Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2021

Κορωνοϊος-Lockdown: Καμπανάκι για 22 περιοχές - Ποιες είναι στο «κόκκινο»

Στα βήματα της... Κοζάνης

16 Οκτωβρίου 2020 15:34
Κορωνοϊος-Lockdown: Καμπανάκι για 22 περιοχές - Ποιες είναι στο «κόκκινο»
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Καμπανάκι κινδύνου για πολλές περιοχές της χώρας έχει χτυπήσει μετά και το lockdown στην Κοζάνη λόγω κορωνοϊού, η οποία είναι πλέον η πρώτη περιοχή της Ελλάδας που «πάτησε» το επίπεδο 4 με αποτέλεσμα να επιβληθούν αυστηρά μέτρα και απαγορεύσεις.

Συνολικά 22 περιοχές βρίσκονται στο επίπεδο 3 του υγειονομικού συναγερμού με βάση την τελευταία ενημέρωση του υγειονομικού χάρτη πριν από περίπου μία εβδομάδα. Ο χάρτης θα επικαιροποιείται κάθε 14 ημέρες, οπότε, την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τα νέα δεδομένα ανά περιοχή.

Ειδικότερα οι περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 είναι: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, βόρειος τομέας Αθηνών, δυτική Αττική, δυτικός τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Σαντορίνη, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα – Κύθνος, Κεντρικός τομέας Αθηνών, Κοζάνη, Λέσβος, Μύκονος, Νήσων Αττικής, νότιος τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος και Τρίκαλα.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για να φτάσουν στο lockdown του επιπέδου 4 παρουσιάζεται σε Αττική, Ιωάννινα και Καστοριά.

Κορωνοϊος-Lockdown: Καμπανάκι για 22 περιοχές

Θεσσαλονίκη: Εντοπίζουν τον κορωνοϊό και στα λύματα της πόλης - Σχεδόν αύξηση 300%

Στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης καταγράφεται δραματική αύξηση της τάξης του 290% στη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-Cov-2, σύμφωνα με τις τελευταίες αναλύσεις που πραγματοποίησε η διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της ΕΥΑΘ, η οποία παρακολουθεί την εξέλιξη του ιικού φορτίου του κορωνοϊού με δειγματοληψίες στα υγρά αστικά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης.

Μία σταδιακά επιδεινούμενη εικόνα των κρουσμάτων στην πόλη είχε αρχίσει να διαφαίνεται από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, αν και η συγκέντρωση του ιού καταγραφόταν τότε λίγο πάνω από το όριο ανίχνευσης. Υπενθυμίζεται ότι στην Κοζάνη λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων μπήκε σε lockdown με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορεί κόσμος και κάποιες επιχειρήσεις να παραμένουν κλειστές.

Στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης καταγράφεται δραματική αύξηση της τάξης του 290% γονιδιώματος στη συγκέντρωση του SARS-Cov-2

Ερωτηθείς αν η απότομη αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, προκύπτει ως επιδημιολογική εικόνα της πόλης και στην έρευνα του ΑΠΘ, η οποία σε σχεδόν πραγματικό χρόνο λαμβάνει υπόψη όλους τους φορείς του ιού -νοσούντες και ασυμπτωματικούς- ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Οι τιμές ανίχνευσης, με την εφαρμογή της πρωτοποριακής και συνάμα ευαίσθητης μεθόδου της διεπιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ και της ΕΥΑΘ, κατέδειξαν τη χαρακτηριστική αύξηση της παρουσίας του ιού στα λύματα περίπου τρεις φορές, μέσα σε δύο ημέρες ή μία αύξηση της τάξης του 290%».

Στη Θεσσαλονίκη στα λύματα της πόλης παρουσιάστηκε αύξηση κορωνοϊού.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου, «η αύξηση αυτή συμφωνεί ποιοτικά και ποσοτικά με την επιδημιολογική εικόνα αυτών των ημερών», όμως, «επειδή η επιδημιολογική εικόνα είναι δυναμική και όχι στατική στο χρόνο, επισημαίνεται η μεγάλη προσοχή που πρέπει να επιδειχθεί από όλους, με κύριο μέλημα την εφαρμογή των κανόνων προφύλαξης με έμφαση την αποφυγή του συγχρωτισμού, ιδιαίτερα τις αμέσως επόμενες μέρες, έτσι ώστε να μην εκτιναχθεί η διασπορά του ιού».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

Δραματική αύξηση 290% καταγράφεται στα λύματα της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Απαντήσεις για την αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη αναζητούνται από τους επιδημιολόγους -με βάση και τις ιχνηλατήσεις των επιβεβαιωμένων φορέων του ιού- σε φαινόμενα υψηλού συγχρωτισμού, αλλαγών στην πληθυσμιακή σύνθεση της πόλης, γειτνίασης με όμορους νομούς με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και στην αύξηση των συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους, ως αποτέλεσμα της αλλαγής των καιρικών συνθηκών.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share