Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021

Κορωνοϊός: "Βροχή" τα πρώτα πρόστιμα για τη μη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους

Το τελευταίο 24ωρο η Αστυνομία προχώρησε σε 41 καταγγελίες

24 Οκτωβρίου 2020 11:22
Κορωνοϊός:
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το τελευταίο 24ωρο η Αστυνομία στην Κύπρο προχώρησε σε 41 καταγγελίες για παραβάσεις των διαταγμάτων για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Επίσης δείτε τα νέα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στη μισή Ελλάδα από σήμερα.

Συνολικά, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας στο ΚΥΠΕ, από 970 ελέγχους που έγιναν καταγγέλθηκαν 34 πολίτες και 7 υποστατικά. Σύμφωνα με την Αστυνομία, 23 αφορούσαν μη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους.

Συγκεκριμένα, στην επαρχία Λευκωσίας έγιναν 195 έλεγχοι κατά τους οποίους καταγγέλθηκε ένα υποστατικό και 3 πολίτες. Στη Λεμεσό έγιναν 116 έλεγχοι κατά τους οποίους καταγγέλθηκε ένα υποστατικό και 11 πολίτες, ενώ στη Λάρνακα από 180 ελέγχους καταγγέλθηκαν 2 υποστατικά.

Εξάλλου, στην Πάφο από 191 ελέγχους καταγγέλθηκε 1 πολίτης και 3 υποστατικά, ενώ στην Αμμόχωστο από 218 ελέγχους προέκυψαν καταγγελίες εναντίον 17 πολιτών. Τέλος, από την επαρχία της Μόρφου σε σύνολο 75 ελέγχων καταγγέλθηκαν δύο πολίτες.

Νέα μέτρα: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε αυτές τις δύο πόλεις

Ανακοινώθηκαν πριν από λίγο τα νέα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού και συγκεκριμένα από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί θα απαγορεύεται η κυκλοφορία στη Κύπρο και ειδικά στη Λεμεσό και την Πάφο. Επίσης δείτε και τι θα αναφέρει στο διάγγελμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Ελλάδα και συγκεκριμένα ποια μέτρα θα παρθούν για τον κορωνοϊό.

Πέραν από τα παγκύπρια μέτρα ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε και ειδικά μέτρα για Λεμεσό και Πάφο.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε:

  • Λειτουργία χώρων εστίασης μέχρι τις 10:30μ.μ. - Απαγόρευση μετακινήσεων μετά τις 11:00μ.μ., -εξαιρουμένων αυτών για ιατρικούς λόγους και λόγω εργασίας- μέχρι τις 5 το πρωί
  • Αναστολή όλων των απογευματινών αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων σε παιδιά κάτω των 18 ετών (ποδόσφαιρο, χορός, κολύμπι κτλ)
  • Αναστολή των αγώνων των αθλητικών πρωταθλημάτων κάτω των 18 ετών των ομάδων που προέρχονται από Λεμεσό και Πάφο.

Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από αύριο το πρωί μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου.

Αναλυτικά οι αποφάσεις

Έρευνα: Πόσο προστατεύουν οι μάσκες από τον κορωνοϊό

Η χρήση μάσκας κατά του κορωνοϊού είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα τα οποία απασχολούν καθημερινώς τον κόσμο. Ένα από τα ερωτήματα που υπάρχουν είναι το πόσο πραγματικά προστατεύει η μάσκα από τον ιό. Μία έρευνα όμως έδωσε όλες τις πιθανές απαντήσεις. Δείτε επίσης την αύξηση κρουσμάτων που έρχεται στη Θεσσαλονίκη αλλά και τι δείχνουν τα λύματα της πόλης.

Σύμφωνα με έρευνα Ιαπώνων επιστημόνων, οι μάσκες μπορούν να προστατεύσουν από τα αερομεταφερόμενα σωματίδια του νέου κορωνοϊού, αλλά ακόμη και αυτές που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας δεν μπορούν να αποκλείσουν τελείως τον κίνδυνο μετάδοσης.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τόκιο έφτιαξαν έναν ασφαλή θάλαμο με κεφάλια από κούκλες που αντίκριζε το ένα το άλλο. Στο ένα κεφάλι είχε προσαρμοστεί ένας νεφελοποιητής, με τον οποίο γινόταν προσομοίωση βήχα και εκπομπής σωματιδίων νέου κορωνοϊού. Στο άλλο κεφάλι γινόταν προσομοίωση της φυσιολογικής διαδικασίας της αναπνοής, με τη χρήση ενός θαλάμου συλλογής των ιών που εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της αναπνευστικής οδού.

Έρευνα δίνει όλες τις πιθανές απαντήσεις σχετικά με το πόσο προστατεύει από τον κορωνοϊό

Μια βαμβακερή μάσκα μείωνε την ιική πρόσληψη από την κούκλα που «ανέπνεε» έως και 40% σε σύγκριση με τη μη χρήση μάσκας. Μια μάσκα N95, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους επαγγελματίες της υγείας, απέκλειε έως και το 90%. Ωστόσο ακόμη και όταν η μάσκα N95 προσαρμοζόταν με ταινία στο κεφάλι της κούκλας, ορισμένα ιικά σωματίδια εξακολουθούσαν να καταφέρνουν να περνούν.

Όταν προσαρμοζόταν μάσκα και στο κεφάλι της κούκλας που «έβηχε», οι βαμβακερές μάσκες και οι επαγγελματικές απέκλειαν σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50% την μετάδοση του νέου κορωνοϊού, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ. «Υπάρχει ένα διαδραστικό αποτέλεσμα όταν και ο δέκτης του ιού και αυτός που τον μεταδίδει φορούν μάσκα», επισημαίνουν οι ερευνητές σε έκθεσή τους που έδωσαν χθες Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Ολοένα και περισσότεροι ειδικοί σε θέματα υγείας τείνουν να συμφωνήσουν ότι η COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αέρα. Τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC) αναθεώρησαν τις κατευθυντήριες οδηγίες τους αυτόν τον μήνα σημειώνοντας ότι ο ιός μπορεί να παραμένει στον αέρα για ώρες.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share