Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: «Κόκκινος» συναγερμός με τους 100 διασωληνωμένους - Η Αττική στο επίκεντρο

Μεγαλώνει η ανησυχία...

11 Οκτωβρίου 2020 07:54
Κορωνοϊός: «Κόκκινος» συναγερμός με τους 100 διασωληνωμένους - Η Αττική στο επίκεντρο
Από Ραφαήλ Αλαγάς

«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στην χώρα, και δη στην Αττική, εξαιτίας του κορωνοϊού, με την τελευταία ενημέρωση να επιφυλάσσει μια δυσάρεστη είδηση, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε τους 100.

Στην επιστημονική κοινότητα υπάρχει έντονος προβληματισμός για την πίεση που ασκείται στο δημόσιο σύστημα υγείας από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε για πρώτη φορά σε τριψήφιο νούμερο.

Σε ό,τι αφορά τους φόβους για μείωση άλλων χειρουργείων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αυξημένος αριθμός ασθενών με κορωνοϊό, ο Γκίκας Μαγιορκίνης επεσήμανε πως «αυτό είναι κάτι το οποίο συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν υπάρχει μια στρατιά από ΜΕΘ. Όταν τα συστήματα πιέζονται πάρα πολύ πρέπει να γίνει κάποια υποχώρηση, η οποία θα είναι παροδική. Αν και εφόσον αυτό χρειαστεί, μπορούμε να πάμε κάποια χειρουργεία αργότερα, αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε μακριά από αυτό το σενάριο».

Ξανά στο «κόκκινο» η Αττική

Μπορεί χθες στην Αττική να εντοπίστηκαν... μόλις τα 165 από τα 306 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ωστόσο τις τελευταίες επτά ημέρες οι μολύνσεις από κορωνοϊό στο λεκανοπέδιο ξεπέρασαν τις 1.200.

Συγκεκριμένα:

- Σάββατο 10/10: 165 κρούσματα

- Παρασκευή 9/10: 161 κρούσματα

- Πέμπτη 8/10: 219 κρούσματα

- Τετάρτη 7/10: 194 κρούσματα

- Τρίτη 6/10: 213 κρούσματα

- Δευτέρα 5/10: 167 κρούσματα

- Κυριακή 4/10: 97 κρούσματα

Σύμφωνα, πάντως, με τα όσα δήλωσε την Παρασκευή ο Νίκος Χαρδαλιάς, αφού παρουσίασε τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19, ο οποίος χωρίζει την Ελλάδα σε 4 επίπεδα επικινδυνότητας με την Αττική να βρίσκεται στο τρίτο (πορτοκαλί), το λεκανοπέδιο απέχει αρκετά από το επίπεδο 4 (καμία περιοχή της χώρας δεν είναι σε αυτό το επίπεδο). «Αν πάμε στο επίπεδο 4 τότε θα είναι υποχρεωτική η χρήση τους και στους εξωτερικούς χώρους», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Στις περιοχές, όπως η Αττική, που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό από Δευτέρα (12/10) θα ισχύουν τα εξής:

- Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό.

- Η λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης αναστέλλεται από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, ενώ τίθεται ανώτατο όριο ανά τραπέζι στα 4 άτομα.

- Όπου είναι εφικτό, προβλέπεται τηλεργασία στο 40% των επιχειρήσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

- Τίθεται ανώτατο όριο συναθροίσεων 9 ατόμων, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

- Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μέσα στα Μέσα Μεταφοράς όσο και στη στάση, ενώ ο μέγιστος αριθμός επιβαινόντων είναι 2 άτομα στο ταξί και 4 στο αυτοκίνητο

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share