Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Κορωνοϊός: Ρεκόρ κρουσμάτων - Έσπασε το φράγμα των 500! (Video)

8 νέοι θάνατοι και 81 διασωληνωμένοι

16 Οκτωβρίου 2020 17:53
Κορωνοϊός: Ρεκόρ κρουσμάτων - Έσπασε το φράγμα των 500! (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ σπάζοντας το φράγμα των 500! Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν 508 νέα κρούσματα. Παράλληλα, 81 συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί 8 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο. Επίσης, καμπανάκι κινδύνου για πολλές περιοχές της χώρας έχει χτυπήσει μετά και το lockdown στην Κοζάνη

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 508 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 24450, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

3454 (14.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9893 (40.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

81 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 24 (29.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 95.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 255 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Κορωνοϊός

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 490 θανάτους συνολικά στη χώρα. 184 (37.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αποκάλυψη-σοκ Σωτήρη Τσιόδρα: Με αυτό τον τρόπο θα «τελειώσει» ο κορωνοϊός

Σημαντική παρέμβαση στο ζήτημα του κορωνοϊού, από τον πρόεδρο της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα και τον επιδημιολόγο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Θεόδωρο Λύτρα, την ώρα που τα κρούσματα του ιού στη χώρα μας ανήλθαν σε 436 – εκ των οποίων τα 201 στην Αττική, ενώ στη Γαλλία επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Οι δυο επιστήμονες, με άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Scandinavian Journal of Public Health», επισημαίνουν ότι ο κύκλος της πανδημίας θα κλείσει με την ανοσία της αγέλης, η οποία θα επιτευχθεί με εμβολιασμό, έκθεση στον κορωνοϊό ή συνδυασμό και των δύο. Όπως αναφέρουν, η ανοσία αγέλης έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή ως η «αποτυχημένη στρατηγική» που εφαρμόστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, πριν η χώρα κάνει στροφή στο lockdown.

Έκθεση Σωτήρη Τσιόρδα για τον κορωνοϊό

Σύμφωνα με το άρθρο, η διαμάχη που ακολούθησε, έχει «δηλητηριάσει» τον επιστημονικό αυτόν όρο: πρόκειται για μία κατάσταση, κατά την οποία ο αριθμός των ατόμων που έχουν ανοσία σε ένα παθογόνο είναι τόσο μεγάλος, που αυτό δεν βρίσκει έδαφος να διασπαρεί και σταδιακά εξαφανίζεται. «Στην πραγματικότητα, η ανοσία αγέλης αποτελεί τον μοναδικό τρόπο να οδηγηθούμε στο τελικό στάδιο της CoViD-19», τονίζουν οι επιστήμονες.

Διευκρινίζουν, δε, ότι λόγω της μεγάλης διασποράς του κορωνοϊού σε παγκόσμια κλίμακα, της μεγάλης έκτασης ασυμπτωματικής ή ήπια συμπτωματικής μετάδοσης, ο έλεγχος του ιού με τον ίδιο τρόπο που συνέβη στον Έμπολα ή στον SARS-CoV 1 δεν είναι πιθανός. Επομένως, η πανδημία θα τελειώσει οριστικά μόνο όταν επιτευχθεί η ανοσία αγέλης, είτε μέσω εμβολιασμού, είτε μέσω λοίμωξης από τον ιό, είτε μέσω συνδυασμού και των δύο.

Σύμφωνα με τους κυρίους Τσιόδρα και Λύτρα, μια σημαντική παράμετρος που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι ότι η διάρκεια της προστατευτικής ανοσίας έπειτα από φυσική λοίμωξη από τον κορωνοϊό δεν είναι, επί του παρόντος, γνωστή. Το δεδομένο αυτό είναι το ζητούμενο στην επιστημονική έρευνα. Τα αντισώματα φαίνεται ότι παραμένουν στον οργανισμό για μερικούς μήνες και η απόκριση των τ-λεμφοκυττάρων ενδέχεται να υπάρχει για αρκετά χρόνια.

Σωτήρης Τσιορδας

Στην περίπτωση που οι άνθρωποι μολυνθούν ξανά από κορωνοϊό μέσα σε λίγα χρόνια, ο ιός θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ενδημικός, όπως συμβαίνει με άλλους εποχικούς ιούς του αναπνευστικού (γρίπη, συγκυτιακός ιός). Σε αυτή την περίπτωση, η ανοσία αγέλης μπορεί να επιτυγχάνεται μόνο μέσω του εμβολιασμού, ο οποίος ενδέχεται να απαιτεί επανάληψη σε ετήσια βάση, προκειμένου να διατηρηθούν τα επίπεδα ανοσίας.

Lockdown

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά του επικεφαλής της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και του επιδημιολόγου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, στο ζήτημα του lockdown, για το οποίο υπογραμμίζουν πως πρόκειται για ένα δίλημμα στο οποίο συγκρούονται η Δημόσια Υγεία και η Οικονομία.

Όταν, όμως, δεν είναι διαθέσιμα τα θεραπευτικά μέσα και τα εμβόλια, το lockdown μπορεί να αποτρέψει μαζικές απώλειες ανθρώπινων ζωών από τη γρήγορη διασπορά του ιού σε έναν πληθυσμό χωρίς ανοσολογική απάντηση. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο σε χώρες με ανεπαρκή συστήματα Υγείας και κοινωνικές ανισότητες.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share