Τρίτη, 07 Μαΐου 2024

Συναγερμός στο Αιγαίο: Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Κλειστός ο πομπός του

12 Οκτωβρίου 2020 18:23
Συναγερμός στο Αιγαίο: Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Το ερευνητικό πλοίο… της διχόνοιας βρίσκεται και πάλι εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ο συναγερμός στο Αιγαίο σημαίνει ξανά, αφού το Oruc Reis είναι στην περιοχή της παράνομης τουρκικής Navtex, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ.

Το Oruc Reis κινείται νοτιοδυτικά, γύρω στα 30 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο. Αν η πορεία του παραμείνει ίδια, θα περάσει αρκετά νοτιότερα από τα 6,5 μίλια που είναι το όριο της Navtex και θα κατευθυνθεί προς το νοτιοδυτικό άκρο της. Το σεισμογραφικό συνοδεύουν τουρκικά πολεμικά πλοία, ενώ προ ημερών έγινε και μια ύστατη πρόκληση στην Κύπρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πομπός του Oruc Reis παραμένει εδώ και ώρες κλειστός, μετά τον απόπλου του σκάφους από το λιμάνι της Αττάλειας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Αφορμή για την επικοινωνία των δυο ηγετών αποτέλεσε το γεγονός πως η Τουρκία βγάζει ξανά για έρευνες το Oruc Reis δείχνοντας ότι επιλέγει την οδό της κορύφωσης των προκλήσεων.

Όπως είπε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, οι ενέργειες της Τουρκίας τη θέτουν στο περιθώριο και παρέπεμψε και στη δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ ότι ένα από τα βασικά θέματα, στο οποίο θα στρέψουν την προσοχή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στη σημερινή τους συνεδρίαση, θα είναι οι «τουρκικές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share