Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Συναγερμός στο Αιγαίο: Φήμες για αρχή διαλόγου στο επόμενο δεκαήμερο

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

15 Σεπτεμβρίου 2020 10:27
Συναγερμός στο Αιγαίο: Φήμες για αρχή διαλόγου στο επόμενο δεκαήμερο
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο συναγερμός στο Αιγαίο καλά κρατεί και υπάρχουν φήμες για αρχή διαλόγου στο επόμενο δεκαήμερο, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Τούρκοι, με την εφημερίδα «Μιλιέτ» να κάνει λόγο για προχωρημένη διπλωματική κινητικότητα με την Ελλάδα, με παρότρυνση της Γερμανίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Γερμανίας και ειδικά μετά από συνομιλίες με τη Γαλλία έχει συμφωνηθεί η διαδικασία «να μην καθυστερήσει περαιτέρω» και οι πρώτες επαφές να πραγματοποιηθούν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 24 - 25 Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, επιδίωξη της γερμανικής πλευράς είναι εκτός από τις χαμηλού επιπέδου διερευνητικές επαφές σε πρώτη φάση, να υπάρξουν έπειτα και συνομιλίες σε υψηλότερο επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αν και οι γείτονες συνεχίζουν έστω και πιο ήπια να προκαλούν, ζητώντας αποστρατικοποίηση της Χίου.

Η Άγκυρα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Μιλιέτ», δεν βλέπει αρνητικά τη γερμανική προσπάθεια, αλλά στις προπαρασκευαστικές επαφές της με το Βερολίνο έχει κάνει σαφές ότι στις συνομιλίες δεν θα υπάρχει καμία συμμετοχή της Γαλλίας κι επίσης ότι «θα καθίσει στο τραπέζι για μια δίκαιη λύση χωρίς προκλήσεις και χωρίς προκαταλήψεις».

Η Γερμανία βρίσκεται σε επαφές και με την ελληνική πλευρά για το θέμα αυτό και εάν η διαδικασία εξελιχθεί θετικά, οι συνομιλίες θα μπορούσαν να διεξαχθούν στο Βερολίνο όπως και την προηγούμενη φορά, τον Ιούλιο 2020.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share