Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Δείτε live τις τελευταίες ενημερώσεις για την Ελλάδα

Συμβαίνει τώρα!

15 Σεπτεμβρίου 2020 18:03
Κορωνοϊός: Δείτε live τις τελευταίες ενημερώσεις για την Ελλάδα

Στις 18:00 ανακοινώνονται νέα μέτρα από την κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς κορωνοϊού που πλήττει την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Αττική, ενώ πριν λίγο ανακοινώθηκαν 310 νέα κρούσματα.

Η ενημέρωση πραγματοποιείται από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη. Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Δείτε ζωντανά τις ενημερώσεις:

Συναγερμός σε σχολείο του Πύργου: Θετικός στον κορωνοϊό μαθητής Γυμνασίου

Ένα 24ωρο μετά το άνοιγμα των σχολείων, ένας μαθητής στον Πύργο, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα 13χρονο αγόρι, το οποίο φοιτά σε Γυμνάσιο της πόλης. Ενώ, λίγο νωρίτερα επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στη Λέρο και πρόκειται για μια έγκυο.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο μαθητής είναι ασυμπτωματικός και βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, πως τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν τα άτομα του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος, βγήκαν αρνητικά.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη υπό τον δήμαρχο Πύργου, τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, και τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, στην οποία συμμετέχουν όλοι αρμόδιοι φορείς για να αποφασιστούν όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Κορωνοϊός: Μακραίνει η "μαύρη λίστα" - Στους 314 οι νεκροί

Ένας ακόμη ασθενής από κορωνοϊό κατέληξε, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 314 ενώ παράλληλα, νέα μέτρα εξαγγέλει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Τελευταίο θύμα είναι μία 78χρονη γυναίκα με υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο αναφοράς «Σωτηρία».

Η 78χρονη νοσηλευόταν από τις 8 Σεπτεμβρίου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου και κατέληξε χθες το βράδυ στις 21:50.

Κορωνοϊός: Το 40% της μετάδοσης γίνεται πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα

Το ενδιαφέρον του κοινού προξενεί νέα έρευνα, σχετικά με τη μετάδοση του κορωνοϊού, καθώς αναφέρεται σε αυτήν πως το 40%, δηλαδή σχεδόν η μισή διασπορά, γίνεται πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα, ενώ το 35% συμβαίνει στην πρώτη ημέρα εκδήλωσης συμπτωμάτων, ή την αμέσως επόμενη, κάτι που σημαίνει πως η προσοχή που χρειάζεται να κάνουμε, είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Συνολικά, περίπου τρία στα τέσσερα περιστατικά μετάδοσης συμβαίνουν σε ένα χρονικό «παράθυρο» που εκτείνεται από δύο έως τρεις μέρες πριν την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων μέχρι δύο έως τρεις μέρες αμέσως μετά. Όμως σε ανθρώπους με μακρύτερη περίοδο επώασης του ιού, η προσυμπτωματική μεταδοτική περίοδος είναι ακόμη μεγαλύτερη και πιο πρόωρη, ενώ στην Ελλάδα επικρατεί συναγερμός, αφού γιατρός βρέθηκε δεύτερη φορά θετικός στον ιό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ειδικό στη βιοστατιστική και επιδημιολογία δρα Λούκα Φερέτι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το «Nature», μελέτησαν 191 περιπτώσεις μετάδοσης του κορωνοϊού, δίνοντας έμφαση στο πότε ακριβώς έγινε η αρχική λοίμωξη σε έναν άνθρωπο, πότε εκδηλώθηκαν τα πρώτα συμπτώματα του (αν είχε) και πότε μετέδωσε τον ιό σε κάποιον άλλο.

Η μελέτη τονίζει τη σημασία των μαζικών διαγνωστικών τεστ, της ιχνηλάτησης των επαφών και της προληπτικής τήρησης των φυσικών αποστάσεων, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα εξάπλωσης του κορωνοϊού από προσυμπτωματικούς ανθρώπους. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως «είναι ζωτικής σημασίας οι άνθρωποι να αυτο-απομονώνονται από τους άλλους αμέσως μόλις προσέξουν ότι έχουν το παραμικρό σύμπτωμα, ακόμα και ήπιο».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share