Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Με αντι - NAVTEX απαντά η Ελλάδα στη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX

Αναλυτικά η ελληνική NAVTEX

22 Οκτωβρίου 2020 08:13
Με αντι - NAVTEX απαντά η Ελλάδα στη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Από τον σταθμό της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο εκδόθηκε αντι-Navtex με αφορμή τη νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο. Επίσης δείτε την NAVTEX της Τουρκίας που παρατείνει τις έρευνες του Oruc Reis.

Η ελληνική Navtex τονίζει ότι η τουρκική Navtex αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» και είναι «παράνομη» διότι η περιοχή που εκτείνεται «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Στην ελληνική Navtex υπογραμμίζεται, επίσης, ότι ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Ακολουθεί η ελληνική Navtex:

ZCZC HA05

212200 UTC OCT 20 IRAKLEIO STATION NAVWARN 618/20

KASTELORIZO SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA17-1314/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND

ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE

GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO

BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX

MESSAGE NUMBER FA17-1314/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 272059 UTC OCT 20.

Γενί Σαφάκ: Επεκτείνεται η Navtex για το Oruc Reis - Κοντά σε Ρόδο και Κρήτη

Σε μια νέα αποκάλυψη προχώρησε η Γενί Σαφάκ, η οποία έκανε γνωστό πως το Oruc Reis δε θα παραμείνει στην περιοχή κοντά στο Καστελόριζο, καθώς η Τουρκία αποφάσισε να επεκτείνει τη Navtex για το τουρκικό σεισμογραφικό.

«Το Oruc Reis συνεχίζει τις έρευνες, κατευθυνόμενο ανατολικά της Κρήτης και της Ρόδου», αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής, φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ.

Πιο συγκεκριμένα, το σεισμογραφικό πλέει στην περιοχή εδώ και 10 μέρες, ενώ η Navtex του έχει ισχύ μέχρι αύριο. Η περίοδος παραμονής του ωστόσο στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να παραταθεί καθώς οι εργασίες του αναμένεται να συνεχιστούν νότια του Καστελόριζου, ανατολικά της Κρήτης και ανατολικά της Ρόδου.

Η εφημερίδα τονίζει ότι, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, έχουν γίνει έρευνες σε έκταση 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και στόχος είναι σχεδόν να τετραπλασιαστούν, να φτάσουν δηλαδή τα 15.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Δένδιας ζητά εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία.

Νέες Navtex από την Τουρκία το βράδυ της Τρίτης

Την Τρίτη εξάλλου η Άγκυρα εξέδωσε δύο νέες Navtex, μέσω των οποίων αξιώνει την αποστρατικοποίηση της Λήμνου, της Σαμοθράκης και του Άη Στράτη.

Η Τουρκία, με τις νέες Navtex θέλησε να απαντήσει στις ελληνικές ασκήσεις στο Αιγαίο. Σε αυτές αναφέρει ότι η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου και του Άη Στράτη, επικαλούμενη την Συνθήκης της Λωζάννης.

Show Ερντογάν

Νέες απειλές εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. «Δεν θα επιτρέψουμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας.

Επιφυλάσσουμε περισσότερους εφιάλτες για όσους δεν εγκαταλείπουν τα όνειρά τους να μας αποκλείσουν στην Ανατολική Μεσόγειο, πράγμα που θα προστατεύουμε με τη ζωή μας όταν κριθεί απαραίτητο» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν. «Όσο μεγαλώνει η Τουρκία τόσο αυξάνεται και η ζώνη ενδιαφέροντός της» επισήμανε.

Σχετικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που εντοπίστηκαν στην Μαύρη Θάλασσα τόνισε: «Εύχομαι η ανακάλυψη που πραγματοποιήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα να είναι επωφελής για τη χώρα μας.

Κάθε κυβικό μέτρο φυσικού αερίου που ανακαλύπτεται στη Μαύρη Θάλασσα θα χρησιμοποιηθεί για την ευημερία, την ειρήνη, την ασφάλεια και το μέλλον αυτής της χώρας και του έθνους».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και για τον Τουρκοκύπριο πρόεδρο Ερσίν Τατάρ λέγοντας: «Βλέπουμε την απόφαση των Τουρκοκυπρίων, ως ένα σημάδι οικοδόμησης κοινών μελλοντικών στόχων με την Τουρκία. Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στην Τουρκία στην Κύπρο».

Η τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου έρχεται την ημέρα που η Αθήνα έχει «ξεδιπλώσει » διπλωματική αντεπίθεση.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share