Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Βασίλης Κικίλιας: "Εξασφαλίσαμε 4,2 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια"

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

28 Σεπτεμβρίου 2020 17:02
Βασίλης Κικίλιας:

Το υπουργείο Υγείας μέσα από ενημέρωση τόνισε ότι εξασφαλίστηκαν 4,2 εκατ. δόσεις του εμβολίου γρίπης ενώ παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ξεκίνησε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το εμβόλιο ενώ ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε ότι βασική προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού σε συνδυασμό με την ατομική υγιεινή. Η κ. Θεοδωρίδου από την πλευρά της ανέφερε ότι η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη και ότι «ο εμβολιασμός της γρίπης θα γίνεται παράλληλα με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της επιδημίας».

Και πρόσθεσε ότι «σε κανένα μέρος του κόσμου, η συνύπαρξη του κορωνοϊού με τη γρίπη, δεν έχει μεταβάλλει τα προγράμματα των εμβολιασμών».

«Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τους εμβολιασμούς από χώρα σε χώρα και από ήπειρο σε ήπειρο. Στη χώρα μας η προτεραιότητα είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως η κ.Θεοδωρίδου διευκρίνισε λόγω και της σύγχυσης που υπάρχει σε αρκετούς συμπολίτες μας ότι το εμβόλιο της γρίπης δεν προστατεύει από τον κορονοϊό. «Είναι λανθασμένη η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς από την πλευρά του σημείωσε ότι έχει γίνει όλη η οργάνωση ώστε να μην παρατηρηθεί συνωστισμός στα φαρμακεία όπως άλλες χρονιές.

Αντιγριπικό εμβόλιο: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Ξεκινά σήμερα, 28 Σεπτεμβρίου η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το εμβόλιο της γρίπης, το οποίο όμως θα αρχίσει να χορηγείται στις 15 Οκτωβρίου με βάση απόφαση του υπουργείου Υγείας

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες, αποκτά μεγαλύτερη σημασία φέτος και λόγω της πανδημίας Covid-19.

Με συνταγή γιατρού

Υπενθυμίζεται πως και φέτος, ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες και άτομα άνω των 60 ετών.

Με εγκύκλιο του το υπουργείο Υγείας και για λόγους ορθού προγραμματισμού και προάσπισης της Δημόσιας Υγείας γνωστοποιεί τα εξής:

  1. Κάθε ιατρική συνταγή, που περιέχει αντιγριπικό εμβόλιο, εκδίδεται αυστηρά βάσει των οδηγιών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονική.
  2. Χειρόγραφη συνταγογράφηση αντιγριπικών εμβολίων θα γίνεται μόνο στις εξής περιπτώσεις:
  • Ασφαλισμένοι φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
  • Πολίτες (τουρίστες) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκές Ένωσης καθώς και οι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας)
  • Μετανάστες, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ)

Σε κάθε περίπτωση, η χειρόγραφη συνταγή, θα καταχωρείται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από το φαρμακείο στο οποίο εκτελείται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΗΔΙΚΑ και θα πληροί τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιγριπικών εμβολίων.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Με βάση και τις φετινές οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν θα πρέπει να παραλείψουν να κάνουν το εμβόλιο οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Οι ομάδες αυτές είναι:

  • Ηλικία > 60 ετών
  • Ενήλικες που παρουσιάζουν έναν η περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
  • Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
  • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
  • Μεταμόσχευση οργάνων
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
  • Χρόνια νεφροπάθεια Νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα
  • Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες, θηλάζουσες
  • Άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) >40 kg/m2Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά < 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που τους κατατάσσει σε ομάδα υψηλού κινδύνου o
  • Κλειστοί πληθυσμοί όπως το προσωπικό και οι εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών και ειδικών σχολείων, νεοσύλλεκτοι στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και οι τρόφιμοι και το προσωπικό ιδρυμάτων, κλπ.
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων – μεταναστών
  • Κτηνίατροι καθώς και επαγγελματίες στον χώρο της ζωϊκής παραγωγής και ειδικά: πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Ο Βασίλης Κικίλιας νωρίτερα μέσα στην ημέρα ανέφερε ότι εξετάζονται και νέα μέτρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

«Βόμβα» ΠΟΥ για το εμβόλιο του κορωνοϊού - Διευκρινίσεις για την πρόληψη με το εμβόλιο της γρίπης

«Βόμβα» έριξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το εμβόλιο του κορωνοϊού, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως μπορεί να φτάσουμε τους δύο εκατομμύρια νεκρούς, μέχρι αυτό να έρθει, ενώ ο Γκίκας Μαγιορκίνης έδωσε διευκρινίσεις για την πρόληψη μέσω του εμβολίου της γρίπης.

Συγκεκριμένα, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφερε πως ο απολογισμός των νεκρών από τον κορωνοϊό θα μπορούσε να διπλασιαστεί στα 2 εκατομμύρια προτού κυκλοφορήσει ευρέως ένα επιτυχημένο εμβόλιο και θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω χωρίς την ανάληψη συντονισμένης δράσης για την αναχαίτιση της πανδημίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει προ ημερών σοκάρει με δικές του δηλώσεις για το εμβόλιο.

«Αν δεν το κάνουμε, όλοι οι αριθμοί για τους οποίους μιλάμε (2 εκατομμύρια θάνατοι) δεν θα είναι μονάχα κάτι που μπορεί κανείς να φανταστεί, αλλά δυστυχώς πολύ πιθανοί», είπε ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο πρόγραμμα εκτάκτων καταστάσεων, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης νωρίτερα την Παρασκευή. Η εκτίμησή του διατυπώθηκε, καθώς το σύνολο των νεκρών 9 μήνες μετά την ανακάλυψη του ιού στην Κίνα πλησιάζει το ορόσημο του 1 εκατομμυρίου.

Χρειάζεται τεστ κορωνοϊού για το εμβόλιο της γρίπης;

Στο αντιγριπικό εμβόλιο και στο εάν χρειάζεται να γίνει τεστ κορονοϊού, προτού αυτό εκτελεστεί, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως ξεκαθάρισε, δεν απαιτείται αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό πριν την εκτέλεσή του.

«Θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της γρίπης», είπε αρχικά ο κ. Μαγιορκίνης. «Να τονίσω ότι οι οδηγίες για το εμβόλιο δεν έχουν αλλάξει. Από τη μία δεν απαιτείται αρνητικό τεστ για κορωνοϊό για την εκτέλεσή του, αλλά από την άλλη, δεν φαίνεται να υπάρχει και κανένας επιστημονικός λόγος, ώστε να χρειάζεται αυτό το τεστ», ανέφερε ακόμη.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share