Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Επισπεύδεται η αύξηση της στρατιωτικής θητείας - Πότε θα ισχύσει (Video)

Ποιοι θα υπηρετούν 12 μήνες και ποιοι 9

18 Οκτωβρίου 2020 19:16
Επισπεύδεται η αύξηση της στρατιωτικής θητείας - Πότε θα ισχύσει (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Η απόφαση για αύξηση της στρατιωτικής θητείας πρέπει να θεωρείται ειλημμένη. Με ισχύ από τις πρώτες ΕΣΣΟ του 2021, σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert.

Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, προανήγγειλε από την Θάσο όπου βρέθηκε ότι η αύξηση της στρατιωτικής θητείας στον στρατό ξηράς στους 12 μήνες θα γίνει σύντομα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιωτόπουλος μιλώντας σε δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στην παρουσία του στρατιωτικού προσωπικού στον Έβρο και τόνισε πως θα ενισχυθεί τόσο με τις προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών και την αύξηση των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και με την έλευση περισσότερων στρατευσίμων στο πλαίσιο της αύξησης της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες «η οποία θα γίνει σύντομα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε είχε δώσει το σήμα από τη Θεσσαλονίκη και τη ΔΕΘ. «Κοιτάμε όλες τις πτυχές της θητείας. Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας πως δεν πρόκειται να αυξηθεί πέραν των 12 μηνών» ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού έπειτα από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Υπογράμμισε την ανάγκη να αναπτύξουν δεξιότητες οι νεοσύλλεκτοι που θα τους είναι χρήσιμες στη ζωή τους μετά το στρατό.

Τόνισε ότι θα τεθεί στον δημόσιο διάλογο και θα εξεταστεί το θέμα, που πρέπει πρώτα να ζυγιστεί γιατί δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, και αφορά την υποχρεωτική στράτευση στα 18. «Είναι θέμα το οποίο το συζητάω και το συζητά η κυβέρνηση, αλλά δεν είμαι έτοιμος να πω κάτι παραπάνω» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Αύξηση της στρατιωτικής θητείας: Ποιοι θα υπηρετούν 12 μήνες και ποιοι 9;

Λόγο για αύξηση της στρατιωτικής θητείας κάνει η Κυβέρνηση, ενώ πριν λίγο καιρό λόγος γινόταν για υποχρεωτική στράτευση στα 18.

Όσον αφορά την στρατιωτική θητεία, οι Επιτελείς φέρονται να έχουν εισηγηθεί αύξηση της θητείας κατά 3 μήνες στον Στρατό Ξηράς, να πάει δηλαδή στους 12, όπως ακριβώς στο Ναυτικό και την Αεροπορία.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που αποκτά προβάδισμα είναι αυτό της διζωνικής θητείας. Τι σημαίνει αυτό; Όσοι επιλέγουν να πάνε στα σύνορα θα υπηρετούν 9 μήνες, ενώ όσοι πάνε στα αστικά κέντρα θα υπηρετήσουν 12.

Τις τελικές αποφάσεις σχετικά με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται ο τρόπος που θα γίνει η αλλαγή στη θητεία και για ποιες Εκπαιδευτικές Σειρές Στρατεύσιμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ) θα ισχύσει.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ, εξετάζεται και υποχρεωτική στράτευση των νέων όταν τελειώνουν το Λύκειο, κατά τα πρότυπα του Ισραήλ και της Κύπρου. Εντούτοις, το ενδεχόμενο αυτό έχει και πολλά προβλήματα, όπως για παράδειγμα την έλλειψη στρατιωτών με σπουδές... γιατρούς, πληροφορικάριους, τεχνίτες που είναι απαραίτητοι σε κάθε στρατιωτική Μονάδα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share