Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Νέα Navtex εξέδωσε η Τουρκία για το Oruc Reis - Μέχρι 27 Οκτωβρίου παρατείνονται οι έρευνες

Θα κάνει έρευνα σε 24 σημεία

22 Οκτωβρίου 2020 07:30
Νέα Navtex εξέδωσε η Τουρκία για το Oruc Reis - Μέχρι 27 Οκτωβρίου παρατείνονται οι έρευνες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νέα Navtex εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης η Τουρκία, τονίζοντας ότι το σεισμολογικό Oruc Reis θα συνεχίσει να την έρευνα σε 24 σημεία, ενώ παράλληλα ζητά την αποστρατικοποίηση των Ψαρών. Η νέα Navtex παρατείνει την παρουσία του Oruc Reis στην περιοχή έως τα μεσάνυχτα της 27ης Οκτωβρίου.

Η νέα Navtex περιλαμβάνει περιοχές κατά μήκος των τουρκικών ακτών από το ύψος του Καστελόριζου και φτάνει έως τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου. Σε άλλη Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Σμύρνης, αναφέρεται σε αποστρατικοποίηση των Ψαρών, επικαλούμενη τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Μία ακόμη νύχτα αγωνίας και έντασης τροφοδοτεί το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, το οποίο έχει βάλει πλώρη για τρίτη φορά προς το Καστελόριζο. Ενώ, την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ζήτησε έμπαργκο όπλων στην Τουρκία, από Ισπανία, Γερμανία και Ιταλία.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, το τουρκικό πλοίο αναμένεται να προσεγγίσει το ελληνικό νησί τα ξημερώματα. Κατά την προηγούμενη προσέγγισή του, είχε πλησιάσει στα 9 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, ενισχύοντας την προκλητική τακτική που ακολουθεί η Άγκυρα απέναντι στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες.

Το μεγάλο ερωτηματικό για την πορεία του Oruc Reis αφορά το αν θα συνεχίσει τις έρευνες και πόσο θα πλησιάσει το Καστελόριζο, ή αν θα πλεύσει προς το λιμάνι της Αττάλειας, όπου είναι η βάση του.

Σύμφωνα με το ΜarineΤraffic, περίπου στις 7 το απόγευμα, το Oruc Reis βρισκόταν σε πορεία προς τα τουρκικά παράλια, όπως δείχνει και ο χάρτης που ακολουθεί:

Γενί Σαφάκ: Επεκτείνεται η Navtex για το Oruc Reis - Κοντά σε Ρόδο και Κρήτη

Σε μια νέα αποκάλυψη προχώρησε η Γενί Σαφάκ, η οποία έκανε γνωστό πως το Oruc Reis δε θα παραμείνει στην περιοχή κοντά στο Καστελόριζο, καθώς η Τουρκία αποφάσισε να επεκτείνει τη Navtex για το τουρκικό σεισμογραφικό.

«Το Oruc Reis συνεχίζει τις έρευνες, κατευθυνόμενο ανατολικά της Κρήτης και της Ρόδου», αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής, φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ.

Πιο συγκεκριμένα, το σεισμογραφικό πλέει στην περιοχή εδώ και 10 μέρες, ενώ η Navtex του έχει ισχύ μέχρι αύριο. Η περίοδος παραμονής του ωστόσο στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να παραταθεί καθώς οι εργασίες του αναμένεται να συνεχιστούν νότια του Καστελόριζου, ανατολικά της Κρήτης και ανατολικά της Ρόδου.

Η εφημερίδα τονίζει ότι, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, έχουν γίνει έρευνες σε έκταση 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και στόχος είναι σχεδόν να τετραπλασιαστούν, να φτάσουν δηλαδή τα 15.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Νέες Navtex από την Τουρκία το βράδυ της Τρίτης

Την Τρίτη εξάλλου η Άγκυρα εξέδωσε δύο νέες Navtex, μέσω των οποίων αξιώνει την αποστρατικοποίηση της Λήμνου, της Σαμοθράκης και του Άη Στράτη.

Η Τουρκία, με τις νέες Navtex θέλησε να απαντήσει στις ελληνικές ασκήσεις στο Αιγαίο. Σε αυτές αναφέρει ότι η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου και του Άη Στράτη, επικαλούμενη την Συνθήκης της Λωζάννης.

Show Ερντογάν

Νέες απειλές εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. «Δεν θα επιτρέψουμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας.

Επιφυλάσσουμε περισσότερους εφιάλτες για όσους δεν εγκαταλείπουν τα όνειρά τους να μας αποκλείσουν στην Ανατολική Μεσόγειο, πράγμα που θα προστατεύουμε με τη ζωή μας όταν κριθεί απαραίτητο» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν. «Όσο μεγαλώνει η Τουρκία τόσο αυξάνεται και η ζώνη ενδιαφέροντός της» επισήμανε.

Σχετικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που εντοπίστηκαν στην Μαύρη Θάλασσα τόνισε: «Εύχομαι η ανακάλυψη που πραγματοποιήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα να είναι επωφελής για τη χώρα μας.

Κάθε κυβικό μέτρο φυσικού αερίου που ανακαλύπτεται στη Μαύρη Θάλασσα θα χρησιμοποιηθεί για την ευημερία, την ειρήνη, την ασφάλεια και το μέλλον αυτής της χώρας και του έθνους».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και για τον Τουρκοκύπριο πρόεδρο Ερσίν Τατάρ λέγοντας: «Βλέπουμε την απόφαση των Τουρκοκυπρίων, ως ένα σημάδι οικοδόμησης κοινών μελλοντικών στόχων με την Τουρκία. Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στην Τουρκία στην Κύπρο».

Η τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου έρχεται την ημέρα που η Αθήνα έχει «ξεδιπλώσει » διπλωματική αντεπίθεση.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share