Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Σοκ στον καλλιτεχνικό κόσμο: Πέθανε πασίγνωστος σκηνοθέτης (photo-video)

Θρήνος...

28 Σεπτεμβρίου 2020 16:40
Σοκ στον καλλιτεχνικό κόσμο: Πέθανε πασίγνωστος σκηνοθέτης (photo-video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σοκ και θρήνος επικρατεί στον καλλιτεχνικό κόσμο καθώς πέθανε σε ηλικία 74 ετών ο σκηνοθέτης Γκόραν Πασκάλιεβιτς. Ακόμη ένα σοκ μετά τον χαμό ενός πασίγνωστου ηθοποιού και σκηνοθέτη, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 35 ετών.

Το έργο του πολυβραβευμένου Σέρβου σκηνοθέτη, ενός από τους πιο αναγνωρίσιμους δημιουργούς του κινηματογράφου της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που μετρά ταινίες όπως το «Επίγειες Mέρες που Γοργά Κυλούν» (1979), η «Πυριτιδαποθήκη» (1998), η «Ειδική θεραπεία» (1980), το «Oνειρο Xειμωνιάτικης Nύχτας» (2004) υπήρξε ανέκαθεν ανοιχτό στο ευρύ κοινό, αλλά και πλούσιο να ανασκάψεις σε ένα βαθύτερο επίπεδο.

Καλεσμένος του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2009 ο Πασκάλιεβιτς είπε ανάμεσα σε άλλα: «Το θέμα για μένα όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν πώς να βρω μια ιστορία, αφού ποτέ δεν αντιμετώπισα πρόβλημα καλλιτεχνικής στειρότητας. Είχα πάντα τρεις – τέσσερις ιστορίες για να διηγηθώ στον κόσμο, αληθινές ιστορίες με πραγματικούς χαρακτήρες. Το θέμα μου ήταν πάντα να τις υλοποιήσω χωρίς να έχω χρήματα. Θέλω, λοιπόν, να ενθαρρύνω τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την κινηματογραφία με κάθε τρόπο. Το ίδιο λέω και στον γιο μου όταν γκρινιάζει ότι δεν έχει το ένα ή το άλλο πράγμα. Του λέω ‘’πάρε την κάμερά σου, βγες εκεί έξω και γύρισε την ταινία σου αν έχεις θέμα’’».

Δείτε εδώ ολόκληρο το «Επίγειες Mέρες που Γοργά Κυλούν» του Γκόραν Πασκάλιεβιτς από το 1979:

Δείτε εδώ ολόκληρο το «Οι Αισιόδοξοι» του Γκόραν Πασκάλιεβιτς από το 2006:

Θρήνος στον παγκόσμιο κινηματογράφο: Πέθανε θρυλικός σκηνοθέτης

Θρήνος ξέσπασε στον παγκόσμιο κινηματογράφο, αφού πέθανε ένας θρυλικός σκηνοθέτης, που έγραψε τη δική του ιστορία.

Ο λόγος γίνεται για το σπουδαίο Άλαν Πάρκερ, έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς του σύγχρονου σινεμά, που άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειάς του. Σκηνοθέτησε αριστουργήματα όπως το Εξπρές του Μεσονυκτίου, ο Μισισιπής Καίγεται αλλά και το εμβληματικό The Wall των Pink Floyd.

Ο Πάρκερ γεννήθηκε στο Ίσλινγκτον σε εργατική οικογένεια και από τα 18 του άρχισε να εργάζεται στον χώρο της διαφήμισης, κάτι που επέδρασε στο στιλ του. Η πρώτη του ταινία είναι το περίφημο Bugsy Malone, «Ανήλικοι ριφιφίδες», του 1976. Ωστόσο με το επιδραστικό και καθηλωτικό Εξπρές του Μεσονυκτίου που γύρισε το 1978 άφησε το στίγμα του για πάντα στον κινηματογράφο, ενώ πρόσφατα πέθανε διάσημη Ελληνίδα σκηνοθέτης.

Στην εκλεκτική φιλμογραφία του περιλαμβάνονται από μιούζικαλ (Fame, Pink Floyd – The Wall, The Commitments και Evita) και δράματα (Mississippi Burning, Come See the Paradise, Angela's Ashes και Shoot the Moon) μέχρι μεταφυσικά θρίλερ όπως το Angel Heart.

Προτάθηκε δύο φορές για όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας για τις ταινίες Εξπρές του Μεσονυχτίου και Μισισιπής Καίγεται.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share