Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Συναγερμός στο Αιγαίο: H Τουρκία ανακάλεσε όλες τις άδειες στο Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την Παρασκευή - Διπλωματικός πυρετός για την τουρκική προκλητικότητα

12 Αυγούστου 2020 12:30
Συναγερμός στο Αιγαίο: H Τουρκία ανακάλεσε όλες τις άδειες στο Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Συναγερμός επικρατεί στο Αιγαίο, καθώς στην ανάκληση όλων των αδειών στο Πολεμικό Ναυτικό προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες όλα τα πλοία του Ναυτικού από το Γκιολτζούκ (Προποντίδα) αναμένεται να μεταβούν στη Μεσόγειο. Αξίζει να αναφέρουμε πως το Ορούτς Ρέις το συνοδεύουν 1 φρεγάτα και 4 κορβέτες.

Ενώ, η παρακολούθηση της παράνομης πορείας του Oruc Reis συνεχίστηκε για δεύτερη νύχτα στο Αιγαίο, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τους Τούρκους, έχοντας προς το παρόν, παρατηρητικό ρόλο.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την Παρασκευή - Διπλωματικός πυρετός για την τουρκική προκλητικότητα

Ο κύβος ερρίφθη. Την Παρασκευή το μεσημέρι, μέσω τηλεδιάσκεψης θα συνεδριάσει τελικά το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Την είδηση έκανε γνωστή ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης. Την ίδια μέρα έκτακτη συνάντηση θα έχουν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός ομόλογός του Μάικ Πομπέο.

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Συναγερμός στο Αιγαίο: Ξαφνική αλλαγή πορείας για το Oruc Reis - Έκτακτο συμβούλιο Άμυνας στο Πεντάγωνο

Ο συναγερμός καλά κρατεί στο Αιγαίο, με το Oruc Reis να αλλάζει ξαφνικά πορεία πριν από τις 19:30 την Τρίτη (11/8), συνεχίζοντας τον «πόλεμο νεύρων» από την τουρκική πλευρά, μετά την νύχτα θρίλερ που υπήρξε στη Ρόδο.

Ειδικότερα, μόλις 8 ναυτικά μίλια πριν φτάσει στο όριο της παράνομα δεσμευμένης περιοχής από την Άγκυρα, το Oruc Reis, η συνοδεία του και τα πολεμικά πλοία που το ακολουθούν άλλαξαν πορεία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, τα τουρκικά πλοία φαίνεται να ακολουθούν πορεία προς νότο και συγκεκριμένα νοτιανατολικά στις 171 μοίρες.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως πρόκειται για την απαρχή στροφής προς τα ανατολικά, αυτό όμως είναι κάτι, το οποίο θα φανεί τις επόμενες ώρες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ελληνικό πολεμικό ναυτικό συνεχίζει να το παρακολουθεί στενά και να του εκπέμπει μηνύματα ειδοποιώντας το ότι βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει από αυτή.

Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας στο Πεντάγωνο

Από στιγμή σε στιγμή ξεκινάει έκτακτο Συμβούλιο Άμυνας, στο Πεντάγωνο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος προεδρεύει της σύσκεψης στην οποία μετέχει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι Αρχηγοί των Επιτελείων. Η σύσκεψη πραγματοποιείται για την αποτίμηση των δεδομένων με το Oruc Reis το τελευταίο 24ωρο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share