης Ν, συνεπώς μπορεί να βγαίνουν ψευδώς αρνητικά σε αρκετά παιδιά, παρόλο που αυτά είχαν παλαιότερα μολυνθεί από τον κορωνοϊό, ενώ σε μια δήλωση σοκ προχώρησε σήμερα ο Χαράλαμπος Γώγος.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, λόγω της συντομότερης λοίμωξης, τα παιδιά είναι μολυσματικά για λιγότερο χρόνο σε σχέση με τους μεγάλους, άρα είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον κορωνοϊό.

«Οι τρέχουσες μελέτες σε άλλες χώρες δείχνουν ότι τα μικρότερα παιδιά σχολικής ηλικίας δεν είναι φορείς εξάπλωσης του νέου ιού και τα στοιχεία μας συνηγορούν σε αυτό», τόνισε η Φάρμπερ.

Οι ερευνητές επεσήμαναν επίσης ότι η ασθενέστερη ανοσιακή αντίδραση των παιδιών έναντι του κορωνοϊού δεν σημαίνει ότι θα έχουν ανάλογα ασθενή ανταπόκριση σε ένα μελλοντικό εμβόλιο.

«Μολονότι τα παιδιά δεν παράγουν εξουδετερωτικά αντισώματα ως ανταπόκριση σε μια φυσική λοίμωξη από τον SARS-CoV-2, τα εμβόλια σχεδιάζονται για να προκαλούν μια προστατευτική ανοσιακή αντίδραση, χωρίς να υπάρχει λοίμωξη.

Τα παιδιά αντιδρούν πολύ καλά στα εμβόλια και νομίζω ότι θα αναπτύξουν καλά εξουδετερωτικά αντισώματα μετά από ένα εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού. Πιθανότατα θα είναι καλύτερα προστατευμένα από τους ενήλικες», εκτίμησε η Φάρμπερ, αν και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής πολύ λίγες υπό εξέλιξη δοκιμές εμβολίων έχουν συμπεριλάβει παιδιά.

Άλλοι επιστήμονες δήλωσαν στους «New York Times» ότι η νέα μελέτη είναι πολύ μικρή για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα, μεταξύ άλλων σχετικά με το πόσο διαφέρει η ανοσιακή αντίδραση των παιδιών στις διαφορετικές ηλικίες τους.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share