Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020

Συναγερμός στο Αιγαίο: Απόλυτη στήριξη των ηγετών της Μεσογείου σε Ελλάδα και Κύπρο

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

10 Σεπτεμβρίου 2020 22:03
Συναγερμός στο Αιγαίο: Απόλυτη στήριξη των ηγετών της Μεσογείου σε Ελλάδα και Κύπρο
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο συναγερμός στο Αιγαίο καλά κρατεί, αλλά την ίδια ώρα η στήριξη των ηγετών της Μεσογείου προς Ελλάδα και Κύπρου, έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, είναι απόλυτη, όπως αναδείχθηκε από τη σύνοδο της MED7, με τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν να γίνεται νωρίτερα σε εξαιρετικό κλίμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και η κλιμακούμενη τουρκική παραβατική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ διαπιστώθηκε η απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. Υπογραμμίστηκε δε ότι διάλογος με την Τουρκία είναι εφικτός εφόσον σταματήσουν άμεσα οι προκλήσεις, σε διαφορετική περίπτωση ο δρόμος για κυρώσεις είναι ανοικτός.

Συζητήθηκε, επίσης, η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης.

Μήνυμα στην Τουρκία, στήριξη στην Ελλάδα - Τί αναφέρουν τα συμπεράσματα (Διακήρυξη της Αζαξιό) της Ομάδας Med

Στο κείμενο συμπερασμάτων (παράγραφος 6: Ειρήνη και σταθερότητα στη Μεσόγειο) καταγράφεται η πλήρης στήριξη της Med7 στην Ελλάδα και τη Κύπρο.

Ειδικότερα αναφέρονται τα εξής: «Oι ηγέτες εξέφρασαν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας. Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Καλωσορίζουν μάλιστα τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο την συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των Θαλασσίων ζωνών. Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Οι ηγέτες δηλώνουν - σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου - ότι συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα. Υποστηρίζουν δε ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.

Στο επίκεντρο της Med7 η τουρκική προκλητικότητα

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Εμανουέλ Μακρόν κατέστησε σαφές πως η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο στην αντιπαράθεση με την Τουρκία για τα ενεργειακά και τη ναυτική επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο, που έχει πυροδοτήσει φόβους σύρραξης μεταξύ δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Αλλωστε, στόχος των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν σε ξενοδοχείο στο Πορτίτσιο, λίγο έξω από την πόλη Αζαξιό της Κορσικής, ήταν «να επιτευχθεί πρόοδος στη συναίνεση αναφορικά με τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, ιδίως ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου», όπως δήλωσε αξιωματούχος του Ελιζέ.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share