Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Στρατιωτική θητεία: Τα δύο σενάρια που μελετά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την αύξηση της

Αναλυτικά τα σενάρια

21 Οκτωβρίου 2020 15:29
Στρατιωτική θητεία: Τα δύο σενάρια που μελετά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την αύξηση της
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο αριθμός των μονίμων και των φαντάρων αναμένεται να αυξηθεί με αύξηση της στρατιωτικής θητείας για όλους τους κληρωτούς, προσλήψεις 2.000 επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ) και άλλων 2.000 οπλιτών βραχύβιας ανακατάταξης (ΟΒΑ) και την αύξηση των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές κατά 35% ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι πάντοτε ετοιμοπόλεμες έναντι του εξ ανατολών κινδύνου αλλά και όποιου τυχόν επιβουλεύεται την εθνική μας κυριαρχία.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει εντολή να επισπευσθούν οι σχετικές διαδικασίες καθώς η τουρκική προκλητικότητα όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να σταματήσει ούτε εύκολα, ούτε σύντομα. Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου είχε προαναγγείλει την αύξηση της στρατιωτικής θητείας για τον στρατό ξηράς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση της στρατιωτικής θητείας κρίνεται απαραίτητη καθώς καταγράφεται έντονο το πρόβλημα της υποστελέχωσης. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ο απαιτούμενος αριθμός μονίμων και κληρωτών εν καιρώ ειρήνης θα έπρεπε να είναι 93.500 και σήμερα μόλις και μετά βίας φθάνει τους 68.500. Εξαιτίας μάλιστα της συνεχούς πτώσης των γεννήσεων, ο αριθμός αυτός εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα βαίνει συνεχώς μειούμενος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την φρούρηση των συνόρων.

Δύο είναι τα πιθανά σενάρια που εξετάζονται σχετικά με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας

Τα δύο σενάρια

Τα σενάρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την αύξηση της θητείας είναι δύο. Το πρώτο, που είχε δοκιμαστεί και παλαιότερα, θέλει όσους το επιθυμούν να πραγματοποιούν 9μηνη θητεία αλλά εξ ολοκλήρου στις παραμεθόριες περιοχές. Εάν δεν θέλουν να βρίσκονται όλο το χρονικό διάστημα στα σύνορα, θα υπηρετούν για 12 μήνες πηγαίνοντας για αρκετούς μήνες και σε στρατόπεδα αστικών κέντρων.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι να υπηρετούν όλοι 12 μήνες με έναν συνδυασμό μεταξύ συνόρων και αστικών κέντρων. Το ποια από τις δύο επιλογές θα επικρατήσει θα το μάθουμε πολύ σύντομα αφού η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει αύξηση της θητείας από τις αρχές του επόμενου έτους.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share