Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Συναγερμός στο Αιγαίο: Απόλυτη συμφωνία Μητσοτάκη-Μακρόν - Επικοινωνία με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ

Όλα όσα συζήτησαν στην Κορσική

10 Σεπτεμβρίου 2020 19:42
Συναγερμός στο Αιγαίο: Απόλυτη συμφωνία Μητσοτάκη-Μακρόν - Επικοινωνία με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο συναγερμός στο Αιγαίο κρατεί, αλλά διπλωματικά φαίνεται πως η Ελλάδα προχωρά σε μονοπάτια επιτυχίας τη σχέση της με τη Γαλλία, αφού στη συνάντησή τους στην Κορσική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν είχαν απόλυτη ταύτιση απόψεων, τη στιγμή που υπάρχει επικοινωνία με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ, αν και νωρίτερα οι γείτονες επιτέθηκαν μέσω του ΥΠΕΞ τους στον Γάλλο πρόεδρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διαπιστώθηκε απόλυτη συμφωνία μεταξύ των δύο ανδρών για την προοπτική της στρατηγικής τους σχέσης και την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.

«Τα υπόλοιπα θα τα μάθετε στη ΔΕΘ» ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Εσπευδαν παράλληλα να σημειώσουν ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνη της» κάτι που θα διαφανεί όπως προανήγγειλαν, και λίγο αργότερα κατά την κοινή συνέντευξη των χωρών του Νότου.

Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να θέσει την Ευρώπη προ των ευθυνών της για το Μεταναστευτικό. Παράλληλα, έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας την ώρα που οι κυρώσεις κατά της ‘Αγκυρας είναι στο τραπέζι και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη γειτονική χώρα μέχρι τη σύνοδο κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Στις 19:30 (τοπική ώρα) θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν λίγες ώρες πριν το ραντεβού δήλωσε ότι οι επτά χώρες που θα συμμετάσχουν σήμερα στην Ευρωμεσογειακή διάσκεψη (MED7) θα πιέσουν ώστε να υιοθετηθεί κοινή ευρωπαϊκή θέση απέναντι στην Τουρκία.

Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρη και να έχει μια πιο ενιαία θέση απέναντι στην Τουρκία, σχολίασε ο Μακρόν, τονίζοντας ότι η ΕΕ επιθυμεί να αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης, όμως η Άγκυρα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σε κάποιες περιοχές.

Παράλληλα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την Κορσική ο Γάλλος πρόεδρος, οικοδεσπότης της MED7, επεσήμανε ότι η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται για την ανάληψη συντονισμένης δράσης προκειμένου να δείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε το ΚΥΤ στη Μόρια.

Η πορεία των επαφών με Τουρκία

Το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του τονίζει ότι Τούρκοι και Ελληνες στο ΝΑΤΟ αντάλλαξαν απόψεις και θα υπάρξει νέα επικοινωνία τις επόμενες ημέρες.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share