Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Την αύξηση της στρατιωτικής θητείας προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

Τι αναφέρουν οι στρατιωτικές πηγές

19 Οκτωβρίου 2020 07:34
Την αύξηση της στρατιωτικής θητείας προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αύξηση της θητείας στον στρατό ξηράς κατά τρεις μήνες, προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Πιο συγκεκριμένα, από 9 μήνες η θητεία στον στρατό ξηράς θα φτάσει τους 12.

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ωστόσο δεν διευκρινίζεται πόσο σύντομα θα ανακοινωθεί η αύξηση ούτε εάν θα ισχύσει και για τους στρατιώτες που υπηρετούν ήδη τη στιγμή εκείνη τη θητεία τους, ωστόσο στρατιωτικές πηγές προσδιορίζουν τη θεσμοθέτηση της αύξησης της θητείας για το στρατό ξηράς για τον Ιανουάριο.

Παρ΄ ότι ο χρόνος της θητείας στο στρατό ξηράς είναι 9 μήνες, τυπικά, με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας είναι 12 μήνες και αρκεί μια απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή για την αύξησή της.

Από το Πεντάγωνο δεν διευκρινίζεται εάν η αύξηση της θητείας στους 12 μήνες που προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος θα αφορά τους οπλίτες που θα καταταγούν στο μέλλον στο στρατό ή και όσους ήδη υπηρετούν τη θητεία τους, οπότε οι τελευταίοι θα κληθούν να παραμείνουν στις μονάδες τρεις μήνες παραπάνω.

Μιλώντας, σε δημοσιογράφους από τη Θάσο, όπου ο υπουργός Άμυνας βρέθηκε για τον εορτασμό των 108 χρόνων της απελευθέρωσης του νησιού, σημείωσε ότι θα ενισχυθεί ο στρατός στον Έβρο, τόσο με προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών και την αύξηση των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όσο και με την έλευση περισσότερων στρατευσίμων στο πλαίσιο της αύξησης της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες «η οποία θα γίνει σύντομα».

Παναγιωτόπουλος: "Σχεδιασμός για προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών"

Σε δηλώσεις του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αφού επεσήμανε ότι «η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι ισχυρές και διασφαλίζουν τις συνθήκες, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να προστατεύουν την εδαφική κυριαρχία της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα δημιουργώντας ισχυρή αποτροπή έναντι κάθε επιβουλής» πρόσθεσε:

«Με τον δεδομένο σχεδιασμό για προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, έλευση περισσότερων στρατευσίμων, από την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες που θα γίνει σύντομα και την αύξηση των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών που βγάζουν τους αξιωματικούς στο στρατό ξηράς, την πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό, είναι δεδομένο ότι θα έρθουν περισσότεροι στον Έβρο να υπηρετήσουν».

Σύμφωνα με τα όσα είχε εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ πριν από περίπου ένα μήνα, η κυβέρνηση εξετάζει την υποχρεωτική στράτευση στα 18, καθώς όπως είχε εξηγήσει ο πρωθυπουργός αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αφενός τη διευκόλυνση του προγραμματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ θα βοηθήσει και στη δημιουργία ενός καθεστώτος ισότητας για όλους τους στρατεύσιμους.

Τις τελικές αποφάσεις σχετικά με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται ο τρόπος που θα γίνει η αλλαγή στη θητεία και για ποιες Εκπαιδευτικές Σειρές Στρατεύσιμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ) θα ισχύσει.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share