Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αρμενία ‑ Αζερμπαϊτζάν: Όλο το χρονικό της σύγκρουσης

Για τέσσερις δεκαετίες οι χώρες βρίσκονται σε σύγκρουση

9 Οκτωβρίου 2020 14:23
Αρμενία ‑ Αζερμπαϊτζάν: Όλο το χρονικό της σύγκρουσης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν ήταν υπό πλήρη σοβιετικό έλεγχο το 1920 και παρέμειναν σχετικά ειρηνικές μεταξύ τους για δεκαετίες. Αλλά καθώς η Σοβιετική Ένωση άρχισε να καταρρέει στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο πόλεμος Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν ξέσπασε, με μια σειρά εδαφών να αλλάζουν χέρια πολλές φορές ανάμεσα στα δυο έθνη. Παράλληλα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στέλνει μισθοφόρους στην Αρμενία για να κερδίσει μία θέση στην περιοχή.

Για τέσσερις δεκαετίες οι χώρες βρίσκονται σε σύγκρουση για το Ναγκόρνο - Καραμπάχ μια σύγκρουση που φαίνεται σαν να κρατά από πάντα. Ο πόλεμος είναι μεταξύ της πλειοψηφίας των εθνοτικών Αρμενίων του Ναγκόρνο - Καραμπάχ (με την στήριξη της Δημοκρατίας της Αρμενίας) και της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν.

Η σύγκρουση μεταξύ των δυο χωρών πρωτοξεκίνησε το 1988, όταν οι Καραμπάχ Αρμένιοι ζήτησαν να μεταφερθεί ο έλεγχος του Καραμπάχ από το Σοβιετικό Αζερμπαϊτζάν στη Σοβιετική Αρμενία. Οι αρχηγοί των Αρμενίων του Καραμπάχ παραπονέθηκαν ότι η περιοχή δεν είχε στην αρμενική γλώσσα ούτε σχολικά εγχειρίδια ούτε και τηλεοπτική αναμετάδοση. Συχνά ξεσπούσαν εθνοτικές αψιμαχίες ανάμεσα σε Αρμένιους και Αζέρους, ενώ πολλοί Ρώσοι διανοούμενοι πήραν το μέρος της Αρμενίας.

Πού είναι το Ναγκόρνο Καραμπάχ;

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ («Ορεινό Καραμπάχ») είναι περιοχή στο Νότιο Καύκασο, που βρίσκεται μεταξύ των περιοχών του Κάτω Καραμπάχ και της Zangezur και καλύπτει τη νοτιοανατολική σειρά του Μικρότερου Καυκάσου.
Η περιοχή του Ναγκόρνο - Καραμπάχ ελέγχεται από τη δημοκρατία του Ναγκόρνο - Καραμπάχ αλλά διεθνώς είναι αναγνωρισμένη ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν.

Η Αρμενία διεκδικεί το δικαίωμα ελέγχου του Ναγκόρνο - Καραμπάχ σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2015, το 99,7% του πληθυσμού είναι εθνικά Αρμένιοι. Υπάρχει επίσης ένα σημαντικό θρησκευτικό χάσμα μεταξύ των δύο χωρών, με την Αρμενία να είναι κυρίως χριστιανική, ενώ το Αζερμπαϊτζάν μουσουλμανική χώρα.

Τι έγινε ως σήμερα, με λίγα λόγια

Η σύγκρουση κλιμακώθηκε σε πόλεμο πλήρους κλίμακας στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Στις 10 Μαρτίου του 2011, ένα δεκάχρονο παιδί από το Αζερμπαϊτζάν σκοτώθηκε από Αρμένιο σκοπευτή. Ήταν η αρχή των περιστατικών που κράτησαν μέχρι το 2013.

Μια τετραήμερη κλιμάκωση τον Απρίλιο του 2016 άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς. Μόνο τις δύο μέρες του Απριλίου, μετά από σκληρές μάχες, έπεσαν νεκροί 88 Αρμένιοι και 31 έως 92 Αζέροι στρατιώτες και 10 πολίτες των δύο χωρών. Ήταν η πιο θανατηφόρα παράβαση κατάπαυσης πυρός μέχρι την κρίση του 2020.
Η σύγκρουση συνεχίζεται και ένα είναι σίγουρο, πως δεν υπάρχει η μαγική λύση που δεν θα φανεί σε ένα από τα δυο έθνη ως υποχώρηση.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share