Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020

«Αν δεν ελέγξουμε τα κρούσματα τότε...» - Έκτακτη προειδοποίηση από την Αναστασία Κοτανίδου για τον κορωνοϊό

Όλα όσα είπε

10 Αυγούστου 2020 13:30
«Αν δεν ελέγξουμε τα κρούσματα τότε...» - Έκτακτη προειδοποίηση από την Αναστασία Κοτανίδου για τον κορωνοϊό
Αρθρογράφος: Ραφαήλ Αλαγάς
ΡΑΦΑΗΛ ΑΛΑΓΑΣ

Σε έκτακτη προειδοποίηση για τον κορωνοϊό προχώρησε η Αναστασία Κοτανίδου μετά την νέα «έκρηξη» κρουσμάτων, με την καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας να επισημαίνει πως αν δεν τα ελέγξουμε, τότε θα περάσουμε δύσκολα τον Αύγουστο και το φθινόπωρο.

«Την απερισκεψία μερικών το προηγούμενο δεκαπενθήμερο την βλέπουμε τώρα». Εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων η επιτροπή θα συνεδριάσει για περαιτέρω μέτρα.

Όπως είπε η κα Κοτανίδου, «σήμερα ή αύριο θα πάρουμε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα για να ελέγξουμε την ανοδική πορεία των κρουσμάτων. Αν δεν το καταφέρουμε αυτό θα περάσουμε πολύ άσχημο Αύγουστο και φθινόπωρο».

Μεταξύ των νέων μέτρων συγκαταλέγονται η μείωση του ωραρίου νυχτερινών καταστημάτων, μείωση του αριθμού ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις και τοπικά lockdown όπως στον Πόρο.

«Η πολιτεία έχει κινηθεί πολύ γρήγορα. Το πρόβλημα είμαστε εμείς οι πολίτες που δεν συμμορφωνόμαστε με αυτά που έχει καθορίσει η πολιτεία. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι άτρωτοι και κάθονται και μεταδίδουν τον ιό», τόνισε η καθηγήτρια.

Αυτό που την ανησυχεί περισσότερο, όπως ανέφερε, είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η πίεση στο σύστημα υγείας.

Τα πράγματα θα ζορίσουν αν δούμε πολλές εισαγωγές. «Όλοι πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε αυτή τη φάση με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα», είπε.

Μέχρι στιγμής στα βασικά όπλα κατά του κορωνοϊού είναι η ρεμδεσιβίρη που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στους ασθενείς.

Η κα Κοτανίδου ευελπιστεί ότι οι ασθενείς που αναρρώνουν δεν θα έχουν στο μέλλον επιπτώσεις από την ασθένεια.

Σχετικά με τη μάσκα είπε ότι είναι αυστηρή σύσταση σε ανοιχτούς χώρους με συνωστισμό.

«Αν δούμε ότι οι άνθρωποι δε συμμορφώνονται θα αναγκαστούμε να κάνουμε υποχρεωτική τη μάσκα και στους ανοιχτούς χώρους», τόνισε.

Όσον αφορά τα σχολεία, είπε ότι θα πρέπει να ανοίξουν στην ώρα τους. «Θα δούμε ποια θα είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία μέσα στον Αύγουστο. Από τον Αύγουστο εξαρτώνται τα πάντα».

Κατά την κα Κοτανίδου, δεν υπάρχει ανησυχία ότι ζούμε 2ο κύμα και ενδεχομένως να μην το ζήσουμε ούτε το Σεπτέμβριο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share