Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Νέα έκτακτα μέτρα για την αναχαίτισή του

Τι αποφάσισε η κυβέρνηση;

10 Αυγούστου 2020 13:38
Κορωνοϊός: Νέα έκτακτα μέτρα για την αναχαίτισή του
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σε νέα έκτακτα μέτρα αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση για την αναχαίτιση του κορωνοϊού, κάτι που αναμένεται σύντομα να ανακοινωθεί, ώστε να μην προχωρήσουμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, όπως τις περιέγραψε γλαφυρά η Αναστασία Κοτανίδου.

Μετά την τελευταία τηλεδιάσκεψη προεδρεύοντος του πρωθυπουργού, μαζί με τους Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκο Χαρδαλιά, ο Υπουργός Υγείας αρκέστηκε σε μια λιτή, πλην όμως ξεκάθαρη δήλωση για το τι πρόκειται να συμβεί.

«Δυστυχώς, η μετάδοση του ιού, παρουσιάζει επικίνδυνα αυξητικές τάσεις. Κάνω για μια ακόμα φορά, έκκληση, στη νεολαία και στους πολίτες που δεν τηρούν τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας, μάσκες, κανόνες υγιεινής, αποστάσεις ασφαλείας, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, απέναντι στις ευπαθείς ομάδες, στους υπόλοιπους συμπολίτες μας και στη χώρα. Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις μέτρων από την Προεδρεία της Κυβέρνησης», ανέφερε.

Κόκκινος συναγερμός μετά το ρεκόρ κρουσμάτων

Προ των πυλών είναι η λήψη νέων αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων για να ανακοπεί το κύμα διασποράς κορωνοϊού που δείχνει να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, μετά την έκρηξη κρουσμάτων με 203 που ανακοινώθηκε χθες από τον ΕΟΔΥ!

Ήδη τα κυβερνητικά στελέχη σε συνεργασία με τους επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων επεξεργάζονται δραστικά σενάρια για τα νέα αυτά μέτρα, έχοντας βάλει ορόσημο τον Δεκαπενταύγουστο. Ήδη ανακοινώθηκε πως είναι υποχρεωτικό το τεστ για τους επισκέπτες από τη Μάλτα. Αναστέλλονται επίσης οι λιτανείες, τα πανηγύρια και παρατείνεται η απαγόρευση των ορθίων στα μπαρ.

Συναγερμός έχει σημάνει για τη διασπορά του ιού στη Θεσσαλονίκη, όπου το lockdown στα πρότυπα του Πόρου είναι ορατό αν συνεχιστεί η έξαρση των κρουσμάτων. Προβληματισμός επικρατεί και για την εικόνα που εμφανίζει η διασπορά του κορoνοϊού στην Κέρκυρα, όπου υπάρχει υψηλός αριθμός κρουσμάτων.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στη γειτνίαση με την Αλβανία και τις βόρειες πύλες εισόδου, όπου έχει καταγραφεί σημαντικός αριθμός κρουσμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχουν σκέψεις για νέα μέτρα που θα θυμίζουν εκείνα του περασμένου Μαρτίου.

Τα νέα μέτρα

Στο επίκεντρο βρίσκονται περιοχές, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική κτλ.), και μέτρα, όπως ο περιορισμός της λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης κτλ.) έως τις 11 το βράδυ, ούτως ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Το μέτρο ισχύει ήδη για τον Πόρο και από χθες για τον Αμπελώνα Λαρίσης. Επίσης, εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση συνάθροισης άνω των 9 ατόμων, αλλά και η συρρίκνωση του αριθμού των καλεσμένων σε γάμους και βαφτίσεις σε 20 – 30 συνολικά, από 100 που ισχύει σήμερα, καθώς οι συγκεκριμένες κοινωνικές εκδηλώσεις αναδεικνύονται σε εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού – με τις άλλες δύο (σ.σ. εστίες) να εκτιμάται πως είναι τα μπαρ και τα μέσα μεταφοράς.

Έτσι προς το τέλος Αυγούστου και αφού οι ειδικοί θα έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία από τον Δεκαπενταύγουστο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ρυθμίσεις για την υιοθέτηση του μέτρου της τηλεργασίας στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους φορείς. Επίσης εξετάζεται να ανοίξουν τα σχολεία με μεγάλη καθυστέρηση και όχι στις 7 Σεπτεμβρίου, αλλά ακόμα και η αναβολή της ΔΕΘ.

Ωστόσο απίθανο θεωρείται ένα ολικό lockdown, καθώς κάτι τέτοιο θα έπληττε ανεπανόρθωτα την οικονομία. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει να υπάρξουν νέοι περιορισμοί στην κίνηση των πολιτών με επιστροφή των μηνυμάτων στο 13033.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share