Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

Συναγερμός στο Αιγαίο: Έσπασε τα 12 ν.μ. το Oruc Reis στο Καστελόριζο - Μπήκε στα 11,2 ν.μ. (photo-Video)

Ακραία πρόκληση

18 Οκτωβρίου 2020 21:05
Συναγερμός στο Αιγαίο: Έσπασε τα 12 ν.μ. το Oruc Reis στο Καστελόριζο - Μπήκε στα 11,2 ν.μ. (photo-Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Συναγερμός στο Αιγαίο καθώς για πρώτη φορά το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis «έσπασε» το όριο των 12 ναυτικών μιλίων στο Καστελόριζο.

Σύμφωνα με το militaire.gr Aφού έκανε την παραβίαση το σκάφος άλλαξε πορεία, αλλά είναι βέβαιο ότι θα επανέλθει και θα φθάσει ακόμη πιο κοντά στο Καστελόριζο. Επίσης, πριν λίγες μέρες ήταν ξανά εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Έσπασε τα 12 ν.μ. το Oruc Reis στο Καστελόριζο

Συναγερμός στο Αιγαίο: Ψάχνουν… τα υποβρύχια οι Τούρκοι - Έξαλλο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Συνεχίζουν να… ψάχνουν τα υποβρύχια οι Τούρκοι στο Αιγαίο, με την ένταση να παραμένει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να είναι έξαλλο, τονίζοντας στους γείτονες πως θα υποστούν τις συνέπειες, με τον πρωθυπουργό νωρίτερα να ρίχνει τη «βόμβα».

Κοντά στην οριογραμμή Τουρκίας κι Ελλάδας, ανάμεσα στο ΚΑΣ και το Καστελόριζο, συγκεκριμένα, βρέθηκε ο απεσταλμένος του Mega Μαρίνος Γκασιάμης.

Οι κάτοικοι, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος του MEGA, είχαν πολύ καλές σχέσεις κι επικοινωνία, πριν από τον Covid 19 και τον αναθεωρητισμό του Ερντογάν.

Εδώ και ημέρες, οι Τούρκοι έχουν ξεκινήσει ένα κυνήγι υποβρυχίων, ενώ σήμερα είχαμε και την πρώτη υπέρπτηση από τις 26/8, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο και για μία σκληρότατη αερομαχία.

Σύμφωνα με τον Μαρίνο Γκασιάμη, οι Τούρκοι έβγαλαν τρία αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και άλλα τρία ελκικόπτερα προκειμένου να εντοπίσουν τα «αόρατα» ελληνικά υποβρύχια.

Το Oruc Reis βρίσκεται αυτή την στιγμή 35 ν.μ. νότια από το Καστελόριζο, με πορεία νοτιοδυτική.

Ενώ τις τελευταίες ώρες, φήμες που αναπαράγουν τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Τουρκίας που θέλει να μεταβεί στο Oruc Reis, θα πάει στο ΚΑΣ, κι από εκεί θα τον μεταφέρουν (με κάποιο ιπτάμενο μέσο) στο Oruc Reis, πράγμα που σημαίνει ότι το τουρκικό πλοίο ίσως πλησιάσει περισσότερο.

«Θα υποστείτε τις συνέπειες αν…»

«Γνωρίζουμε αυτές τις αναφορές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει στην κυβέρνηση της Τουρκίας, σε ανώτατο επίπεδο, ότι η απόκτηση ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων όπως οι S-400 είναι μη αποδεκτή», ανέφερε την Παρασκευή εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εκτόξευση πυραύλων από την Τουρκία, στο πεδίο δοκιμών των S-400 στη Μαύρη Θάλασσα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες στις προσδοκίες μας ότι οι S-400 δεν θα πρέπει να γίνουν λειτουργικοί. Ήμασταν επίσης ξεκάθαροι για τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις για τη σχέση ασφαλείας μας εάν η Τουρκία ενεργοποιήσει το σύστημα», ανέφερε ακόμη, προσθέτοντας: «Εάν επιβεβαιωθεί, θα καταδικάσουμε με τον αυστηρότερο τρόπο την πυραυλική δομική με S-400 ως ασυμβίβαστη με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών».

Το πρακτορείο Reuters νωρίτερα έκανε λόγο για εκτόξευση ενός πυραύλου στο πεδίο δοκιμών που είχε προαναγγείλει η Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα, χωρίς να διευκρινίζει το είδος τους.

Από την πλευρά του, το ρωσικό πρακτορείο Tass, μιλούσε για «εκτόξευση πυραύλων S-400», στην πρώτη επίσημη δοκιμή του συστήματος από την τουρκική πλευρά.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share