Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022

Μαρία Λεπενιώτη: Η αρεοπαγίτης που δίκασε την Χρυσή Αυγή

Η γυναίκα που έδωσε ένα τέλος στην υπόθεση

7 Οκτωβρίου 2020 15:22
Μαρία Λεπενιώτη: Η αρεοπαγίτης που δίκασε την Χρυσή Αυγή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Λίγο μετά τις 11 το πρωί διαβάστηκε η ιστορική απόφαση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής από την πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη. Η γυναίκα αυτή έδωσε ένα τέλος στα 5,5 χρόνια διαδικασίας κρίνοντας εγκληματική οργάνωση την Χρυσή Αυγή και κρίνοντας ένοχο τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα. Υπενθυμίζεται ότι έχει εκδοθεί ολόκληρη η απόφαση του Εφετείου και αναφέρονται οι ένοχοι και για ποια εγκλήματα κρίθηκαν.

Συγκεκριμένα η Μαρία Λεπενιώτη, που πλέον έχει προαχθεί σε αρεοπαγίτη, μπήκε στο δικαστικό Σώμα το 1984 σε ηλικία 26 ετών. Είναι άριστη νομικός με μεταπτυχιακό τίτλο στο αστικό και εργατικό δίκαιο. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Κατά τη διάρκεια της δίκης προήχθη από εφέτη σε πρόεδρο εφετών και πριν λίγο καιρό σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί διαβάστηκε η ιστορική απόφαση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής από την πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη.

Η αρεοπαγίτης, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, πέτυχε απόλυτα να διευθύνει με πλήρη ισορροπία μία δίκη δύσκολη όπως αυτή της Χρυσής Αυγής που δεκάδες φορές υπήρξαν εντάσεις και τεράστια φόρτιση. Στο παρελθόν έχει χειριστεί πολλές δίκες, όπως το αποκαλούμενο «συνδικάτο του εγκλήματος», δίκες εκβιαστών, τη δίκη για εξοπλιστικά με βασικό κατηγορούμενο πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου κ.α .

Πριν από 32 χρόνια η Μαρία Λεπενιώτη ήταν η ανακρίτρια που είχε χειριστεί την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του Δημήτρη Κουσουρή από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής το τότε στέλεχος της Αντώνη Ανδρουτσόπουλο ή «Περίανδρο».

Κυριάκος Μητσοτάκης: "Ιστορική απόφαση η καταδίκη της Χρυσής Αυγής"

Σε δηλώσεις προχώρησε ο πρωθυπουργός μετά την ιστορική απόφαση που καταδικάζει την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση αλλά και κρίνει ένοχο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Γιώργο Ρουπακιά. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι με την σημερινή απόφαση κλείνει ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας ζωής της ώρας.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει ότι παρότι απέχει από σχολιασμό δικαστικών κρίσεων ως πρωθυπουργός, ως Έλληνας πολίτης συμμετέχει στην καθολική ικανοποίηση για την αναγνώριση του εγκληματικού της χαρακτήρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωση του ανέφερε την ιστορική απόφαση που κατηγορεί την Χρυσή Αυγή

Η δήλωση του πρωθυπουργού

«Με τη σημερινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη δράση της Χρυσής Αυγής κλείνει ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας ζωής της χώρας. Η πολιτική του διάσταση έχει, ευτυχώς, κριθεί με τη νίκη της Δημοκρατίας, που εξόρισε απ’ τη Βουλή το ναζιστικό μόρφωμα. Τώρα, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη δίνει και αυτή την δική της απάντηση.

Ως Πρωθυπουργός απέχω συνειδητά από τον σχολιασμό δικαστικών κρίσεων. Ως Έλληνας πολίτης, όμως, συμμετέχω στην καθολική ικανοποίηση για την αναγνώριση του εγκληματικού της χαρακτήρα. Και είμαι υπερήφανος για την αταλάντευτη στάση της παράταξής μας που έθεσε ως στρατηγικό της στόχο την πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής.

Γιατί η Νέα Δημοκρατία πολέμησε ανέκαθεν, σταθερά και παντού τον φασισμό. Κατήγγειλε τον λαϊκισμό που τον ανέθρεψε στις πλατείες του τυφλού μίσους και της βίας. Ούτε στιγμή δεν συνέπλευσε με εκπροσώπους του, είτε σε πολιτικές επιλογές είτε σε κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Με διάταξη που εκείνη ψήφισε, τους απέκλεισε από την κρατική χρηματοδότηση. Αρνήθηκε, μάλιστα, να νομιμοποιήσει την παρουσία τους ακόμη και σε απλές, εθιμοτυπικές εκδηλώσεις.

Σε δηλώσεις προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την ιστορική απόφαση

Η Ιστορία έγραψε ότι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε ο δρόμος για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Επί των ημερών της, επίσης, διευκολύνθηκε και επιταχύνθηκε μια διαδικασία που βάλτωνε επί τεσσεράμισι χρόνια. Ώστε να φτάσουμε σήμερα η Δικαιοσύνη να πάρει τις αποφάσεις της.

Το ναζιστικό μόρφωμα, μετά τις κάλπες, καταδικάστηκε και στο δικαστήριο. Είναι μία απόδειξη της δύναμης που εκπέμπει το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και η διάκριση των εξουσιών. Η ενότητα, η αλήθεια και η ομαλότητα. Ωστόσο, η δίκη του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της βίας μέσα στην κοινωνία παραμένει διαρκής.

Η Δημοκρατία σήμερα νίκησε. Είναι στο χέρι όλων μας να νικά καθημερινά».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share