Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Συναγερμός στο Αιγαίο: Νέα αντί-Navtex των Τούρκων με απαίτηση για αποστρατικοποίηση της Χίου

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

15 Σεπτεμβρίου 2020 07:20
Συναγερμός στο Αιγαίο: Νέα αντί-Navtex των Τούρκων με απαίτηση για αποστρατικοποίηση της Χίου
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο συναγερμός στο Αιγαίο σημαίνει ξανά, με την Τουρκία να εκδίδει χθες (14/9) το βράδυ αντί-Navtex από το σταθμό της Σμύρνης, αν και το Oruc Reis έχει γυρίσει στην Αττάλεια, ζητώντας την αποστρατικοποίηση της Χίου.

Σύμφωνα με την τουρκική αντί-Navtex, παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει αμφισβητήσει με δημόσιες τοποθετήσεις του.

Μετά το Καστελόριζο και την Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα φέρεται να επαναφέρει την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, εστιάζοντας στην παρούσα φάση στη Χίο, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, είχε θέσει ανοιχτά θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Αναλυτικά όσα γράφει:

TURNHOS N/W : 1149/20
AEGEAN SEA
1. NAVTEX MESSAGE NUMBER LA08-206/20 IS VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF CHIOS ISLAND SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.
2. CANCEL THIS MESSAGE 160001Z SEP 20.

Επικοινωνία Τσαβούσογλου-Πομπέο

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το βράδυ της Δευτέρας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Milliyet, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και ο Αμερικανός ομόλογος του συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Η τηλεφωνική επικοινωνία του Μάικ Πομπέο με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου έρχεται λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Κύπρο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share