Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020

«Η θύελλα του "Ιανού" θα χτυπήσει την Αθήνα μέχρι...» - Προειδοποιεί ο Θοδωρής Κολυδάς

Αναλυτική πρόγνωση

18 Σεπτεμβρίου 2020 21:17
«Η θύελλα του
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο Θοδωρής Κολυδάς προειδοποιεί για τον καιρό και την πορεία του «Ιανού» μες στο Σαββατοκύριακο, αναφέροντας και το πότε θα αρχίσει να «χτυπά» την Αθήνα με τους θυελλώδεις ανέμους του και τις βροχές, ενώ ο Γιάννης Καλλιάνος μίλησε για τη σύγκρουση των ανέμων.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Star, η κατάσταση είναι δύσκολη για το Ιόνιο και την Πελοπόννησο, με κύμα από 5 έως 7 μέτρα. Παράλληλα, τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και την Αττική μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου (19/9), ενώ από Κυριακή (20/9) θα υπάρξει ομαλοποίηση.

Δείτε την πρόγνωση στο Athensmagazine.gr:

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθος - Ειδική Κινητοποίηση για 4 νομούς

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τίθενται λόγω της κακοκαιρίας «Ιανός» οι Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ιθάκης και Ζακύνθου, εκτός από την Κοινότητα Νυφίου του Δήμου Αργοστολίου και την Δημοτική Ενότητα Πυλάρου του Δήμου Σάμης, σύμφωνα με τελευταία απόφαση.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αποφασίστηκε με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 17 Μαρτίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η Κοινότητα Νυφίου του Δήμου Αργοστολίου και η Δημοτική Ενότητα Πυλάρου του Δήμου Σάμης είναι ήδη κηρυγμένες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω καταστροφών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2019 στις παραπάνω περιοχές και θα βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση έως 05-10-2020 και 06-10-2020 αντίστοιχα.

Μέτρα σε άλλους 4 νομούς

Για την άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων που ήδη πλήττουν μεγάλο μέρος της χώρας μας (Μεσογειακός Κυκλώνας Ιανός), με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γ.γ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας οι παρακάτω Περιφερειακές Ενότητες: Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία, από 18-09-2020 έως και 19-09-2020.

Σημειώνεται ότι με ιδιαίτερη σφοδρότητα η κακοκαιρία Ιανός χτύπησε τις δυτικές περιοχές της Λαμίας στα όρια με τον δήμο Μακρακώμης και τον δρόμο Λαμίας - Καρπενησίου. Η Πυροσβεστική τρέχει σε διάφορα σημεία, προκειμένου να απεγκλωβίσει ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί είτε στους δρόμους είτε στα σπίτια τους εξαιτίας του Ιανού, που επελαύνει από το βράδυ της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα δεκάδες είναι οι κλήσεις στο «199» για απεγκλωβισμό ανθρώπων από τα σπίτια τους στην αρχή του Λιανοκλαδίου, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και πολίτες με κινητικά προβλήματα. Ένας εξ αυτών με μέριμνα του ΕΚΑΒ διεκομίσθηκε στο νοσοκομείο Λαμίας, καθώς το σπίτι του πλημμύρισε και διεσώθη από τους πυροσβέστες. Άλλοι πάλι θα μεταφερθούν στο Δημαρχείο Λαμίας αφού το σπίτι τους πλημμύρισε.

Σύμφωνα με το LamiaReport.gr στο Λιανοκλάδι ο Δήμος Λαμίεων και η Περιφέρεια σε συνεργασία με την Π.Υ απεγκλώβισαν πάνω από 40 άτομα που κινδύνεψαν, αλλά και κάποιους ηλικιωμένους. ώστε να τους μεταφέρουν στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου στο Λιανοκλάδι, η και σε άλλα ασφαλή σημεία. Η κυκλοφορία στην εθνική οδό Λαμίας - Καρπενησίου έχει διακοπεί με εντολή της Τροχαίας, λίγο έξω από τη Λαμία, στο ύψος του Σταυρού.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share