Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Η ζωή στην επόμενη καραντίνα: Τι θα μείνει ανοιχτό σε περίπτωση τοπικού lockdown

Όλα όσα θα ισχύσουν

17 Οκτωβρίου 2020 17:41
Η ζωή στην επόμενη καραντίνα: Τι θα μείνει ανοιχτό σε περίπτωση τοπικού lockdown
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός: Η υπουργική απόφαση για την Κοζάνη που περιλαμβάνει τα καταστήματα που θα παραμείνουν ανοιχτά παρά το τοπικό lockdown δείχνει τον δρόμο για το τι θα συμβεί σε περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο και ενδεχομένως υπάρξουν και εκεί παρόμοιοι περιορισμοί.

Ήδη 22 περιοχές της Ελλάδος βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό στον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας, επομένως είναι πιθανό το επόμενο διάστημα να τεθούν σε κατάσταση lockdown. Παρά τους τοπικούς κανόνες που θα τεθούν σε εφαρμογή, πολλές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά σε περίπτωση lockdown, όπως ισχύει και στην Κοζάνη.

Συγκεκριμένα ανοιχτά θα είναι (όπως και στην Κοζάνη).

α) πρατήρια καυσίμων, πώλησης καυσόξυλων κλπ,

β) φαρμακεία,

γ) οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας,

δ) συνεργεία οχημάτων και επισκευής ελαστικών,

ε)καταστήματα υπηρεσιών ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και των υπηρεσιών πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών (ΚΑΔ 4742).

Παράλληλα, περισσότερες θα είναι οι επιχειρήσεις που αναμένεται να κλείσουν σε περίπτωση lockdown. Συγκεκριμένα στη Κοζάνη κλείνουν οι κάτωθι επιχειρήσεις:

Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια, Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες, Κινηματογραφικές προβολές, Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων - Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης, Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ, Μουσικές σκηνές, Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through], Παιδότοποι, Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση], Γυμναστήρια, Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171), Λιανεμπόριο, Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ., Συνέδρια / Εκθέσεις, Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων.

Μεγάλη ανησυχία για το γηροκομείο στη Γλυφάδα: 10 τα κρούσματα κορωνοϊού

Δέκα θετικά κρούσματα κορωνοϊού, έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στη Γλυφάδα, όπου έχει σημάνει συναγερμός από χθες το βράδυ.

Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο των συνεχών ελέγχων που προβλέπονται από το πρόγραμμα του ΕΟΔΥ για τους Οίκους Ευγηρίας, από τα τεστ που έγιναν το περασμένο Σάββατο εντοπίστηκαν τέσσερα κρούσματα και συγκεκριμένα, σε έναν εργαζόμενο και τρεις ηλικιωμένους φιλοξενούμενους, οι οποίοι τέθηκαν σε καραντίνα.

Παράλληλα ξεκίνησαν για όλους του υπόλοιπους, επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι. Τα αποτελέσματα των δύο πρώτων κύκλων τεστ, μέσα στην εβδομάδα, βγήκαν αρνητικά. Όμως στον τρίτο κύκλο ελέγχου που έγινε χθες, βρέθηκαν άλλα έξι άτομα θετικά και συγκεκριμένα, ένας εργαζόμενος και πέντε φιλοξενούμενοι.

Οι πέντε ηλικιωμένοι διακομίστηκαν σε Νοσοκομεία της Αττικής ενώ η έρευνα του ΕΟΔΥ στη μονάδα συνεχίζεται.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share