Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Συναγερμός στο Αιγαίο: Απομακρύνεται κι άλλο το Oruc Reis - Αυτή είναι η νέα τοποθεσία του

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

12 Αυγούστου 2020 16:46
Συναγερμός στο Αιγαίο: Απομακρύνεται κι άλλο το Oruc Reis - Αυτή είναι η νέα τοποθεσία του
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο συναγερμός στο Αιγαίο συνεχίζει να υφίσταται, με το Oruc Reis όμως να απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, αν και βρίσκεται ακόμη στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και εντός των ορίων της τουρκικής Navtex.

Το «Oruc Reis» συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Επί της ουσίας συνεχίζει την αργή βορειανατολική πορεία που έχει χαράξει από το βράδυ της Τρίτης (11/8), ενώ η Τουρκία έχει ανακαλέσει όλες τις άδειες στο Ναυτικό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις το τουρκικό πλοίο αν συνεχίσει την ίδια πορεία με την ίδια ταχύτητα (περίπου 5 κόμβους) σε λίγη ώρα θα βγεί εντελώς από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και θα εισέλθει στη συνέχεια στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Δείτε ΕΔΩ την νέα του τοποθεσία.

ΥΠΕΘΑ: Δεν κάνουν έρευνες

Στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιμένουν πως το Oruc Reis δεν έχει τη δυνατότητα να διεξάγει σεισμικές έρευνες. Αν και σε μια από τις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Τούρκοι και απεικονίζεται το Oruc Reis να συνοδεύεται από πέντε πολεμικά πλοία σε σχηματισμό φαίνεται ένα καλώδιο να βρίσκεται στη θάλασσα, αρμόδιοι παράγοντες στην Αθήνα επιχειρηματολογούν ότι η εγγύτητα με τα άλλα τουρκικά πολεμικά πλοία σε συνδυασμό με τον θόρυβο που δημιουργείται από την ταυτόχρονη λειτουργία των κύριων μηχανών από τόσες ναυτικές μονάδες δεν επιτρέπει στο τουρκικό ερευνητικό να πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες.

Στα ύψη η ένταση

Η παρακολούθηση της παράνομης πορείας του Oruc Reis συνεχίστηκε για δεύτερη νύχτα στο Αιγαίο, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τους Τούρκους, έχοντας προς το παρόν, παρατηρητικό ρόλο.

Το ερευνητικό τουρκικό πλοίο άλλαξε πορεία και κινείται νοτιοανατολικά, ενώ τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν σχηματίσει προστατευτικό κλοιό γύρω από αυτό.

Τα σενάρια για την αλλαγή ρότας του Oruc Reis, κανένα εκ των οποίων δεν έχει επιβεβαιωθεί, είναι τρία:

  • Να έχει ξεκινήσει τις έρευνες και τη συλλογή των πληροφοριών, δηλαδή να σαρώνει το βυθό κινούμενο εντός της περιοχής της παράνομης τουρκικής Navtex.
  • Να επιδίδεται σε «πόλεμο νεύρων» των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων
  • Να ξεκινά την επιστροφή του στην Αττάλεια.

Την ίδια ώρα η τουρκική μονταζιέρα συνεχίζει να εργάζεται πυρετωδώς δημιουργώντας προπαγανδιστικά βίντεο με το ωκεανογραφικό σκάφος και κάνοντας επίδειξη ισχύος με τον τουρκικό στόλο.

Χθες το βράδυ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος άλλαξε πορεία, έφτασε σχεδόν στο δυτικό όριο της παράνομα δεσμευμένης με Navtex περιοχής κι αφού... δήλωσε παρουσία έκανε αναστροφή και κινείται νοτιοανατολικά. Η αλλαγή πορείας δεν θεωρείται σίγουρο ότι πρόκειται για χάραξη προς Αττάλεια και γι αυτό το Πολεμικό μας Ναυτικό συνέχιζε να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του και να εκπέμπει συνεχώς μηνύματα ειδοποιώντας ότι βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει από αυτή.

Παρότι στρατιωτικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι το τουρκικό ερευνητικό έχει απλώσει καλώδια, τονίζουν πως δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει σε καμία διαδικασία έρευνας λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού πλοίων στην περιοχή και των παρεμβολών που προκαλούν οι μηχανές τους.

Συγκλήθηκε το Συμβούλιο Άμυνας

Τρεις ώρες διήρκησε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία, καθώς και ο γ.γ. Αντώνιος Οικονόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύγκληση του Συμβουλίου Άμυνας πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, να αξιολογηθούν οι διαθέσιμες πληροφορίες, να εξετασθούν ζητήματα τακτικής φύσεως και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share