Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Δίκη Χρυσής Αυγής: Το ελαφρυντικό που ζητά ο Ρουπακιάς

Όλα όσα ζήτησε ο συνήγορος του

7 Οκτωβρίου 2020 15:42
Δίκη Χρυσής Αυγής: Το ελαφρυντικό που ζητά ο Ρουπακιάς
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συνεχίζεται η δίκη στο Εφετείο Αθηνών με τον συνήγορο του Γιώργου Ρουπακιά, όπου ο δεύτερος κρίθηκε ένοχος για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Επίσης δείτε την αεροπαγίτη που δίκασε την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση και έδωσε ένα τέλος στην υπόθεση μετά από 5,5 χρόνια.

«Ο Γ. Ρουπακιάς, κάθε φορά λέει έκλεισα δυο σπίτια, ένα του Παύλου Φύσσα και ένα το δικό μου» είπε ο δικηγόρος του στο δικαστήριο, σημειώνοντας ότι ο εντολέας του επί 4,5 χρόνια βρίσκεται κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. χωρίς να έχει πολλές φορές ούτε τη δυνατότητα να μεταβεί σε γιατρό. Επιπλέον ισχυρίστηκε ότι ο εντολέας του «δαιμονοποιήθηκε από τα ΜΜΕ» και εμφανίστηκε ως αμετανόητος όταν είπε πως πρόκειται για «μία απλή ανθρωποκτονία» εννοώντας, κατά τον συνήγορο, πως δεν υπήρχε πολιτικό κίνητρο.

Ελαφρυντικά ζήτησαν μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου επί της ενοχής και άλλοι κατηγορούμενοι μέσω των συνηγόρων τους. Ενδεικτικά, από τον κατηγορούμενο Γ. Πατέλη ζητήθηκε το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, ενώ πολλοί ήταν οι συνήγοροι που έθεσαν εμμέσως πλην σαφώς θέμα για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας των εντολέων τους και προειδοποίησαν για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε πριν από λίγο ολιγόλεπτη διακοπή. Η δίκη θα συνεχιστεί μετά τη διακοπή με τη συνέχιση των αγορεύσεων των συνηγόρων επί των ελαφρυντικών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: "Ιστορική απόφαση η καταδίκη της Χρυσής Αυγής"

Σε δηλώσεις προχώρησε ο πρωθυπουργός μετά την ιστορική απόφαση που καταδικάζει την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση αλλά και κρίνει ένοχο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Γιώργο Ρουπακιά. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι με την σημερινή απόφαση κλείνει ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας ζωής της ώρας.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει ότι παρότι απέχει από σχολιασμό δικαστικών κρίσεων ως πρωθυπουργός, ως Έλληνας πολίτης συμμετέχει στην καθολική ικανοποίηση για την αναγνώριση του εγκληματικού της χαρακτήρα.

Η δήλωση του πρωθυπουργού

«Με τη σημερινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη δράση της Χρυσής Αυγής κλείνει ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας ζωής της χώρας. Η πολιτική του διάσταση έχει, ευτυχώς, κριθεί με τη νίκη της Δημοκρατίας, που εξόρισε απ’ τη Βουλή το ναζιστικό μόρφωμα. Τώρα, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη δίνει και αυτή την δική της απάντηση.

Ως Πρωθυπουργός απέχω συνειδητά από τον σχολιασμό δικαστικών κρίσεων. Ως Έλληνας πολίτης, όμως, συμμετέχω στην καθολική ικανοποίηση για την αναγνώριση του εγκληματικού της χαρακτήρα. Και είμαι υπερήφανος για την αταλάντευτη στάση της παράταξής μας που έθεσε ως στρατηγικό της στόχο την πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής.

Γιατί η Νέα Δημοκρατία πολέμησε ανέκαθεν, σταθερά και παντού τον φασισμό. Κατήγγειλε τον λαϊκισμό που τον ανέθρεψε στις πλατείες του τυφλού μίσους και της βίας. Ούτε στιγμή δεν συνέπλευσε με εκπροσώπους του, είτε σε πολιτικές επιλογές είτε σε κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Με διάταξη που εκείνη ψήφισε, τους απέκλεισε από την κρατική χρηματοδότηση. Αρνήθηκε, μάλιστα, να νομιμοποιήσει την παρουσία τους ακόμη και σε απλές, εθιμοτυπικές εκδηλώσεις.

Η Ιστορία έγραψε ότι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε ο δρόμος για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Επί των ημερών της, επίσης, διευκολύνθηκε και επιταχύνθηκε μια διαδικασία που βάλτωνε επί τεσσεράμισι χρόνια. Ώστε να φτάσουμε σήμερα η Δικαιοσύνη να πάρει τις αποφάσεις της.

Το ναζιστικό μόρφωμα, μετά τις κάλπες, καταδικάστηκε και στο δικαστήριο. Είναι μία απόδειξη της δύναμης που εκπέμπει το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και η διάκριση των εξουσιών. Η ενότητα, η αλήθεια και η ομαλότητα. Ωστόσο, η δίκη του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της βίας μέσα στην κοινωνία παραμένει διαρκής.

Η Δημοκρατία σήμερα νίκησε. Είναι στο χέρι όλων μας να νικά καθημερινά».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share