Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ΠΟΥ: Οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν κουραστεί με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Ο ΠΟΥ καλεί τις κυβερνήσεις να βρουν νέες λύσεις

6 Οκτωβρίου 2020 14:00
ΠΟΥ: Οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν κουραστεί με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη κάλεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ώστε να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη κόπωση των πολιτών απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται για την ανάσχεση της εξάπλωσής της.

«Βάσει δεδομένων έρευνας που έγινε σε χώρες της περιοχής παρατηρούμε, χωρίς έκπληξη, ότι η κόπωση των ερωτηθέντων αυξάνει (...) εκτιμούμε σήμερα ότι σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει το 60%», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε, ο οποίος τόνισε ότι οι πολίτες έχουν κάνει «τεράστιες θυσίες» εδώ και οκτώ μήνες.

«Το κόστος αυτών (των θυσιών) ήταν τεράστιο και μας εξάντλησαν όλους, όπου κι αν ζούμε, ό,τι κι αν κάνουμε. Σε αυτές τις συνθήκες είναι εύκολο και φυσικό να αισθάνεται κανείς απαθής και χωρίς κίνητρο», πρόσθεσε ο Κλούγκε.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή «η κόπωση», οι αρχές θα πρέπει να ακούσουν την κοινή γνώμη και να βρουν σε συνεργασία μαζί της λύσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας covid-19, το επίπεδο μετάδοσης της οποίας παραμένει υψηλό σε όλη την Ευρώπη.

«Πρέπει να απαντήσουμε στις ανάγκες μας με νέα και καινοτόμα μέσα. Ας είμαστε δημιουργικοί και γενναίοι για να το καταφέρουμε», σημείωσε ο ίδιος.

Ο ΠΟΥ περιλαμβάνει στην περιοχή της Ευρώπης 53 χώρες, ανάμεσά τους και τη Ρωσία, στις οποίες έχουν καταγραφεί συνολικά μέχρι στιγμής 6,2 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού και σχεδόν 241.000 θάνατοι.

Κορωνοϊός: Ποιοι τηρούν περισσότερο τα μέτρα προστασίας - Τι έδειξαν τρεις μελέτες

Επιστήμονες στις ΗΠΑ είπαν ότι οι γυναίκες είναι πιθανότερο από ό,τι οι άνδρες να τηρούν τις οδηγίες των υγειονομικών Αρχών και των ειδικών σχετικά με τα μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων, οι γυναίκες συχνότερα κρατούν τις αποστάσεις των δύο μέτρων, πλένουν τακτικά τα χέρια τους και φορούν μάσκες όπου πρέπει.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Γιέηλ και Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την τουρκικής καταγωγής κοινωνική ψυχολόγο δρα Ιρμάκ Οκτέν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Behavioral Science and Policy», τόνισαν ότι και πριν την πανδημία οι γυναίκες -συνήθως- επισκέπτονταν τους γιατρούς συχνότερα από ό,τι οι άνδρες και ακολουθούσαν πιο συστηματικά τις συστάσεις τους, ενώ παραδοσιακά δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην υγεία των άλλων.

«Συνεπώς, δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτές οι τάσεις μεταφράζονται σε μεγαλύτερες προσπάθειες εκ μέρους των γυναικών να αποτρέψουν την εξάπλωση της πανδημίας», ανέφερε η δρ Οκτέν όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ερευνητές βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε τρεις μελέτες που έκαναν. Στην πρώτη, σε 800 άτομα, οι γυναίκες βρέθηκαν να τηρούν σε μεγαλύτερο ποσοστό τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης (τήρηση κανόνα δύο μέτρων, παραμονή στο σπίτι, αποφυγή επαφών με συγγενείς και φίλους), καθώς και το πλύσιμο των χεριών.

Στη δεύτερη μελέτη, που αφορούσε την παρακολούθηση 300 ατόμων στον δρόμο σε διαφορετικά μέρη, ένα μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών (58%) από ό,τι ανδρών (42%) φορούσε μάσκες με κανονικό τρόπο, δηλαδή με κάλυψη μύτης και στόματος.

Στην τρίτη μελέτη, που ανέλυσε ανωνυμοποιημένα στοιχεία από εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα, βρέθηκε ότι οι περιοχές με μεγαλύτερη αναλογία γυναικών σε σχέση με τους άνδρες εμφάνιζαν καλύτερη κοινωνική αποστασιοποίηση. Από την άλλη πλευρά, περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες ανέφεραν αρνητικά συναισθήματα (άγχος κ.ά.) σχετικά με την πανδημία και απέδωσαν εν μέρει σε αυτά την προσεκτική συμπεριφορά τους, σε συνδυασμό με το αυξημένο αίσθημα ευθύνης προς τον εαυτό τους και τους άλλους. Όμως στην Ελλάδα και οι άνδρες και οι γυναίκες δείχνουν ότι δεν προσέχουν και πολύ διότι μαζεύονται στις πλατείες με αποτέλεσμα ο κορωνοϊός να παραμονεύει πιο έντονα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share