Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Συναγερμός στο Αιγαίο: Άνοιξε ξανά τα ραντάρ του Oruc Reis - Δείτε πού είναι

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

14 Οκτωβρίου 2020 16:07
Συναγερμός στο Αιγαίο: Άνοιξε ξανά τα ραντάρ του Oruc Reis - Δείτε πού είναι
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο συναγερμός στο Αιγαίο έχει σημάνει και πάλι για τα καλά, με το Oruc Reis να ανοίγει πάλι τα ραντάρ του και να φέρνει σε επιφυλακή τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ύστερα από 24 και πλέον ώρες, που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis είχε μετατραπεί σε... πλεούμενο φάντασμα που κινείτο «αθόρυβα» σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο, πριν από 30 λεπτά ενεργοποίησε και πάλι τα ραντάρ του και το στίγμα του καταγράφεται στα 35 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.

Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας είχε δηλώσει πως: «Το Oruc Reis έφτασε στην περιοχή όπου θα επιχειρήσει στην ανατολική Μεσόγειο. Οι δοκιμές ξεκίνησαν χθες και σήμερα αρχίζουμε να κάνουμε τις πρώτες σεισμικές μετρήσεις» τόνισε ο Φατίχ Ντονμέζ συνεχίζοντας στον προπαγανδιστικό τόνο της τουρκικής πλευράς, που ρίχνει συνεχώς λάδι στη φωτιά και δυναμιτίζει το κλίμα στην ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία το Ataman και το Cengiz Han έχουν κλείσει τα ραντάρ τους εδώ και περίπου 15 ώρες.

Αυτό είναι το προκλητικό non paper με τους έξι λόγους που "έβγαλε" πάλι το Oruc Reis στην Ελλάδα

Η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει τις προκλητικές της κινήσεις με αυτή τη φορά να χρησιμοποιεί ένα non paper ώστε να "δικαιολογήσει" τους λόγους παρουσίας του Oruc Reis πάνω από την ελληνική υφαλοκριπίδα, επιρρίπτοντας ευθύνες στην ελληνική πλευρά, ενώ κάνει αναφορά ακόμα και στην επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο.

Στο έγγραφο που τιτλοφορείται «Κινήσεις Κλιμάκωσης από την Αθήνα στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο από τις 12 Σεπτεμβρίου», η Άγκυρα μεταξύ άλλων επικαλείται:

  1. Τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ μεταξύ 14 και 18 Σεπτεμβρίου στη Θράκη, όπου ζει η «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα».
  2. Την NAVTEX που εξέδωσε στις 15 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα για στρατιωτικές ασκήσεις στη Χίο «η οποία τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης» και στις ανάλογες ασκήσεις στη Λήμνο που «επίσης τελεί υπό το ίδιο καθεστώς».
  3. Το τουρκικό ΥΠΕΞ εγκαλεί ακόμη την Ελλάδα για εναέριες ασκήσεις σε Χίο, Κω και Ρόδο και στην εκδοθείσα NOTAM μεταξύ 27ης και 2ας Οκτωβρίου που «επίσης επηρέασε την ελευθερία της αεροπλοΐας».
  4. Η Άγκυρα διαμαρτύρεται επίσης για τις χρονικά παρατεταμένες και γεωγραφικά εκτεταμένες NAVTEX που εκδίδει η Ελλάδα στο Αιγαίο, παραθέτοντας «παραδείγματα».
  5. Επίσης το τουρκικό ΥΠΕΞ Άγκυρα αναφέρει ότι πέραν των παραβιάσεων των «αποστρατιωτικοποιημένων» ζωνών, η Ελλάδα παραβιάζει και το διμερές moratorium του 1988 ορίζοντας δύο ξεχωριστές ασκήσεις για την 29η Οκτωβρίου που είναι η Εθνική Εορτή της Τουρκίας, κάτι που προκάλεσε όπως αναφέρουν την αντίστοιχη απάντηση της Άγκυρας για την 28η Οκτωβρίου.
  6. Τέλος το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα και για την πρόσφατη NOTAM μεταξύ 13 και 18 Οκτωβρίου επειδή καλύπτει την περιοχή δραστηριοτήτων του Oruc Reis ενώ διαμαρτύρεται και για τις πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα να προμηθεύεται UAV από το Ισραήλ για χρήση στην περιοχή.
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share