Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Συναγερμός στο Αιγαίο: Μιλάει ξανά... για προκλήσεις ο Ερντογάν - Απειλεί τον Μακρόν

Όλα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος

17 Σεπτεμβρίου 2020 16:29
Συναγερμός στο Αιγαίο: Μιλάει ξανά... για προκλήσεις ο Ερντογάν - Απειλεί τον Μακρόν
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλάει ξανά για... προκλήσεις από την ελληνική πλευρά, με τον Τούρκο πρόεδρο να προχωρά σε νέες προειδοποιήσεις στην Αθήνα, καθώς και απειλές στον Εμανουέλ Μακρόν.

Μιλώντας σε τελετή απονομής του Κρατικού Μεταλλίου Τιμής, ο Τούρκος πρόεδρος, που είχε και επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, ανέφερε ότι «έχει γίνει κατανοητό από τους συνομιλητές μας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να λυγίσει μπροστά στη γλώσσα των απειλών, που δεν ωφελεί σε τίποτα (στην ανατ. Μεσόγειο), ούτε σε εκβιασμούς, ούτε σε πειρατείες. Το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες έχει προκριθεί ως λύση του ζητήματος το τραπέζι της διπλωματίας είναι αποτέλεσμα της αποφασιστικής στάσης της χώρας».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Εμείς από την αρχή υποστηρίζουμε ότι το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου, διαπραγματεύσεων και των κανόνων καλής γειτονίας. Παρά τις προκλήσεις και την παιδική συμπεριφορά της άλλης πλευράς, εμείς ενεργούσαμε με σοβαρότητα για να είμαστε πάντα ένα δίκαιο και μεγάλο κράτος. Κατά τη διαδικασία της μετάβασης σε αυτό το στάδιο, έχει σημασία η λογική, η ψυχραιμία και η οξύνους στάση που έχει επιδείξει η Τουρκία. Θα εξακολουθήσουμε να δείχνουμε την απαιτούμενη ωριμότητα και στη συνέχεια. Όσοι προσεγγίζουν την Τουρκία με ειλικρίνεια, θα καταλάβουν πόσο δίκαιοι είμαστε πάντα, αλλά όσοι δοκιμάσουν την υπομονή και την αποφασιστικότητα της Τουρκίας, θα λάβουν την απάντηση που τους αξίζει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στην τρομοκρατία, δήλωσε:

«Θα ζητάμε πάντα λογαριασμό για το αίμα που ρίξανε αυτοί που απείλησαν την αλληλεγγύη και την ενότητα του έθνους. Ακριβώς όπως δεν αφήνουμε τις ορδές των δολοφόνων στα βουνά να σηκώνουν κεφάλι, έτσι δεν ανεχόμαστε και τα παρακλάδια τους στις πόλεις».

«Ανίκανος ο Μακρόν»

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας σε περιφερειάρχες της χώρας, ο Τούρκος πρόεδρος καταφέρθηκε εναντίον του Γάλλου προέδρου, χαρακτηρίζοντάς τον «ανίκανο». Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι κάποιοι στη χώρα προσπαθούν να μας τραβήξουν επίμονα στα ρηχά νερά.

«Δεν θα πέσουμε σε αυτή την παγίδα. Τι λένε; Η Τουρκία γιατί είναι στη Συρία, γιατί είναι στη Λιβύη, στην ανατολική Μεσόγειο, στον Καύκασο; Εάν η Τουρκία αποσυρθεί από τη Συρία θα υπάρξει μήπως ειρήνη στη Συρία; Θα καθαριστεί το Βόρειο Ιράκ από τους τρομοκράτες; Αν η Τουρκία γυρίσει την πλάτη, οι πραξικοπηματίες στη Λιβύη θα αφήσουν την εξουσία στη νόμιμη κυβέρνηση; Αν η Τουρκία εγκαταλείψει τα πάντα, θα μπορούσε ένα ανίκανος και φιλόδοξος ηγέτης που κυβερνά τη Γαλλίας και δεν ξέρει τι του γίνεται, να επιστρέψει στη λογική;»

Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τις γείτονες χώρες και την ΕΕ ότι στήνουν «παγίδες» στην Τουρκία, γιατί κάνουν τους δικούς τους «υπολογισμούς». «Με τη στήριξη του έθνους μας, θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που είναι καλό, δίκαιο και ευεργετικό για τη χώρα μας», δήλωσε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως «ακόμη και αν η δημοκρατία και η οικονομία της Ευρώπης και της Αμερικής καταστραφούν εντελώς, εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της χώρας μας. Το όνομα αυτού είναι ‘Μοντέλο Τουρκίας’. Δεν θα βρείτε πουθενά αλλού το ιδεώδες της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης να βασίζεται τόσο πολύ στις ανθρώπινες αξίες. Το όραμά μας για το 2053 θα το οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το μοντέλο», ανέφερε.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share