Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Oruc Reis: Κλειστός ο πομπός του εδώ και 24 ώρες

Το σκάφος απέπλευσε τη Δευτέρα από το λιμάνι της Αττάλειας

14 Οκτωβρίου 2020 12:32
Oruc Reis: Κλειστός ο πομπός του εδώ και 24 ώρες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εδώ και 24ώρες παραμένει κλειστό το σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis. Επίσης δείτε πως η Τουρκία συνέχισε τις προκλητικές κινήσεις της όπου και έστειλε non paper το οποίο περιέχει έξι λόγους γιατί "έβγαλε" έξω πάλι το Oruc Reis στην Ελλάδα.

Το σκάφος απέπλευσε τη Δευτέρα από το λιμάνι της Αττάλειας ενώ το τελευταίο στίγμα που εξέπεμψε με ανοιχτό πομπό ήταν σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου. Στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει παρουσία του ελληνικού στόλου.

Αρχίζει τις επιχειρήσεις το Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο

Το τουρκικό πλοίο σεισμογραφικών ερευνών Oruc Reis έφθασε στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου όπου θα επιχειρήσει και αρχίζει να κάνει μετρήσεις, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

«Το Oruc Reis έφθασε στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπου θα διεξαγάγει τις δραστηριότητές του. Άρχισε χθες τις δοκιμές και σήμερα αρχίζουμε να λαμβάνουμε τις πρώτες σεισμικές μετρήσεις», δήλωσε ο Ντονμέζ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Χθες, Τρίτη 13 Οκτωβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν την απόφαση της Τουρκίας να στείλει το Oruc Reis και πάλι στην ανατολική Μεσόγειο και κατηγόρησαν την Άγκυρα ότι υποθάλπει μονομερώς τις εντάσεις και περιπλέκει «εσκεμμένα» την επανάληψη των συνομιλιών με την Ελλάδα.

Σκληρό μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: «Να τερματίσει αυτήν την εσκεμμένη πρόκληση»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκίμασαν την ανακοίνωση της 11ης Οκτωβρίου της Τουρκίας για την αποστολή του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι οξύνει τις εντάσεις στην περιοχή και «σκοπίμως» περιπλέκει την επανάληψη των συνομιλιών με την Ελλάδα.

«Εξαναγκασμός, απειλές, εκφοβισμός και στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα αμβλύνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την εσκεμμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορταγκους.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share